Se spomniš tistega ljubkega trenutka v seriji Prijatelji, ko je Rachel rodila punčo Emmo? Malo lepo in čisto dojenčico so položili v njene roke. Verjetno pa večina od nas ve, da bi bila v resnici ta lepa dojenčica precej bolj lepljiva in sluzasta.

Kaj sploh je ta snov na koži novorojenčkov?

Kaj je to verniks?

Verniks ali sirasta maz je voskasta, bela snov, ki prekriva dojenčkovo kožo. Razvije se v tretjem tromesečju in je sestavljena iz 80 % vode in velikega števila blagodejnih sestavin, kot so amino kisline, lipidi, proteini ter antibakterijske in antimikrobijskei sestavine.

Kaj pravijo zdravniki?

A si opazila, da so Emmo takoj po porodu obrisali? Na žalost ta prizor precej natančno odseva prakso pravih porodnišnic. Novorojenčka stehtajo, umijejo in opravijo vse potrebne preglede.

V naši družbi, ki je nekoliko obsedena s čistočo, se zdi nujno, da novorojenčka takoj umijemo. Ampak študije kažejo, da je to početje nesmiselno, saj je verniks sam po sebi antibakterijski!

Zakaj bi morali počakati pred prvim umivanjem novorojenčka?

Seznam verniksovih koristi je dolg, in začne se že v trebuščku.

Koristi pri porodu:

Otroška smola ali mekonij
Mekonij je prva stolica novorojenčka po rojstvu, ki jo ponavadi izloči v prvem ali drugem dnevu po rojstvu. V nekaterih primerih pa jo dojenček izloči že v maternici ali pa med porodom in to zanj predstavlja določeno nevarnost. Verniks igra ključno vlogo pri ščitenju otroka pred mekonijem.

Gladek izhod!
Verniks deluje kot naraven lubrikant, ki pomaga pri porodu – to je dobro za mamico in dojenčka!

Zaščitna plast
Otrok je v maternici obkrožen z amnijsko tekočino (plodovnico). Verniks predstavlja zaščitno nepremočljivo plast, ki ščiti občutljivo kožo pred gubanjem in izsušenostjo.

Velik zunanji svet:

Koristi te čudovite mazi se nadaljujejo tudi po porodu in zato ga ne smemo obrisati!

Odbijalec bacilov!
Morda najpomembnejša lastnost verniksa je odbijanje bacilov. Njegova antibakterijska narava ščiti dojenčka pred vrsto nevarnih bakterij, virusov in gliv, ki med drugim lahko povzročijo drisko, pljučnico in meningitis:

  • koli
  • E. coli
  • Streptokoki skupine B
  • Staph aureus (zlati stafilokok)
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Candida albicans
  • Listeria monocytogenes
  • Serratia marcescens
  • Klebsiella pneumonia

Verniks pa pomaga dojenčku pridobiti tudi dobre bakterije!

Naraven termostat
Novorojenčke po rojstvu pogosto položijo pod grelne lučke, zato ker njihovo telo še ni povsem sposobno reguliranja svoje temperature. Odstranitev verniksa pomeni odstranitev naravne izolacijske plasti, kar pa pripelje do hitrejše izgube toplote.

Naravna vlažilna krema
Verniks je naravna vlažilna krema, ki vsebuje več vode kot večina kupljenih vlažilnih krem!

Če še zmeraj nisi prepričana …

Obstajajo še ostale neposredne vernikosve koristi!

Dotik kože na kožo
Videli smo, kako je bilo Racheal težko, ko so Emmo tako hitro vzeli stran. Verjetno je tudi to precej realna ponazoritev dogajanja v pravih porodnišnicah in počutja mamic.

Seveda je v nekaterih primerih treba novorojenčka po porodu nujno pregledati in nuditi pomoč. Vseeno pa je v večini primerov zelo pomembno, da imata novorojenček in mamica takoj po porodu veliko stika koža-na-kožo.

Dojenje
Če boš dojila, je ta stik še toliko bolj pomemben. Si vedela, da bo večina novorojenčkov položenih na materin prsni koš, čutila naravno potrebo po hranjenju in skušala poiskati prsi? Tega ni vredno zmotiti zgolj zato, da otroka umijemo.

Malo hormonov stresa in normalna raven krvnega sladkorja
Novorojenčki poznajo samo mamico. V njej so rasli 9 mesecev in nič čudnega ni, da hočejo biti ob njej, ko se rodijo!

Ko ga vzamejo stran od mamice, zato da bi ga umili, se počuti razburjeno, izgubljeno in išče mamico! To pa povzroči izločanje stresnih hormonov, dvig srčnega utripa in krvnega pritiska in padec krvnega sladkorja.

Ali ga imajo vsi novorojenčki?

Če se dojenček rodi pozno, bo morda imel manj verniksa ali pa ga sploh ne bo imel. Moj fantek se je rodil 6 dni po roku in je imel komaj kaj verniksa na sebi! Njegova koža je bila zaradi tega vidno suha. Rodila sem ga v vodi, kar pa seveda ni bilo krivo, da je bil brez te siraste mazi. Samo voda ne bo dovolj, da bi se verniks spral s kože. Nenazadnje je dojenček 9 mesecev plaval v plodovnici!

Jasno izrazi svoje želje

Če se boš odločila, da boš pustila verniks na svojem novorojenčku, to jasno in glasno povej vsem, ki ti bodo pomagali pri porodu. Tvoj otrok je in tvoje želje so pomembne.

Kdaj naj torej skopam svojega novorojenčka?

To se odloči sama. Priporočljivo je počakati do trenutka, ko dojenčku odpade popkovina in do takrat umivati zgolj glavico in ritko. Natančna navodila za to lahko vidiš v tem videu:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki