Rekli bi ti radi, da globoko vdihni in se sprosti, verjetno pa je težko narediti kaj takega v 33. tednu nosečnosti. Zaradi intenzivnejših nosečniških simptomov so ti dnevi verjetno vse bolj naporni. Sedaj je pravi čas, da začneš s pakiranjem potovalke za v porodnišnico. Morda bi bilo dobro, da si prebereš kaj tudi o poporodni negi in napolniš svojo omarico s kakšnim pripomočkom, ki ga potrebujejo nove mamice. (Tudi v bolnišnici jih bo veliko, tako da ti ni treba skrbeti, če boš kaj pozabila.) Verjetno otroka še kakšen mesec ne boš videla, če pa se odloči, da te preseneti rahlo prezgodaj, ti vsaj ne bo treba razmišljati, katero srajco je potrebno spakirati in ali imaš na zalogi kremo za hemoroide ali ne.

Veliko nosečnic v tem obdobju razmišlja o nakupu vozička in lupinice za v avto. Zelo pomemno je, da moćno premislita, kadar pride do ideje nakupa rabljene opreme, saj ne vesta v kakšnem stanju je. Varnost je pa na prvem mestu! Na spodnji povezavi si lahko prebereta veliko pravilni izbiri lupinice in vozička. Preberi vse tri dele vodnika.

Velikost ploda v 33. tednu

Pri 33. tednih nosečnosti je dojenček velik kot glava zelene. Tehta približno 1,9 kilograma in meri približno 43,6 cm.

Trenutno si v osmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 33. tedna

Če bi morali z eno besedo označiti simptome nosečnosti v tem tednu, bi to bila beseda nelagodje! Med glavnimi simptomi bodo:

  • Pregrevanje. Ker se je presnova pospešila, ti hitro postane vroče.
  • Glavoboli. Hormonska nihanja lahko povzročijo glavobole. Prav tako jih lahko povzroči stres ali dehidracija, zato pij veliko vode, tudi če boš morala zaradi tega bolj pogosto obiskati stranišče.
  • Zasoplost. Zdaj si najbrž že navajena, da ne moreš v polnosti vdihniti (še posebej, če si noseča z dvojčki). Predstavljaj si, kakšno olajšanje boš začutila, ko se bo dojenček “spustil” v medenico in sprostol nekaj prostora okoli pljuč. To se zgodi ob različnem času, a možno je, da se bo to zgodilo zelo kmalu.
  • Pozabljivost in nerodnost. Nezbranost se najbrž pojavlja zaradi stresa in tesnobe, poleg tega pa je dokazano, da se možgani med nosečnostjo skrčijo. Brez skrbi, po približno 6-ih mesecih se povrnejo v prvotno stanje.

Nosečniški trebušček 33. tedna

V tem času si pridobila med 10 in 12 kilogramov oziroma med 14 in 19 kilogramov, če si noseča z dvojčki. Vedi, da so spolni odnosi med nosečnostjo čisto v redu in jih imata lahko vse do poroda, razen če zdravnik ne odredi drugače.

Če občasno čutiš krče v trebuhu, imaš po vsej verjetnosti popadke Braxton Hicks. Ti popadki niso boleči in se pogosto pojavijo po spolnih odnosihali vadbi. Razlikujejo se od običajnih popadkov predvsem po tem, da se prenehajo, ko zamenjaš položaj telesa.

Pravi popadki vztrajajo dalje – pojavi se jih vsaj pet na uro – in so dosti hujši. Še vedno je zgodaj za prave popadke, če pa se pojavijo, je to znak prezgodnjega poroda. Nekateri zapleti in stanja pripomorejo k možnosti prezgodnjega poroda, na primer, če imaš preveč amnionske tekočine, si dehidrirana ali noseča z dvojčki.

V 33. tednu nosečnosti so krči, kot  v obdobju menstruacije, lahko znak prezgodnjega poroda. Isto velja za vaginalne krvavitve, nenavaden izcedek ali pritisk v medenici. Na te simptome bodi zelo pozorna. Če te skrbi, pojdi lulat, lezi na levo stran, pij vodo in takoj pokliči ginekologa.

Ultrazvok 33. tedna nosečnosti

Če bi imela ultrazvok v tem tednu, bi lahko videla, da ima dojenček v budnem stanju odprte oči. Dojenček začne tudi usklajevati dihanje s sesanjem in požiranjem – pomembna veščina za življenje po porodu. Kosti tvojega otročka postajajo vse trše. Poleg tega se dojenčku možgani razvijajo “sto na uro”.

 

Ultrazvok v tem tednu lahko zdravnik odredi kot del biofizičnega profila. Ta test se opravi v tretjem trimesečju pri mamicah z rizično nosečnostjo (če si noseča z dvojčki, jih boš najbrž imela bolj pogosto) in po 40. tednu pri ženskah, ki so že čez rok. Ultrazvok bo meril gibanje tvojega otročka, njegovo dihanje, mišični tonus in količino amnijske tekočine. Drugi del testa – nestresni test – bo meril, kako se otrokov srčni utrip spreminja, ko se premika ali ko imaš popadke.

Seznam 33. tedna nosečnosti

  • Premisli o shranitvi matičnih celic
  • Spakiraj torbo za v bolnišnico
  • Nakupi izdelke za popodorno nego (vložke, mazilo za bradavice,…)
  • Pozanimaj se o pomoči, ki jo lahko prejmeš po porodu, kot je pomoč svetovalke za dojenje

Vodič za novorojenčka

Po stvari za novorojenčka v Baby Center

V prvih mesecih čarobnega časa nosečnosti bodoča mamica in očka občudujeta rastoči trebušček, z navdušenjem spremljata prve otrokove gibe v trebuhu, z velikim pričakovanjem ugibata spol otroka…

V zadnjih mesecih nosečnosti pa je čas, da pomislite tudi na to, kaj vse je potrebno pripraviti pred prihodom novorojenčka na svet. Vse potrebne pripomočke za nego mamice in dojenčka pripravite pred odhodom v porodnišnico, saj bo mamica doma potrebovala počitek in čas za dojenčka.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki