Po navadi je najbolje, da se hranjenje po steklenički začne z majhnimi količinami materinega mleka. Tako te ne bo skrbelo za mleko, ki ostane po hranjenju. Še vedno lahko naknadno segreješ materino mleko in nadaljuješ s hranjenjem, če je tvoj otrok še vedno lačen. Če pa po koncu hranjenja vseeno ostane kaj mleka, ga ni potrebno zavreči. Splošno priporočilo je, da lahko stekleničko mleka, ki je bila uporabljena za hranjenje, uporabiš pri naslednjem hranjenju. Za tem je potrebno morebiten ostanek materinega mleka zavreči.

Shranjevanje materinega mleka

Smernice za shranjevanje mleka narekujejo, da je potrebno neuporabljeno mleko čimprej po hranjenju shraniti v hladilnik. Če pustiš toplo materino mleko predolgo zunaj, se lahko začnejo razvijati bakterije. To je posledica otrokove sline, ki med hranjenjem pride v mleko. Ko je enkrat steklenička materinega mleka v hladilniku, se začne maščoba ločevati od mleka. Zato pred naslednjo uporabo mleko rahlo premešajte. 

P.S.: si zaskrbljena, da boš s tresenjem stekleničke škodovala mleku? Ni nobenega znanstvenega dokaza, da bi tresenje stekleničke povzročilo, da v mleko ni več toliko hranilnih snovi in protiteles, niti ni dokaza, da je rahlo mešanje boljše za mleko.  

Ponovno gretje materinega mleka

Mleko pravilno segrejemo tako, da v loncu segrejemo vodo, nato v to vročo (je ne zavremo) vodo damo embalažo z mlekom. Materinega mleka nikoli ne segrevaj v mikrovalovni pečici. Po podatkih Akademije za medicino dojenja se mleko, segreto v mikrovalovni pečici (to vključuje zamrznjeno materino mleko in tisto na sobni temperaturi), ne segreje enakomerno in v mleku nastanejo vroče točke. Najbolj enakomerno boš mleko segrela z napravo za segrevanje stekleničk, vendar le-ta ni potrebna, saj na pravilno temperaturo segreješ tudi z vodo. 

Nenazadnje, uporabi zdravo kmečko pamet – isto kot pri navadnem mleku tudi pri materinem mleku lahko takoj veš, kdaj je pokvarjeno, in vedno je bolje dodatno preveriti, ko gre za varnost tvoje zaloge mleka. Zavedati se moraš, da bo materino mleko z vsakim segrevanjem izgubilo nekaj svojih imunoloških značilnosti, zato če je le mogoče, pripravi stekleničko (pa naj bo le-to shranjeno ali sveže iz pumpe za prsi) s toliko vsebine, kot je poje tvoj otrok.

Zapomni si, da je dojenje čudovito darilo in ponuja vrsto koristi za rast zdravega otroka. Za več informacij in dodatne vire o pogrevanju in shranjevanju materinega mleka, ali da se povežeš s strokovnjaki za dojenje v svoji okolici, obišči La Leche League ali The Lactation Network.


Z več kot 150 leti strokovnega znanja, razvoja in trdega dela na področju razvoja mlečnih formul je Nestlé® postavil temelje za raziskave in inovacije v prehrani dojenčkov in majhnih otrok. 

Mlečne formule NAN® OPTIPRO® odlikuje edinstvena kakovost beljakovin pripravljenih po patentiranem postopku. Nestlé® lahko po zaslugi patentirane tehnologije OPTIPRO® doseže potrebno KAKOVOST BELJAKOVIN ob hkratnem zmanjšanju presežne VSEBNOSTI BELJAKOVIN na najnižjo možno raven. 


Napisala Moly Petersen, uradno potrjena svetovalka za laktacijo      

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki