Verjetno imaš že vse pripravljeno na prihod novorojenčka. Posteljica je izbrana, avto sedež montiran, plenice lepo zložene na previjalni mizi. Kaj pa majhne stvari, o katerih nihče ne govori?

S spodnjim seznamom lahko svojemu novorojenčku zagotoviš tisto prvo, domačo pomoč pri raznih boleznih in izpuščajih, ki jih pogosto doletijo.

1. Nosni aspirator

Ročni, električni ali ustni. Imej ga pri roki in poskrbi za čist nosek in lažje dihanje ob raznih prehladih. Mamice rade uporabljajo BabyVac, ki se ga natakne na sesalec. Pred in po čiščenju je dobro nakapljati (ali vbrizgati s sprejem) fiziološko raztopino v nosek, da sluznice ne izsušimo preveč.

2. Vlažilec zraka

Predvsem pozimi je pomembno, da je v prostoru, kjer se nahaja novorojenček, dovolj vlage.  S tem zagotoviš olajšanje sluznice od mrzlega, suhega zraka.

3. Termometer

Vedno imej pripravljen termometer za merjenje telesne temperature, saj je ta lahko pri novorojenčkih  nevarna. Na voljo je več različnih, priporočamo termometer, ki vročino izmeri takoj, na čelu ali v ušesu.

4. Protibolečinske svečke ali sirup

Dojenčku lahko pomagaš pri lajšanju bolečin ob izraščanju zobk. Ponavadi oboje dobiš na recept pri svojem pediatru. Tako svečke kot sirup zbijajo telesno temperaturo in lajšajo bolečine. Učinkovini sta Ibuprofen ali Paracetamol.

5. Cinkova krema

Ne podcenjuj pleničnega izpuščaja. Lahko je zelo boleč in povzroči mnogo neprespanih noči. Na izpuščaj vedno nanesi tanko plast že ob prvem znaku izpuščaja ali rdečice. Pri nas se največ prodaja Sudokrem.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki