Kaj je peta bolezen?

Peta bolezen je virusna bolezen, ki jo večina otrok preboli hitro in brez težav. Še posebej pogosto je pri otrocih, starih od 5 do 15 let.

Peta bolezen je znana po izpuščaju, zaradi katerega so otrokova lica svetlo rdeča. Zato ga včasih imenujemo izpuščaj “opljeskanega obraza”. Nekaj ​​dni kasneje se izpuščaj razširi na trup, roke in noge. Običajno traja od 1 do 3 tedne.

Kakšni so znaki in simptomi pete bolezni?

Peta bolezen se začne z:

  • nizka vročina
  • glavobol
  • zamašen ali izcedek iz nosu

Ti simptomi izginejo in zdi se, da je bolezen izginila, dokler se nekaj dni kasneje ne pojavi izpuščaj. Otroci, mlajši od 10 let, najpogosteje dobijo izpuščaj.

Izpuščaj se običajno začne na obrazu in naredi lica svetlo rdeča. Nato se na prsih, hrbtu, rokah in nogah pojavijo rdeče (običajno svetlejše) lise. Izpuščaj lahko srbi. Po nekaj dneh dobi čipkast mrežast videz.

Včasih je lahko izpuščaj hujši, ko je koža topla ali na soncu. Prihaja in mine, preden po nekaj tednih popolnoma izgine. Pri starejših otrocih in odraslih peta bolezen morda ne povzroči rdečega izpuščaja na licih, lahko pa povzroči otekanje sklepov in bolečino, ki lahko traja od tednov do mesecev in, zelo redko, let. Toda sčasoma običajno mine brez kakršnih koli trajnih težav.

Kaj povzroča peto bolezen?

Peto bolezen (imenovano tudi eritema infectiosum) povzroča parvovirus B19. Virus se širi kapljično, ko okužena oseba kašlja, kiha ali se dotika površine. Najbolj nalezljiva je, preden se pojavi izpuščaj, ko so simptomi podobni navadnemu prehladu. Ko se pojavi izpuščaj, se telo že nekaj časa bori z okužbo in oseba ni več kužna. Otroci običajno ne širijo okužbe, ko imajo izpuščaj.

Kako se diagnosticira peta bolezen?

Zdravniki običajno lahko diagnosticirajo peto bolezen, če vidijo izpuščaj na obrazu in telesu. Če nekdo nima izpuščaja, ima pa druge simptome, bo zdravnik morda opravil krvne preiskave, da ugotovi, ali jih povzroča parvovirus B19.

Kako se zdravi peta bolezen?

Peto bolezen povzroča virus, zato je ni mogoče zdraviti z antibiotiki (antibiotiki ubijajo bakterije, ne virusov). V večini primerov gre za blago bolezen, ki izgine sama od sebe, zato zdravila niso potrebna.

Običajno se otroci s peto boleznijo počutijo dobro in potrebujejo samo počitek. Ko zvišana telesna temperatura in blagi simptomi prehlada izginejo, je morda le malo za zdravljenje, razen nelagodja zaradi izpuščaja.

Če izpuščaj vašega otroka srbi, vprašajte zdravnika za nasvet o lajšanju nelagodja. Zdravnik lahko priporoči tudi acetaminofen za zvišano telesno temperaturo ali bolečine v sklepih. Otroku ne dajajte aspirina, saj ga povezujejo z redko, a resno boleznijo, imenovano Reyejev sindrom, če ga dajemo otrokom z virusno okužbo.

Zapleti pete bolezni

Zaradi pete bolezni lahko nekateri ljudje bolj zbolijo, na primer tisti z:

  • šibek imunski sistem (kot so tisti z aidsom ali rakom)
  • nekatere krvne bolezni (kot je bolezen srpastih celic ali hemolitična anemija)

Parvovirus B19 lahko začasno upočasni ali ustavi telo pri nastajanju rdečih krvnih celic (RBC), ki prenašajo kisik. To lahko povzroči hudo anemijo, ki jo je treba zdraviti v bolnišnici. Oseba s hudo anemijo je lahko bleda, omotična ali zaspana.

Okužba s parvovirusom B19 med nosečnostjo ženske lahko povzroči težave za plod, zlasti v prvi polovici nosečnosti.

Ali je peto bolezen mogoče preprečiti?

Na strani NIJZ svetujejo: Ob stiku z bolnikom lahko možnost okužbe ali njenega širjenja najbolje zmanjšamo s strogimi ukrepi osebne higiene kot so pogosto in temeljito umivanje rok z milom in vodo, uporaba lastnega jedilnega pribora in izogibanje tesnemu stiku z obolelim.

Bolnik naj si pokriva usta in nos pri kašljanju ali kihanju, se izogiba dotikanju oči, nosu ali ust, ter naj se zadržuje doma dokler je kužen. Smernice za vključitev v vrtec/šolo po preboleli nalezljivi bolezni ali okužbi so dostopne na naslednji povezavi.

Nosečnica, ki ima simptome bolezni ali je bila v tesnejšem stiku z bolnikom s peto boleznijo v času kužnosti naj se posvetuje z ginekologom.

Kdaj naj pokličem zdravnika?

Pokličite zdravnika, če se pri vašem otroku pojavi izpuščaj, zlasti če je izpuščaj razširjen ali ima vaš otrok tudi vročino, simptome prehlada ali bolečine v sklepih.

Pokličite tudi, če ste noseči, imate šibak imunski sistem ali imate krvno bolezen in ste:

  • pojav izpuščaja ali bolečine v sklepih
  • bili v bližini nekoga, ki je imel peto bolezen ali nenavaden izpuščaj.
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki