Vse imamo tisto tečno sorodnico ali znanko, ki se pritožuje, da preveč nosimo in crkljamo svojega otroka. Tako jih lahko razvadimo in se nas bodo celo življenje držali kot klop! Baje. Taki komentarji lahko mamicam hitro zlezejo pod kožo, še posebej mladim mamicam, ki se že itak počutijo neprepričane v to, kar delajo. Poleg tega so pa tu še hormoni.

Dobra novica je, da študija za študijo potrjuje, da niti slučajno ni škodljivo to, da dojenčka veliko nosimo in držimo blizu sebe. Pravzaprav je prav ta bližina ključnega pomena v našem zgodnjem odnosu z dojenčkom in ima dolgoročno dobre posledice na otrokovo zdravje in razvoj. (Torej lahko prav vljudno odvrnemo vsakemu, ki nas mori s takimi komentarji, naj se briga zase.)

Nedavna raziskava potrjuje, da koža-na-kožo stik z dojenčkom vodi do boljšega nevro-psihološkega razvoja, višjega IQ-ja in manj agresivne osebnosti. Tak stik pa naj bi pomagal tudi pri težavah z dojenjem in celo olajšal bolečino pri zdravstvenih posegih pri dojenčku.

V raziskavi so obravnavali 125 dojenčkov in opazovali, kako se odzivajo na dotik. Ugotovili so, da imajo nedonošenčki v večini manjše odzive na dotik kot ostali novorojenčki. Še posebej tisti nedonošenčki, ki so bili izpostavljeni bolečim zdravstvenim posegom. Tisti, ki so bili izpostavljeni t. i. ”nežnemu dotiku” pa so imeli močnejši odziv na dotik kot tisti novorojenčki, ki takega dotikanja niso bili deležni. Zato so raziskovalci ugotovili, da ima take vrste dotik dober vpliv in pusti pozitivne posledice na otroku.

Ugotovili so, da ima izpostavljenost nežnim dotikom vpliv na to, kako možgani dojemajo dotik. Ta pa je ključnega pomena za učenje in vzpostavljanje družbeno-čustvenih povezav in odnosov.

Raziskovalci so kot ta ”nežen dotik” smatrali le ”namerne, podporne dotike”, torej tiste, ko so starši ali skrbniki otroka namerno božali in stiskali k sebi (in ne že npr. menjava pleničk, hranjenje…). Vključili so tudi dotik koža-na-kožo.

Take vrste dotik smatrajo kot absolutno ključnega pomena za otrokove razvijajoče se možgane. Ker je dotik eno izmed prvih čutil, ki ga dojenčki razvijejo, ga lahko dojemamo kot podlago za zgodnjo komunikacijo z otrokom.

V raziskavi osredotočili na nedonošenčke in so ugotovili, da nežno dotikanje in bližina staršev dobro vplivata na vse dojenčke in da je tovrstno dotikanje ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jo starši lahko naredijo za svojega otroka.

Na kratko: Vse novopečene mamice in očki si lahko oddahnete in ignorirate VSE, kar ste slišali o tem, da preveč crkljanja lahko razvadi dojenčka. Svojega dojenčka lahko objemate, nosite, crkljate, božate kakor pogosto želite! Resno.

Seveda to nikakor ne pomeni, da dojenčka ne smete nikoli odložiti in da ga morate ves čas nositi in popolnoma pozabiti na svoje potrebe. Prav vsak nežen in ljubeč dotik šteje, zato je treba poslušati sebe in otrokove potrebe in se zavedati, da je prav dotik eden izmed temeljev uspešnega dojenčkovega razvoja.

Mnogo staršev si ne more privoščiti biti v otrokovi bližini cel dan, zato predlagamo, da se v tem primeru starši o pomembnosti nežnega in ljubečega dotikanja pogovorijo z otrokovim skrbnikom.

Bistvo je, da se nikoli, ampak res nikoli ne bojimo držati, nositi in crkljati svojega otroka! Tako izkazovanje ljubezni in skrbi bo imelo na otroka zgolj pozitivne učinke na njegov razvoj. Zato pozabite na vse nasvete, ki so namigovali na to, da lahko preveč ljubezni razvadi otroka. Pa kaj še.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki