Podpora partnerja v času nosečnosti in poroda in tudi po je izjemnega pomena. Opravljena je bila spletna raziskava o tem, kaj so najbolj koristne stvari, ki so jih partnerji počeli pred, med in po porodu in odgovori so bili zelo zanimivi, preberi v nadaljevanju članka.

Partner naj bo bolj empatičen kot kadarkoli prej

»Mož je z menoj simuliral porod z enoto TENS za simulacijo krčenja na trebuhu. Strinjal se je, da bo to storil, da bo pozneje fizično razumel mojo bolečino, čeprav je priznal: “Prepričan sem, da je v primerjavi s tvojo bolečino to vseeno nizka intenzivnost.” Ko je prišel čas poroda, je bil resnično vpet v celoten postopek, res mi je bil v oporo. Bil je edini, ki sem si ga želela v porodni sobi in edini, ki sem ga potrebovala (poleg medicinskih sester in zdravnikov, ki so bili tudi vsi super!). Brez njega tega ne bi zmogla nikoli, kaj šele dvakrat! ”

Omogočanje mamici dovolj časa za spanje (tudi na račun lastnega spanca)

»Moj mož je bil neverjeten, že med mojo nosečnostjo me je spodbujal k počitku. Med porodom mi je pomagal, da sem ostajala mirna in osredotočena. Po tem, ko smo prišli iz porodnišnice je bil on tisti, ki je vstajal sredi noči in dojenčka nahranil, da sem jaz v prvih napornih mesecih lahko spala nekoliko dlje.”

Bodi glas, ko ga nosečnica / mamica najbolj potrebuje

»Morala sem na nujni carski rez in partnerja sem prosila, naj bo moj glas, ko sama ne bom mogla komunicirati. Ko so zdravila popustila, so mi dali injekcijo morfija in ni bilo učinka, je poklical medicinsko sestro in rekla je, da mora dobiti dovoljenje mojega zdravnika, da mi da še kaj drugega. Medtem, ko sem ležala v postelji in jokala v tišini, da ne bi zbudila novorojenega sina, je odhitel do medicinske sestre in ni hotel oditi, dokler nisem dobila sredstev proti bolečini. 

Priskoči na pomoč – brez, da mamica za to prosi

“Moj partner ni čakal na moje prigovarjanje, preden mi je pomagal. Namesto tega se je takoj vživel v starševsko vlogo. Da sem se jaz lahko v miru stuširala, kadar sem želela, je menjaval plenice, dojenčka okopal, ga odnesel v voziček in odpeljal na sprehod, jaz pa sem lahko izkoristila nekaj trenutkov zase. Res sem vesela, da se najini vlogi tako lepo dopolnjujeta brez posebnega dodeljevanja nalog.”

Nahrani jo (in otroka!)

»V prvih dveh mesecih življenja najinih sinov je moj mož VSE kuhal. Prav tako vzame nočno izmeno od 2. do 6. ure zjutraj, da lahko neprestano spim … to je noro pomembno za moje duševno zdravje. Otroka se ne brani niti kadar je zares naporen, poleg tega vedno poskrbi za vsakodnevna gospodinjska opravila. Ne vem, kaj bi brez njega. “

Zen in mirnost partnerja sta zlata vredna

»Ko je prišel čas za porod, sem bila presenečena, kako miren in pripravljen je bil moj mož. Sama sem bila res živčna, ko so se začeli prvi znaki poroda, on pa je bil moja neizpodbitna podpora. Vedel je, kje je spakirana torba, jo hitro zložil v avto, mi pripravil malico in in poklical zdravnika. Drgnil mi je stopala v kadi, medtem ko smo doma čakali na pogostejše popadke in me ohranjal mirno. Šele čez nekaj tednov je priznal, kako nervozen je bil, a sama tega res nisem zaznala.”

Domislita se urnika, ki vama najbolj odgovarja

»Z možem sva imela / imava čudovit odnos in načrt za nego dojenčka. Sama spim bolje zjutraj (na primer od 2. do 6. ure zjutraj), on pa bolje zgodaj zvečer (pred 3. uro zjutraj). Če bi se dojenček zbudil v prvi polovici noči, sem bila “jaz na vrsti”, v drugi polovici pa je zanj odgovoren mož. Tako sva se oba uspela dovolj dobro naspati.”

Razmišljajta vnaprej

»Če imata starejše otroke, lahko partnerji vsak dan pred odhodom v službo pripravijo zajtrk za preostale otroke in mamico in ji tako olajšajo obroke, ko bo, pogosto istočasno, dojila novorojenčka.”

Poskrbi za njo

»Moj partner je moja skala. Pri porodu je odgovarjal na vprašanja medicinskega osebja, ko sem bila v prehudih bolečinah, da bi lahko odgovarjala. Če je bila kakšna moja reakcija pretirana, je razumel, da je to tudi zaradi hormonov in da gre za prehodno stanje, zato na to ni odreagiral, temveč mi zagotavljal mirnost, ki sem jo tisti trenutek najbolj potrebovala. Tudi, ko smo prišli domov iz porodnišnice, je bil z menoj vedno potrpežljiv in prav zaradi tega sem si po porodu še hitreje opomogla. Ko sem si sem ter tja zaželela nekaj časa zase, se je vedno 100% strinjal, da grem lahko ven s prijatelji, on pa je ostal doma z dojenčkom.”

Poglej si tečaj in jo preseneti z znanjem

Naš tečaj za bodoče očke je bogat in obsežen program, namenjen očetom, ki želijo biti bolj vključeni v starševstvo. Tečaj mu bo pomagal spoznati vse, kar mora vedeti pred prihodom dojenčka, in mu dal orodja, ki jih potrebuj za uspešno opravljanje očetovskih nalog.

Zakaj izbrati naš tečaj za bodoče očke?

  • Tečaj je obsežen: Vključuje vse od nosečnosti, poroda in starševstva, do tega, kako pomagati partnerki med nosečnostjo in porodom.
  • Ponuja praktične nasvete: Naučil se bo, kako ravnati z novorojenčkom, kako prepoznati različne vrste joka in kako pomiriti dojenčka.
  • Je zanesljiv: vsebine so pripravljene in podane s strani strokovnjakov, vključno z zdravniki.
  • Dostopen: za ceno samo 25 EUR boste dobili več kot 1 uro strnjenih koristnih informacij.

Bodi nepogrešljiv v kuhinji

»Moj mož je prevzel nakupovanje živil in kuhanje večerje, kar se je nadaljevalo tudi v obdobje, ko je bilo moje porodniške konec in sem se vrnila v službo. S tem je moje življenje veliko lažje, saj mi ni treba razmišljati še o načrtovanju jedilnika, on pa je začel v tem res uživati. V veliko uteho mi je bil tudi, kadar sem imela trenutek nezadovoljstva s svojim telesom, pri čemer me je nemudoma potolažil z “V tebi je zrasel cel dojenček!” ali “Saj si nedolgo nazaj šele rodila!”, s čemer sem celotno situacijo lahko videla iz širše, prijaznejše perspektive.”

Podpiraj jo pri dojenju

“Poskusi narediti vse kar lahko, da ji olajšaš dojenje. S tem mislim predvsem na to, da skrbiš, da ostaja hidrirana in ima na voljo dovolj manjših prigrizkov. Sama sem bila vedno zelo hvaležna, kadar mi je mož sam od sebe prinesel kozarec vode ali kaj za prigrizniti, ko sem bila zaposlena z dojenjem najinega malčka ali kadar sem si črpala mleko.”

Naj ji bo prijetno

“Med porodom mi je bil v izjemno podporo s tem, da me je spodbujal in opominjal, da jaz in moje telo to zmoreva. To mi je dalo med popadki moč in samozavest. Tudi, ko sem imela izzive z dojenjem, je prepoznal, da se z dojenčkom umaknem in preveč izoliram (vsi vemo, da dojenje majhnega dojenčka lahko traja in traja), s čemer sem skorajda zapadla v depresijo. Da bi se počutila bolje in povezano z njim in najinim prvim otrokom, nama je v dnevni sobi naredil kotiček za dojenje. Od takrat naprej mi je bilo dojenje v bistveno večje veselje.”

Bodi spoštljiv in hvaležen

“Večkrat se mi zahvali in pove, da je srečen in hvaležen, da najinega otroka dojim, kljub temu, da vidi, da zna biti kdaj zelo boleče in utrujajoče. S tem nikoli nimam občutka, da bi bil moj trud zaman. To me vsak dan znova neizmerno napolni z voljo in energijo za nove izzive. Zelo mi je bilo všeč tudi, da je prevzel nočno menjavanje plenic, tudi, če sem bila sama zbujena, saj je razumel, da sem večino dneva sama z dojenčkom in mi vsaka pomoč pride še kako prav.”

Preprosto reči “ja”

“Partner je vedno rekel “ja” na vsako mojo prošnjo glede nege novorojenčka in ne bi pretiravala, če rečem, da sem se vsakič sproti zaradi tega še malce bolj zaljubila vanj. Z dojenčkom sem želela spati v isti postelji, ker sem imela carski rez in nisem morala vstajati in prenašati dojenčka. Takoj je skočil v trgovino in kupil posteljico, ki se pritrdi na najino. Tako je bil dojenček na varnem in istočasno skupaj z mano. Tekom noči je večkrat preveril, kako sva in tudi previjal plenice.”

Naredi, kar ti je rečeno (čim prej)

“Ko sem mu rekla, da potrebujem epiduralno, je stekel po medicinsko osebje in takoj je bilo urejeno, jaz pa sem se počutila veliko bolje. Brez njega bi bilo veliko težje, saj babica in sestre niso mogle biti ves čas pri meni.”

Upamo, da ti bodo zgornji nasveti prišli kar najbolj prav. Morda bi bila dobra ideja tudi, da članek pokažeš svojemu partnerju, bodočemu očku. Na ta način bo lažje razumel, da zna biti začetno obdobje starševstva naporno in tudi, kako tebi in dojenčku ponuditi pomoč pred porodom, med in po porodu.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki