Imaš dojenčka ali malčka, ki je zadovoljen samo, če se ti igraš z njim? Ali kriči na ves glas, ko zapustiš sobo? V tem članku boš izvedela, zakaj je pomembno, da ima tvoj otrok nekaj časa tudi za samostojno igro. Dobila boš tudi nekaj idej za pomoč pri učenju otroka, kako naj v samostojni igri uživa. S tem si boš tudi ti prislužila več kot pomemben in potreben odmor.

Samostojna igra je pomembna za razvoj

Svojemu otroku ne moreš zameriti, če se hoče ves čas igrati s tabo. Navsezadnje si ena izmed njegovih najljubših oseb in morala bi biti počaščena, da si tako pomembna. Vseeno pa za nobenega ni zdravo, če se malček vsaj malo ne ve zaigrati sam. Samostojna igra je zelo pomembna za otrokov razvoj. Vzpodbuja kreativnost, samozavest, potrpežljivost, zmožnost koncentracije in še veliko več. Dodatna prednost je, da lahko postoriš nekaj stvari, ki jih imaš na seznamu, medtem ko se tvoj otrok igra in dela na svoji rasti in razvoju. 

Ne počuti se krivo, da zase in za svojega otroka vzpodbujaš samostojno igro. Dokler ohranjaš trdno povezavo med vama in ravnovesje med samostojno igro in igro skupaj, je samostojna igra zelo dobra stvar.  

Koraki proti samostojni igri

Samostojna igra je spretnost, ki jo moraš svojega otroka naučiti. Tega ne boš dosegla kar čez noč in obstaja kar nekaj korakov, ki pomagajo tvojemu otroku odkriti, kako čudoviti sta lahko domišljija in samostojnost.

Predstavljamo ti nekaj pomembnih načinov, ki vzpodbujajo samostojno igro

Ne odtihotapi se vstran, ko je tvoj otrok zaposlen. Ko bo ugotovil, da te ni, bo postal paničen. To bo privedlo do tega, da ga bo neprestano skrbelo, da boš izginila. Zaradi tega se te še bo bolj oklepal. Najbolje je, da otroku na miren način in hitro poveš, da boš za nekaj časa odšla. Lahko preprosto rečeš: »To košaro nesem v pralnico,« ali »grem si po očala.« pomaga tudi, če si poješ, govoriš ali momljaš, medtem ko greš iz sobe. Tako bo otrok slišal tvoj glas tudi, ko te ne bo več videl.

Večkrat se doma igrajte skrivalnice. Za tvojega otroka je pomembno, da se nauči, da si še vedno tu, čeprav te ne vidi. Skrivalnice so pomembne tudi za to, da se otrok nauči, da se boš vrnila, tudi če odideš vstran.  

V dnevno rutino lahko vključiš kratke odmore za samostojno igro. Načrtuj vsakodnevne aktivnosti ob določenih časih, medtem ko se otrok igra in ga imaš na očeh, pa ti postori par manjših opravil. Tako se bo otrok navadil igranja sam. 

Začni tako, da se na tleh igraš z otrokom in njegovo najljubšo igračo. Ko opaziš, da se otrok lepo igra sam, se lahko umakneš nekaj korakov vstran. Preprosto sedi malo vstran in opazuj. Če te pogleda, lahko poveš nekaj pozitivnih besed, vendar poskušaj zadržati razdaljo. Sčasoma se boš lahko pomaknila dalje in dalje vstran, vse dokler boš lahko že v sosednji sobi – kjer boš lahko kuhala, čistila ali se ukvarjala s papirji.   

Če tvoj otrok sam začne s samostojno igro, to hitro izkoristi. To se velikokrat zgodi takrat, ko to najmanj pričakuješ. Ne zamudi priložnosti in mu dovoli, da otrok sam uživa v svojih aktivnostih. Če je poglobljen v neko aktivnost, se potrudi, da ga na motiš, saj že samo tvoja prisotnost lahko preusmeri otrokovo pozornost.  

Samostojna igra in igra med mamo in dojenčkom mora biti v zdravem ravnovesju. Poskrbi za čas, ko boš dala otroku brezpogojno pozornost. Lahko nastaviš čas in razložiš otroku, da boš šla pripravljat večerjo, ko se bo čez 10 minut oglasila budilka. Malček bo navdušen nad brezpogojno pozornostjo in bo tudi razumel, kaj se dogaja in kaj lahko pričakuje.  

Če je dom varen za otroka, ima le-ta več možnosti, da brez skrbi sam raziskuje. Če ga vedno opozarjaš in ščitiš pred nevarnimi in lomljivimi stvarmi, bo se bo še te bolj oklepal. Pripraviti varen dom za otroka ti bo omogočilo (in tvojemu otroku), da boš bolj sproščena in ne boš ga neprestano opazovala. Daj svojemu otroku možnost, da veselo in samostojno raziskuje. Lomljivo dekoracijo lahko prineseš na plano, ko bo otrok malo odrastel. 

Skoraj nikoli ni učinkovito, če otroka siliš v samostojnost. To lahko privede do tega, da se te otrok samo še bolj oklepa. Če otroka potiskaš vstran, ko se te oklepa, boš s tem vzpodbudila čustva nemoči in nezadovoljstva. Namesto tega otroku ponudi več crkljanja, igraj se z njim in z njegovimi igračami. Potem se lahko brez problema malo odmakneš, ko bo otrok sam užival v igri.     

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki