“Drobne prstke imam,  
da se staršev držim.  
Dokler ne zrastejo,  
se ne spustim.” 

Neža Maurer 

Pravijo, da je v drugo vse lažje. Pa je res? V drugo je bila že sama nosečnost svojevrsten izziv.  Konstantna slabost, slabo počutje, navihana dvoletnica in še in še. Plusek je bil to pot za naju  z možem zares veliko presenečenje. Ker sem ob veseli novici še vedno dojila svojo  prvorojenko, sem bila seveda prepričana, da bo dojenje v drugo brez težav. Tandemskega  dojenja si nisem želela, tako da sem nameravala prvo hči odstaviti dober mesec pred  porodom. Kmalu po prvem tromesečju pa je dojenje zame postalo neznosno. V tistem  trenutku me je to precej žalostilo, saj sem želela da bi bilo odstavljanje dolgotrajno in sočutno  do prve hčere. Ker sva se dojili le še za večerno uspavanje, je bilo dan ali dva malce težje z  večerno rutino, kasneje pa tudi sama ni več kazala nobenega interesa za dojenje.  

Po tem, ko sem po dveh letih prekinila z dojenjem pa je seveda izginilo tudi mleko. Takrat je  prišel trenutek, ko sem se prvič vprašala …. kaj pa če v drugo ne bo tako enostavno? Sem  preveč samozavestna, optimistična, brezskrbna? V tistem trenutku sem na svoj seznam stvari  za v porodnišnico dodala tudi alinejo: nekaj za laktacijo.  

Ker sem imela v prvo urgentni carski rez, je bil ta v drugo načrtovan. Najina dojenčica je ležala  v prečni legi, poleg tega pa so domnevali, da je malce večja. Dobra dva tedna pred  predvidenim datumom poroda sva se odpravila v porodnišnico, kjer sva spoznala najino drugo  deklico. Takrat so se v torbi skrivale tudi kapsule za laktacijo, ki so se mi kar dobro obnesle že  po prvem porodu. 

Po porodu sem pridno jemala kapsule, pila čaj za dojenje ter jedla polento, sezamove ploščice  ter doma pečene kekse za povečanje laktacije. Ker sem imela že kar nekaj izkušenj, sem vedela, da bo kmalu sledil poskok v rasti. In res je bilo tako. Ker sem človek, ki ima do tablet in kapsul neverjetno velik odpor, sem v roke vzela TRIPLAT kapljice. Pohvale sem slišala že od  parih prijateljic, zato sem se odločila, da jih preizkusim tudi sama. Tablico s kapsulami sem  porinila ob rob in jo zamenjala s prijetno flaško. Pred uporabo pa sem se seveda pozanimala  o sestavi in delovanju kapljic.  

Kapljice TRIPLAT ali GRŠKO SENO. Za kaj gre? Grško seno ali triplat je rastlina, katere zdravilne  učinkovine so bile poznane že antičnemu človeku. V Aziji je triplat pomembna začimba ter  nujna sestavina karija, v zahodnem svetu pa se ga vedno bolj poslužujemo. Grškemu senu  pripisujejo veliko zdravilnih učinkov: pomaga pri sladkorni bolezni, visokemu holesterolu,  zdravljenju kroničnega kašlja, slabokrvnosti, pomanjkanju apetita, rahitisu, zdravljenju  trebušnih motenj in pri spodbujanju nastanka materinega mleka. 

Kapljice TRIPLAT so liofiliziran ekstrakt iz semen rastline Trigonella foenum-graecum. Čudne  besede kajne? Tudi meni so bile. Pa poglejmo kaj nam pove internet. Liofilizacija oziroma sušenje z zamrzovanjem je postopek, s katerim odstranimo vodo iz organskih snovi in  ohranimo strukturo rastline brez izgube aktivnih učinkovin. Tako se za razliko od klasičnih  postopkov ohrani visoka stopnja aktivnih učinkovin, encimske vsebine, fitohormonov, in  eteričnih olj. Hranljiva vrednost izdelka ostane nespremenjena. To je bistvena prednost pred  tradicionalnimi postopki predelave. Odlično!

Kapljice so brez alkohola in ne vsebujejo umetnih konzervansov. Priporočajo se doječim mamicam, saj triplat podpira tvorbo  materinega mleka. Poleg tega ima še kar nekaj super lastnosti: prispeva k okrevanju po  porodu, uravnava mesečni cikel po porodu, pomaga pri ohranjanju normalnega nivoja glukoze  v krvi ter s pomočjo uravnotežene prehrane prispeva h kontroli presnove maščob. Poleg tega  pa tekoča oblika omogoča hitrejšo absorpcijo kot trdne oblike.  

Pri doječih mamicah naj bi se porast nastanka mleka poznala že po 24 do 72 urah po  zaužitju triplata – grškega sena. Učinki so dokazani tudi z znanstvenimi študijami, zato  uporabo priporočajo tudi mnoge institucije za podporo dojenju kot so Društvo svetovalcev za  laktacijo in dojenje Slovenije, La Leche League International, klinike za dojenje in druge  podobne organizacije. Naj opišem še svojo izkušnjo. Zdi se mi, da je ob preskoku na kapljice  za par dni količina mleka upadla.

Potem pa BUM! Naval! Ravno ob pravem času, saj je pri treh mesecih moja deklica doživljala poskok v rasti in se je dojila neprestano. Mleko je zares teklo  v potokih, brez da bi bile dojke preveč napete in bulaste.

Omenim naj tudi, da sem po tednu dni jemanja TRIPLAT kapljic prenehala dojiti z nastavkom. To je bila zame mala osebna zmaga,  saj sem se ga hotela že kar lep čas znebiti. Sklepam, da je k temu pripomogla večja količina  mleka.  

Prva stvar ki me je pri TRIPLAT kapljicah navdušila je način doziranja. Pipetka! Nič bolj enostavnega in zabavnega. 1ml kapljic trikrat na dan z malo vode. Absolutno boljša izbira kot  kakršna koli tableta, ki gre težko po grlu. Prvih štirinajst dni sem se jemanja po tem režimu  strogo držala, potem pa sem se zaradi zadostne količine mleka odločila, da bom kapljice  jemala le še dvakrat na dan. Ker je zadnje čase prehrana v naši hiši vegeterijanska pa mi veliko  pomeni tudi to, da so kapljice TRIPLAT v celoti rastlinskega izvora in so primerne tudi za vegetarijance in vegane.

Seveda pa me je ob jemanju najbolj navdušila količina mleka. Vsekakor ga je bilo več kot prej, ko sem jemala kapsule. Vem, da je pred nama še kar nekaj  obdobij, ko bo žeja huda in optimistična sem, da mi bodo kapljice znova pomagale do večje  količine mleka.  

Upam, da bodo kapljice v pomoč še mnogim mamicam pri povečevanju kapljic mleka za naše otročke. 

Lea Golob

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki