Kaj misliš? Bi rekla, da pod tvojim srcem raste fantek ali punčka? Pri 19. tednih te to gotovo zelo zanima in komaj čakaj ultrazvok, ki ti bo dal odgovor na to vprašanje. Večino staršev najbolj neučakano pričakuje ravno to informacijo, vendar pa to ni edina razburljiva informacija, ki jo tam dobita. Zdravnik bo plod podrobno pregledal, da se prepriča, da vsi vitalni organi izgledajo in delujejo tako, kot morajo. Zagotovo boš presenečena kaj vse se dogaja v tem tednu!

Velikost ploda v 19. tednu

Plod je pri 19. tednu velik kot mango, povprečno dolg 15 cm in težek 240 gramov. 

Trenutno si v drugem tednu petega meseca nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 19. tedna

Pri 19. tednu nosečnosti simptomi navadno niso več tako intenzivni, kot so bili v prvem trimesečju, znajo pa kljub temu  biti neprijetni. Med najpogostejšimi bodo:

  • Bolečine in špikanje v trebuhu. Morda boš občutila neprijetno bolečino v okroglem ligamentu (nižji del trebuščka). Do tega pride zaradi raztegovanja mišic, ki se prilagajajo rastočemu dojenčku. Če te bolečine skrbije, se pogovori z zdravnikom, sicer pa ni razloga za skrb, razen, če se pojavijo v kombinaciji z drugimi simptomi.
  • Vrtoglavica. Imaš občutek, da boš omedlela? Morda imaš le tak občutek, se pa to lahko dejansko zgodi – in tudi to je povsem normalno, saj rastoča maternica ustvarja pritisk na krvne žile. Poleg tega dojenček pritiska na tvoja pljuča, zato imaš manj kisika, lahko pa vrtoglavico povzroča tudi dehidracija ali lakota. Poskrbi za zadostno pitje tekočine in redne, manjše ter uravnotežene obroke.
  • Krči v nogah. Najbolj ti bo pomagalo, če jih boš čim večkrat pretegnila in raztegnila. Iztegni noge in pokrči gležnje ter prste proti kolenom. V pomoč ti bo tudi vadba joge za nosečnice, lahko pa za masažo prosiš svojega partnerja.
  • Boleči boki. Če zaradi bolečin v bokih ne moreš spati, si med kolena položi blazino.
PreMama Duo 30 tablet + 30 mehkih kapsul predstavlja inovativen multivitaminsko multimineralen proizvod, ki je namenjen ženskam v času, ko načrtujejo nosečnost, med nosečnostjo in po porodu.

Nosečniški trebušček 19. tedna

Vau! Si čutila to? V 19. tednu že kar dobro čudiš otrokove brce. S tem je enako kot z velikostjo trebuščka – tako kot imajo nekatere nosečnice hitreje večjega kot druge, tudi brce nekatere občutijo prej. Zato naj te ne skrbi, če jih sedaj še ne čutiš tako intenzivno, v naslednjih tednih pa se bodo zagotovo še okrepile. Tvoj partner ali prijateljica jih ne bosta čutila še nekaj časa, saj morajo biti za občutenje z roko na koži  res intenzivne, do takrat pa uživaj v teh občutkih, ki so trenutno namenjeni samo tebi.

Morda te nekoliko skrbi pridobivanje kilogramov, saj si do sedaj pridobila verjetno od 3 od 6 kilogramov. Če si pridobila ali izgubila občutno manj, se pogovori z zdravnikov, da izloči verjetnost različnih nosečniških bolezenskih stanj.

Ultrazvok 19. tedna nosečnosti

Tvojemu 19 tednov staremu plodu se razvija verniks kaseosa – bela, mastna plast, ki bo morda vidna še celo ob porodu. Izostrujejo se mu čuti, saj se v njegovih možganih razvijajo živčne celice za okus, sluh, vid in vonj.

V prihodnjem tednu te čaka še en zelo pomemben pregled – morfologija ploda, kjer zdravnik preveri celotno otrokovo telo, vključno z delovanjem možganov, srca in hrbtenico. Če te zanima spol, ti ga bo zdravnik verjetno že lahko zaupal, ne pozabi pa prositi za nekaj natiskanih fotografij, da jih boš imela za spomin ali pa pokazala drugim, saj se bo sedaj že zelo dobro videlo posamezne dele telesa.

Med-ona, center za ginekologijo in zdravje žensk, ki se nahaja v Trzinu, nudi širok spekter storitev s področja ginekologije, nosečnosti, laserskih posegov, laboratorijskih preiskav, drugih mnenj in posvetov ter celostno obravnavo, v okviru katere opravljajo naturopatske preglede, tuino masažo ter medicinsko hipnozo.

Počasi začni razmišljati tudi o pediatru, povprašaj prijatelje in znance, če kakšnega priporočajo. Glede na to, da bostaz dojenčkom v njegovem prvem letu življenja kar precejkrat pri pediatru, je precej pomembno, da si izbiro zadovoljna. Preveri tudi, če ste na isti valovni dolžini glede programa cepljenja, saj nekateri pediatri ne sprejmejo otrok, ki jih starši ne želijo cepiti.

Seznam 19. tedna nosečnosti

  • Premisli h kateremu pediatru želiš vpisati svojega otroka
  • Razišči o možnostih shranjevanja popkovnične krvi
  • Vpiši se v tečaj prve pomoči za dojenčke

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki