Otročka še srečala nisi, pa je kljub temu prevzel kontrolo nad tvojim življenjem. Otežuje spanje, ti povzroča težave s spominom, trpiš celo za stresnimi glavoboli. (Vse te stvari ti bodo domače tudi po rojstvu!) Ko pravimo, da imajo mame 40 tednov, da se pripravijo na otroka, s tem ne mislimo le na rast otroka in nakup avtomobilskega sedeža in otroškega ležalnika. Potrebno se je mentalno pripraviti na to, da bo novorojenček postal središče tvoje pozornosti. V 26. tednu nosečnosti te otroček že začne pripravljati na vse, kar sledi.

Velikost ploda v 26. tednu

Pri 26. tednih nosečnosti je dojenček velik kot bučka. Meri približno 35,5 centimetrov in tehta približno 0,7 kilograma. Razvijajo se mu čutila, obrazne poteze in celo talenti! Vau!

Trenutno si v šestem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 26. tedna

Simptomi nosečnosti v 26. tednu večinoma povzročajo nelagodje – in s tem, ko dojenček raste, se nelagodje veča, saj se telo začne spreminjati z namenom, da bi se pripravilo na porod. Med glavnimi simptomi tega tedna bodo:

  • Težave s spanjem. Bolj kot se boš približevala roku, težje se boš spočila. Pazi na vnos kofeina, pij veliko vode in telovadi (se sprehajaj). S tem boš telesu pomagala, da se bo zvečer umirilo.
  • Oteklina. Morda ti zabuhlost ne bo všeč, vendar je normalno, da si v 26. tednu nosečnosti rahlo otečena. Vseeno bodi pozorna na močno ali nenadno otekanje, saj bi lahko bilo znak nevarnega stanja, imenovanega preeklampsija. Če si zaskrbljena, pokliči zdravnika.
  • Glavoboli. Ti so pogosto posledica hormonskih nihanj ali stresa. Lahko pa te glavoboli pestijo tudi če si lačna ali dehidrirana, zato še naprej skrbi zase in za otročka, tako da ješ redno vsaj vsakih nekaj ur, ob sebi imej tudi kozarec vode.
  • Nosečniški možgani. Si težko zapomniš stvari? To je lahko posledica hormonskega nihanja, lahko pa se dogaja preprosto zato, ker si moraš zapomniti veliko stvari.
  • Popadki Braxton Hicks. Opažaš, da včasih tvoj trebušček postane resnično tesen? Temu se reče popadek. Ja, se že dogaja. (Popadki Braxton Hicks so morda bolj opazni pri ženskah, ki so noseče z dvojčki.) Kljub temu se ne vznemirjaj – mišice se krčijo zato, ker se pripravljajo na porod. Dokler popadki niso enakomerni ali močni, ni z njimi nič narobe. Če so kontrakcije boleče ali ne prenehajo, obvesti svojega zdravnika; to so znaki prezgodnjega poroda.
  • Povišan krvni tlak. Majhno povišanje krvnega tlaka je pri 26. tednu nosečnosti običajno. Če zdravnik opazi, da je tlak previsok, bo tvojo nosečnost morda želel natančneje spremljati zato, ker je hipertenzija – sistolični krvni tlak nad 140 mm Hg ali diastoličnikrvni tlak nad 90 mm Hg – znak preeklampsije ali sindroma HELLP. Te potencialno nevarne zaplete v nosečnosti je potrebno nasloviti takoj.

Nosečniški trebušček 26. tedna

Do 26. tedna nosečnosti si najbrž pridobila približno 7 do 10 kilogramov – ali približno 12 do 20 kilogramov, če nosiš dvojčka. Če se dotakneš svojega trebuščka, boš opazila, da se vrh maternice nahaja dobrih 6 cm nad trebuhom. Tvoj trebušček bo naraščal za približno 1,25 centimetra vsak teden do konca nosečnosti.

Ultrazvok 26. tedna nosečnosti

Verjetno imaš še nekaj tednov do naslednjega predporodnega pregleda in običajno se tokrat ultrazvok ne opravi, zato verjetno želiš vedeti, kaj se dogaja v tvojem trebuščku. Otroček je že začel dihati – namesto zraka diha amnionsko tekočino. To so dobre priprave na trenutek po rojstvu, ko bo prvič zadihal zrak.

Otroček svoj imunski sistem pripravlja na zunanji svet tako, da vase vpija tvoja protitelesa. V tem času se oblikujejo tudi otrokove oči in kmalu se bodo začele odpirati. Ali lahko verjameš, da ima tvoj otroček že trepalnice? Kmalu bo začel tudi mežikati. Kako luštno!

Seznam 26. tedna nosečnosti

  • Oglej si porodnišnico
  • Premisli, katerega pediatra boste izbrali
  • Pogovarjaj se z dojenčkom

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki