1. Pred zanositvijo se posvetujte z zdravnikom. Približno 60 do 90 dni preden boste poskusili zanositi obiščite vašega ginekologa. »Zdravnik vas bo pregledal in svetoval, pogledal bo, če ste slabokrvni in kakšno zdravljenje potrebujete, v primeru jemanja zdravil bosta našla varnejše in manj strupene alternative,« pravi dr. Kelly Pagidas, specialistka za plodnost na Centru za neplodnost in razmnoževanje v Providencu in profesorica na Medicinski fakulteti Univerze Brown. Predčasno določanje morebitnih težav in problemov lahko prepreči zamude, v primeru da plodnost upada zaradi zmanjšane kakovosti in količine jajčec. 

2. Redno letno obiščite zdravnika. Poleg letnega pregleda pri ginekologu, pregleda dojk (če je potrebno) in fizičnega pregleda, redno pojdite na pregled tudi k zobozdravniku. Nekatera vnetja in težave se med nosečnostjo ne morejo zdraviti in lahko povzročijo zamike pri zanositvi. »Nekateri verjamejo, da lahko težave z dlesni v nosečnosti povzročijo zaplete,« pravi dr. Pagidas.

3. Govorite z družino. Pozanimajte se, kako hitro so zanosile vaše sorodnice in če imate v družini kakšne dedne bolezni. »Če imate vi ali vaš v družini Downov sindrom, diabetes ali druge podobne dedne težave vam svetujemo, da posvetujete z zdravnikom še preden se odločite za posege pomoči zanositve,« pravi dr. Steven R. Bayer, reproduktivni endokrinolog na kliniki za plodnost v Bostonu. “Veliko bolje je pred zanositvijo ugotoviti, če sta morda oba nosilca zapletov.”

4. Cepite se. Pred zanositvijo preverite, če ste obnovili vsa cepljenja, predvsem za ošpice, norice in gripo. »če zbolite med nosečnostjo, je tveganje večje in nekaterih cepiv med nosečnostjo ne morete uporabiti,« pravi dr. Bayers.

5. Preverite ščitnico. »Opažamo porast števila žensk s težavami s ščitnico,« pravi dr. Jani Jensen, reproduktivni endokrinolog in docent na kliniki Mayo v Rochesterju v Minnesoti. »Rahla napaka lahko privede do težav z zanositvijo ali do splava.” Toda mnogi zdravniki ščitnice ne pregledajo, ker je sprejeto normalno delovanje ščitnice isto tako za 28-letnice kot za 80-letnice. Morda boste morali biti vi in ​​vaš zdravnik še posebej pozorni.

6. Naj se pregleda tudi vaš partner. »Pred poskusom zanositve je smiselno narediti analizo moških semenčic,« pravi dr. Alan Copperman, direktor Združenja za reproduktino medicino v New Yorku in sodirektor Oddelka reproduktivne endokrinologije in neplodnosti v bolnišnici Mount Sinai v New Yorku. »Veliko močkih ima premajhno število semenčic ali med treningom jemljejo prehranska dopolnila, ki vplivajo na gibanje njihovih semenčic.« Pravočasno testiranje vam lahko pove tudi, če je vaš partner v andropavzi, kar je trajno zmanjšanje spolnih hormonov.

7. Ne čakajte s spolnimi odnosi, ko nehate jemati kontracepcijske tablete. »Govori se, da po jemanju kontracepcijskih tablet traja kar nekaj časa, da spet postanete plodni,« pravi dr. Jensen. »Večina žensk ima redno perilo in lahko zanosi v prvih treh mesecih po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet.«  

8. Naredite urnik, ko ste najbolj plodni. »Ko se jajčece spusti, se lahko oplodi v naslednjih 12 do 24 urah,« pravi dr. Angela Chaudhari, ginekološka kirurginja in profesorica na oddelku za porodništvo in ginekologijo na Medicinski fakulteti Univerze Northwestern v Chicagu. Zato je najboljše, da imate spolne odnose pred ovulacijo. Raziskave kažejo, da je največja verjetnost, da zanosite, če imate spolni odnos en dan pred ovulacijo.   

9. Ne vzdržujte se spolnih odnosov. Mogoče so vam svetovali, da je med spolnimi odnosi potrebno počakati par dni, saj moški potrebujejo čas, da imajo dovolj semenčic. »To ni res,« pravi dr. David Ryley, reproduktivni endokrinolog na bostonski kliniki za plodnost in klinični inštruktor na Medicinski fakulteti Univerze Harvard. »Ejakulacija vpliva na volumen semen, ne na koncentracijo sperme. Koncentracija je pomembnejša in nanjo ne vpliva pogostost spolnih odnosov.«

10. Zamenjajte položaje med spolnim odnosom. Nekatere raziskave svetujejo, da je misijonarski način najboljši način za zanositev, vendar podatki niso trdni. »Brez dvoma so nekateri položaji bolj udobni.« pravi dr. Pagidas. »Naredite tako, da se boste vi počutili sproščeno in dobro, tako boste vzpostavili rutino.« Aha, in po spolnem odnosu ne rabite dvigovati nog. Dr. Jensen pravi, da le-to ne vpliva na zanositev. 

11. Bodite previdni pri uporabi vaginalnih lubrikantov. Veliko pogosto uporabljenih lubrikantov lahko zmanjša hitrost semenčic za 60 %. »Klasično jedilno olje je naravna rešitev, ki dobro deluje,« pravi dr. Pagidas. 

12. Razmislite o uporabi kompleta za napovedovanje ovulacije. Zdravniki so se za napovedovanje ovulacije zanašali na bazalno telesno temperaturo. »Pove vam le, ko je ovulacija že mimo. Takrat pa je že prepozno. Poleg tega pa dnevno merjenje temperature pogosto povzroča dodaten stres,« pojasnjuje dr. Bayer. Komplet za napoved ovulacije je priporočljiva metoda. Spremlja raven luteinizirajočega hormona (LH) in pomaga parom z zasedenimi urniki, da spremljajo plodnosti. »Ko je pozitiven, imejte spolni odnos v naslednjih 24 do 36 urah,« pravi dr. Bayer.

13. Pazite na vnos kofeina. Omejite ga na 200 miligramov na dan, kar ustreza dvema malima skodelicama kave. Sem štejemo tudi sladke pijače s kofeinom, čaje in energijske pijače. »Velikokrat vidim, da pacienti popolnoma pozabijo na pošastne energijske pijače, ki jih uživajo,« je dejal dr. Pagidas.

14.  Zmanjšajte izpostavljenost cigaretnemu dimu in dimu marihuane. »Že zdaj vemo, da kajenje očitno vpliva na prekrvavitev jajčnikov in povzroči bolj eksponentno izgubo jajčnih celic,« pravi dr. Ryley. Tudi pasivni dim je povezan s povečanimi zapleti v nosečnosti. V resnici ni varne ravni izpostavljenosti, zato omejite svoj čas z družinskimi člani, prijatelji ali sodelavci, ki kadijo.

15. Nehajte piti. Priporočljivo je zmanjšanje alkohola na splošno; bistvenega pomena je, da omejite pivske večere. »Nihče natančno ne ve, kaj se zgodi s prekomernim pitjem pred zanositvijo, vendar verjetno obstajajo strukturne spremembe v jajčevcih, ki vplivajo na njihovo kakovost,« pravi dr. Pagidas. »Težko je vedeti, koliko časa traja, da si opomorejo, če sploh, zato omejite vnos alkohola še preden poskusite z zanositvijo.«

16. Pazite na svojo težo. Če ste na katerem koli koncu zdrave telesne teže lahko to vpliva na vaša jajčeca in lahko povzroči zaplete pri zanositvi. »Ženske s prekomerno ali premajhno telesno težo imajo še večjo verjetnost za zaplete, saj ne ovulacije nimajo redno, zaradi česar so lahko manj plodne,« pravi dr. Riley. Potrudite se, da boste med 15 % vaše idealne telesne teže, ko se začnete truditi zanositi. 

17. Gretje trebuha. Gretje trebuha je ena izmed metod, ki se lahko uporabi za povečanje plodnosti, zlasti pri ženskah. Toplota na predelu trebuha lahko namreč izboljša prekrvavitev in s tem poveča dotok hranil in kisika do reproduktivnih organov. To lahko pozitivno vpliva na zdravje jajčnikov, jajcevodov in maternice, kar je pomembno za zanositev. En izmed najbolj učinkovitih načinov gretja je radiofrekvenca, s katero lahko grejemo telo vse do organov in s tem vzpodbudimo delovanje jajčnikov. To je še posebej koristno v primerih, kjer so težave z zanositvijo povezane s slabšo prekrvavitvijo reproduktivnih organov. Izboljšana prekrvavitev lahko na primer izboljša endometrijsko plast maternice, kar poveča možnosti za uspešno vsaditev oplojenega jajčeca.

18. Naj vaše srce hitreje bije. »Pravilo je, da petkrat do šestkrat na teden telovadite 30 minut, tako pred kot med nsečnostjo,« pravi dr. Chuadhari. Nekateri zdravniki menijo, da težki treningi vplivajo na zanositev, saj ima veliko vrhunskih športnic neredne menstruacije. Ampak če ste zdrave in imate redne menstruacije, potem intenzivna vadbe ne bo škodila. 

19. Omejite izpostavljenost sevanju. Ni veliko podatkov, kaj se zgodi, ko ljudje gredo skozi novejše TSA skenerje na letališču, vendar skenerji oddajajo majhno količino sevanja. »Ker ne vemo, kakšni so kumulativni učinki ponavljajoče se izpostavljenosti, priporočam, da tisti, ki pogosto letijo, raje opravijo varnostni pregled in se tako ne izpostavljajo sevanju, ki bi lahko vplivalo na zanositev,” pravi dr. Chaudhari.

20. Vzhodno in zahodno medicino previdno kombinirajte. »Verjetno lahko akupunktura pred zanositvijo koristi, še posebej pri zmanjševanju stresa,« pravi dr. Jensen. »Skrbi me, ko so v to mešanico dodana še kitajska zelišča. Nismo zagotovo prepričani, kaj so in kako so narejena.« Nekatere raziskave kažejo, da lahko zelišča negativno delujejo, ko pridejo v stik z običajnimi zdravili, zato se je pred uporabo le-teh potrebno posvetovati z zdravnikom. 

21. Med tuširanjem ne uporabljajte odišavljenih gelov za tuširanje. »Tega ne odsvetujemo, ker bi sprali semenčica, ampak ker je vaša nožnica manj gostoljubna za semenčica,« pravi dr. Pagidas. Isto velja za odišavljene tampone in razne vaginalne spreje ali robčke z dišavami. Najbolje je, da se jih med ciklom izognete. 

22. Nekatere lepotne tretmaje delajte zmerno. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki delajo v salonih za nohte in lase in so bile izpostavljene kemičnim hlapom, kot je aceton, manj možnosti za nosečnost in večjo možnost splava. Manikure in pedikure ali prameni tu in tam ne bi smeli škodovati povprečni ženski. »Pazite le, da je salon dobro prezračen, in nosite masko za dihala, če vas to res skrbi,« pravi dr. Chaudhari.  

23. Po splavu najdite svoj tempo. »Nekatere pacientke so rekle, da je potrebno počakati tri mesece ali določeno časovno obdobje, vendar to ni res,« pravi dr. Jensen. Dokler ste čustveno in fizično pripravljene, ni razloga, da ne bi ponovno poskusili.

24. Bodite realistični glede možnosti za zanositev po štiridesetem letu. »Vsi spremljamo, ko slavne osebe zanosijo z dvojčki, ko so v svojih štiridesetih, in smo prepričani, da se lahko to zgodi komur koli v teh letih,« pravi dr. Ryley. »Ampak velika večina teh je jajčec darovalcev, saj ženske v teh letih nimajo dovolj svojih zdravih jajčec.« Tudi če na zunaj zgledate kot filmska zvezda, je pomembno, da prilagodite svoja pričakovanja in ste odprte na različne načine materinstva. 

25. Nehajte se obremenjevati s tem, da ste pod stresom. »Teorija, da se morate sprostiti in iti na počitnice, da boste čudežno zanosili, je stara bajka,« pravi dr. Copperman. Še huje je, da se zaradi tega ženske še bolj sekirajo in počutijo krive, če se ne morejo dovolj sprostiti, da bi zanosile. Anksioznost zaradi zanositve je čisto normalna in ne škoduje na dolgi rok. Dr. Copperman pravi, da: »stres zaradi težav s plodnostjo ne vpliva na to, če bo žensko jajčece zdravo ali ne.«

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki