Življenje je polno izzivov. Otroci nimajo vnaprej programiranih znanj za premagovanje frustracij. Na srečo lahko z malo vodenja in dosti potrpljenja otroku pomagaš razviti sposobnosti za soočanje z majhnimi in velikimi frustracijami. Sama po sebi frustracija ni slaba stvar – otroku pomaga, da se nauči, kako postati bolj odporen.

Preberi nasvete, s katerimi lahko pomagaš svojemu otroku obvladati frustracije in ga utrditi.

Prilagodi svoj pristop

Otroški svet bo vedno poln čustvenih vzponov in padcev. Nekateri vodijo do veselja in zabave, drugi do razdraženosti in frustracij. Otroci se morajo soočiti s stvarmi, kot so pomanjkanje popolnega nadzora nad okoljem, izzivi med vrstniki, starši, ki postavljajo meje. Zaradi teh vsakodnevnih frustracij so otroci čustveni, kar lahko povzroči neželeno vedenje, kot so napadi besa, udarjanje, grizenje in drugo. To je ključ do pomoči v razumevanju otrokovega temperamenta. Za zelo občutljivega otroka je lahko hitro vsega preveč. Za otroka poišči neki prijetni prostor (kot je kotiček sobe ali preproga), da se umiri, začasno umakne in si vzame odmor. Po drugi strani pa pri zelo aktivnem otroku, ki ne more sedeti pri miru, koristi, če lahko usmeri svojo energijo. Dovoli mu, da je aktiven, naj skače gor in dol, naj stiska in sprošča pesti ali meče na koš. Ne glede na temperament otroka pa pomaga, da se z otrokom umakneta od situacije, ki frustracijo povzroča.

Bodi pozorna na sprožilce

Otroci se med seboj razlikujejo in niti pri dveh sprožilec za frustracijo ne bo enak. Je pa nekaj skupnih sprožilcev, kot so spremembe, nerazumevanje, nepričakovani in novi dogodki. In ne spreglej dveh zelo velikih – lakota in utrujenost.

Najdi primerni odgovor

Dejanja so glasnejša od besed. Zapomni si, da se otrok zgleduje po tebi in posnema, kako se spopadaš s frustracijami. Vse se naučijo od nas, še posebej posnemajo, kako se spoprijemamo z različnimi čustvi. Če kričiš, se bo otrok naučil kričati. Če treskaš z vrati, se bo otrok naučil tudi tega. Kako se spopadaš s svojimi frustracijami neposredno vpliva na to, kako se bo s svojimi frustracijami spopadal tvoj otrok. Otroci so kot male spužve – vse vsrkajo vase. Če se po najboljših močeh potrudiš, da ostaneš mirna in poiščeš rešitve, bo tako naredil tudi tvoj otrok. Kaj pa naša reakcija na njihove frustracije? Poistoveti se, preden začneš popravljati. Otrok mora čutiti, da se ga upošteva in razume, šele nato se začne učiti. Velikokrat se zgodi, da hočemo problem rešiti preden vzpostavimo to vez.   

Upoštevaj otrokova čustva

Recimo, da se otrok uči risati in je vznemirjen, ker ne ve narisati takšnega gradu, kot si ga je zamislil. Upoštevaj njegova čustva in mu na primer reči: »Tvoja risba ni takšna, kot si si jo zamislil. To mora biti za tebe zelo pomembno. Je tako?« Ni potrebno pretiravati, ključ je pristnost. Cilj je, da povežeš svoj in otrokov svet. Ko je tvoj otrok vznemirjen, bo zelo cenil, da ga razumeš in si na njegovi strani.  

Osredotoči se na otrokove močne lastnosti 

Včasih te mika, da bi otrokove probleme poskusila rešiti sama, vendar s tem dolgoročno otroku ne delaš uslug. Tako kot odrasli se tudi otroci radi počutijo sposobni. Tvoja naloga kot starš je, da jih to naučiš. Ko se pojavijo problemi, ni čas za lekcije, kot je na primer: »Z dosti vaje bo popolno.« Ko se pojavi problem in z njim frustracija, otrok ni dovzeten za lekcije. Namesto tega raje pusti prostor za reševanje problemov. Ponudi pomoč in razmisli o problemu. Zavedaj se, da je včasih najbolj učinkovito dejanje preprosto objem, ki bo pomiril otroka.     

Prebirajta knjigice o čustvih

Čudovita serija knjig o čustvih, ki smo jo napisali v sodelovanju z otroško psihoterapevtko doktorico Sharie Coombes, je namenjena otrokom, da bodo znali prepoznati in razumeti čustva in se bodo o njih lažje pogovarjali.

Do odraslosti gradita na trdoživosti

Vsi otroci (in tudi mi odrasli) se od časa do časa spopadajo s frustracijami. Vendar, če je za tvojega otroka to res naporno, poišči dodatno pomoč. Zaskrbljujoče je, če se otrok ne spopada dobro s situacijami v vsakodnevnem življenju. Če otroka vznemirijo že najmanjše zadeve, če starši vidno svoje življenje prilagajajo, da urejajo stvari za otroka – vse to so znaki, na katere moramo biti pozorni. Otroci naj že zdaj, ko so majhni, vadijo in se spoprijemajo s stvarmi. Lastnost, kako reagiraš ob razočaranjih, je zelo pomembna, saj se izzivi z leti večajo in postajajo bolj zahtevni. Če se lahko zdaj med pandemijo soočajo tako z manjšimi problemi kot tudi večjimi frustracijami, potem so na pravi poti, da bodo zrastli v trdožive odrasle.    

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki