Nujno potrebuješ tisto dodatno dozo kofeina? Zate imamo dobro novico.

Verjetno so ti svetovali, da med nosečnostjo daš veliko stvari na stranski tir – delikatesno meso, nepasterizirani sir, alkohol in še bi lahko naštevali. Zaradi tega si lahko razočarana, še posebej, če dobesedno hrepeniš po vinu, siru in pršutu. Na tem seznamu se pogosto znajdeta tudi kofein in kava. Ampak, a je resnično potrebno za 40 tednov preklopiti na brezkofeinsko kavo?   

Je kofein med nosečnostjo varen?

Dobra novica: Med nosečnostjo se ni potrebno čisto izogibati pijačam s kofeinom. »Na srečo podatki kažejo, da nizka do zmerna doza kofeina med nosečnostjo ne vpliva negativno na otroka ali nosečnost,« pravi dr. Nathan Fox, ginekolog in ustvarjalec podkasta Healthful Woman.

Koliko je nizko do zmerno? To je nekje med 200 in 300 mg kofeina na dan. Zato je dobro, da spremljaš in meriš dnevni vnos tako, da preveriš, koliko kofeina je v določenih stvareh, ki jih zaužiješ:

  • Kava: Med 70 in 140 mg kofeina na 230 ml, seveda pa je odvisno od vrste zrn in praženja.
  • Črni čaj: Povprečno 47 mg kofeina na 230 ml (lahko tudi do 90 mg).
  • Gazirana brezalkoholna pijača: Od 40 do 70 mg kofeina na 350 ml.
  • Zeleni čaj: Od 30 do 50 mg kofeina na 230 ml.
  • Zeliščni čaj: Tudi če je na večini čajev navedeno, da ne vsebujejo kofeina, je lahko vrednost le-tega nekje 12 mg na skodelico. Še več, večini zeliščnih čajev se je med nosečnostjo potrebno izogibati, čeprav so malinov čaj, meta, ingver in čaj limonovca po prvem trimesečju varni. 
  • Čokolada: Nekje 20 mg kofeina na 100 gramov mlečne čokolade in nekje 43 mg kofeina na 100 gramov temne čokolade. Ja, tudi v čokoladi je kofein. Zato bodi pozorna, koliko čokolade poješ, še posebej, če piješ tudi pijače s kofeinom. 

Ne pozabi: energijske pijače za nosečnice niso priporočljive, saj lahko vsebujejo tudi druge sestavine, ki jih med nosečnostjo ne smemo zauživati. 

Če te zanima, ali je katera pijača s kofeinom med nosečnostjo boljša od druge, ne skrbi. Dr. Fox pravi: »Kolikor nam je znano, učinek ni odvisen od vira kofeina.« Zato ni potrebno, da s kave preklopiš na čaj ali obratno. Pomembno je samo, da spremljaš, koliko kofeina zaužiješ. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki