Dojenje je najbolj naraven način prehranjevanja za dobro rast, razvoj in materino mleko je  najboljša hrana za dojenčke. Dojenje pa ni zgolj hranjenje, dojenčku vzbuja tudi veliko ugodja, mu zagotavlja bližino, daje občutek varnosti in krepi povezanost med mamo in dojenčkom. 

Smernice priporočajo izključno dojenje do dopolnjenega šestega meseca starosti, saj v tem obdobju žensko mleko otroku zagotavlja vso tekočino, hranila, ki so  potrebna za rast in  razvoj dojenčka. Dojenje ima mnoge ugodnosti za otroka in mater, navsezadnje tudi za družbo in okolje. 

V veliko zadovoljstvo je, ko dojenje steče. Gre namreč za predano delo matere in dojenčka, kjer velja edino pravilo, ko je otrok lačen, potrebuje materino naročje in dojke. Znanstveno je potrjeno, da dojenje utrjuje otrokovo zdravje, njegove koristi so dolgoročne in so povezane tudi z dobrim zdravjem odraslega. Ob dojenju otrok čuti veliko ugodja, na materinih prsih se čuti varnega, sprejetega, v njenem naročju je v očesnem in telesnem stiku z njo, občuti njeno toplino in tankočutnost, kar je pomembno za njegov duševni razvoj.  Potrjeni so ugodni vplivi dojenja  za doječo mater v obdobju dojenja in kasneje.

Moje predstave o obdobju materinstva so vedno dopuščale možnost, da se želja, če jo dovolj močno ozavestimo lahko manifestira v realnosti. Vedno sem bila mnenja, da bi si želela dojiti otroka, kljub temu, da obstaja veliko prepek, ki lahko dojenje onemogočijo in dejstvu, da prihajam iz okolja, kjer se večinsko poudarja prednosti hranjenja po steklenički, ker mamice iz takšnih ali drugačnih razlogov niso zmogle dojiti. Prva misel ob predlaganem carskem rezu je zato bila ali bom lahko dojila svojega dojenčka. Na srečo sem ga ob spinalni anesteziji dobila na prsi tako rekoč takoj po rojstvu, kjer se je izkazalo, da ima dojenček dobro razvit sesalni refleks, česar sem se razveselila še bolj kot popadkov prejšnji večer. Tako sem v porodnišnici Celje izkoristila vso podporo in pomoč sester, ki so jo s svojo profesionalnostjo toplo delile med nas mamice. Spomnim se, da je bil naval mleka že na oddelku, kjer sem se prvič srečala s prsno črpalko.

Ob prihodu domov je bilo dojenje lepo vzpostavljeno, nehote sva se podojila na tri ure, vsak podoj je trajal okvirno dvajset minut. Potem je nastopilo obdobje krčov, ki so prinesli nekoliko bolj neustaljen urnik dojenja. Željo po podojih je pričel izkazovati pogosteje, kar je privedlo do dojenja praktično čez vso noč. Medtem sem iz okolice prejela nekaj nasvetov: »Morda pa nimaš dovolj mleka..«, »Poskusi mu ponuditi dodatek…«. Priznam, da teh komentarjev nisem želela slišati,  edinega, ki sem ga slišala je bil »Izčrpaj si mleko, da vidiš koliko mililitrov mu zadostuje«.  Ko sem mleko izčrpala, sem spoznala, da moj dojenček prej zaspi, kot se dejansko naje. Nato pa je v najino zgodbo dojenja priletela »ptičica« s  Triplat kapljicami za dojenje, ki nam je izboljšala kakovost dojenja. 

Triplat kapljice, katerih glavna sestavina je grško seno dokazno z znanstvenimi študijami pripomore k tvorbi večjih količin mleka, njihovo uporabo pa  priporočajo tudi mnoge institucije za podporo dojenju kot so Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, La Leche League International, klinike za dojenje…. 

Kot sem že omenila sem kapljice v moj vsakdan uvedla, ko je bil dojenček star dobre tri mesece in so krči v glavnem že pojenjali. Pričela sem z jemanjem Triplat kapljic za dojenje, kot je priporočeno 3x po 1ml na dan. Steklenička vsebuje pipalko, tako, da je doziranje res zelo enostavno. Okus je sicer sprva bil malenkost nenavaden, a se ob redni uporabi telo nanj navadi.  Začela sem opažati, da se je čas med podoji podaljšal, dojenček je pričel spati dlje, bil je tudi nekoliko bolj zadovoljen.

Po približno štirinajstih dneh pa sem začela Triplat kapljice za dojenje uporabljati v drugi polovici dneva, da sem sprožila povečano tvorbo mleka. Tokrat sem v malo vode nakapljala 3 mL Triplat kapljic za dojenje in količin mleka je zares skokovito narasla. Ujela sem trenutek, ko sem ob 16. po podoju izčrpala 40 mL, uro kasneje zaužila 3mL Triplat kapljic za dojenje, ob 20.uri pa ponovno po podoju izčrpala še 120 mL mleka. Zares sem bila očarana nad kapljicami. 

Mleko po uporabi Triplat kapljic za dojenje

Potek dneva je bili z uporabo Triplat kapljic povsem druga zgodba. Večerni negi in podoju je sledilo spanje v časovnem intervalu, ki se ni zgodil nikoli prej brez uporabe kapljic.

Kapljice bom uporabljala tudi v prihodnosti, saj je lepo slediti naravi, ki nam omogoča, da doživimo pravljico dojenja v vsej lepoti, ki ga prinaša.  

Za vas testirala Nežka Mlaker

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki