Naši malčki se pogosto poistovetijo z znanimi liki in superjunaki iz risank, kar je lahko dobro za njihovo samopodobo. Vseeno, televizije naj ne gledajo preveč.

Starši se gotovo spomnite Batmana in Supermana, nekoliko starejši tudi mišičastega He-mana, ki je svet reševal pred hudobnim okostnjakom Skeletorjem. Ali pa Bojana, ki je lahko naslikal stvari, ki si jih je zaželel. Pogosto so glavni liki v risankah tudi živali, kot denimo zadnja leta popularna pujsa Pepa pa prikupna pikapolonici podobna superjunakinja Ladybug. Veliko otrok je obnorela tudi risanka Ledeno kraljestvo in seveda različna vozila – verjetno ni družine, ki ne pozna Strele McQueen in rdeče-belih Super kril. Če boste otrokom domov prinesli pižamo ali kakšno plišasto igračo katerega od teh superjunakov, boste gotovo naleteli na veliko veselje. 

Pol ure na dan je dovolj

Ker so danes risanke dosegljive praktično vedno in povsod, saj jih lahko predvajamo tudi na telefonu ali tablici, to starše velikokrat pripelje do vprašanja, koliko časa lahko otrok gleda risanke. Pediatri pri predšolskih otrocih omejujejo gledanje risank na pol ure dnevno in priporočajo, da starši ta čas pred televizijo ali tablico preživijo skupaj z malčki. Ob poplavi najrazličnejših kanalov, ki risanke vrtijo ves dan, je tudi umestno vprašanje, katere risanke otroku pustiti gledati in katerih ne. Strokovnjaki odsvetujejo gledanje risank, kjer glavni liki spore rešujejo s pretepanjem, saj lahko otroci prevzamejo vzorce in s tem mišljenje, da se tudi sicer težave rešujejo z nasiljem. Raziskave kažejo, da imajo otroci, ki gledajo nasilne prizore, več težav s spanjem.

Risanke, ki širijo pozitivne vrednote

Dobrodošle so tako risanke in filmi, ki otrokom prikazujejo dobre stvari, pozitivne vrednote, kot so medsebojna pomoč, iznajdljivost in pogum. Ena izmed takšnih risank, ki jo gotovo pozna večina otrok, so Tačke na patrulji, kjer druščina reševalnih psičkov s skupnimi močmi reši prijatelje in pomoči potrebne še iz tako velike kaše. Otroci bodo gotovo veseli pobarvanke, tudi knjige z zgodbami pogumnih kosmatincev ali Bronovega policijskega vozila. 


Ne zamudite posebne ponudbe izdelkov z najljubšimi junaki Tačk na patrulji, ki bo na voljo v trgovinah Lidl od 19. 08. 2021 do razprodaje zalog. V ponudbi najdete posteljnino, otroške pižame, nogavice, igrače in še več. 

Ne pozabite: v Lidlu lahko za vsakih 15 € nakupa dobite tudi paketek Tačke na patrulji, ki vsebuje magnetek, tatu in posebno nalepko. Ko jih zberete 6, pa lahko z izpolnjenim kupončkom ob doplačilu 4,99 € kupite posebno plišasto blazino z najljubšim tačjim likom.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki