Večina mamic uživa v edinstveni izkušnji dojenja. Zna biti sicer precej naporno, a ima mnogo drugih prednosti, ki to odtehtajo. Slej ko prej pa pride do potrebe po prenehanju dojenja, za katerega velja, da je najbolje, če poteka postopoma. Idealno je, če otrok po uvajanju hrane dobi tako velik interes po hrani, da sčasoma sam izgubi zanimanje za dojenje. To se sicer lahko podaljša čez otrokovo drugo leto, je pa zelo odvisno od otroka do otroka, dostikrat pa si mamice želijo iz različnih razlogov same prekiniti dojenje.

Najpogostejši stranski učinki

Ne glede na to, ali se za prenehanje ali občutno zmanjšanje dojenja odloči otrok ali mati, se lahko pojavijo stranski učinki za kateregakoli od njiju. Vsaka mamica se vsaj v določeni meri zaradi hormonskih sprememb sreča z neprijetnimi občutki. Zniža se raven prolaktina in oksitocina, to pa lahko povzroči čustvene spremembe in fizične bolečine.

Učinki prenehanja dojenja za mamico

Doječa mati lahko ob prenehanju ali občutnem zmanjšanju občuti različne neprijetnosti.

1. Mastitis in zamašeni mlečni vodi

Zamašeni vodi povzročijo točkovne bolečine v prsih. Če se jih ne odpravlja pravočasno, se lahko razvijejo v mastitis, okužbo z intenzivnejšimi bolečinami, vročino in rdečico ter toploto na prsih. Zdravljenje poteka z antibiotiki, pomaga pa tudi nanašanje toplih obkladkov in črpanje mleka z masiranjem bolečega mesta, da se dojka izprazni. 

2. Polne prsi

Polne prsi, ki so lahko tudi boleče in trde, se lahko pojavijo že ob zmanjšanju dojenja, ob hitremu prenehanju pa je to neizogibno. V tem primeru je priporočljivo črpanje, vendar ne prepogosto in do popolne izpraznitve dojk, da ne pride do povečanja mleka.

3. Slabo počutje

Zaradi hormonskih sprememb se lahko pojavijo glavoboli, slabost in nihanje v razpoloženju, zato mamice včasih pomislijo, da so morda spet noseče. Zaradi slabšega počutja je predvsem priporočljivo, da določene naloge v gospodinjstvu ali skrb za otroka prevzame oče.

4. Povečana plodnost

Dojenje vpliva na zmanjšanje plodnosti, nič nenavadnega ni niti, če se menstruacija ne pojavi dokler se otrok popolnoma ne neha dojiti. V tem primeru se navadno pojavi (in s tem ovulacija) v obdobju šestih tednov. Če misliš, da ti menstruacija mogoče zaostaja, ker bi lahko bila noseča, se posvetuj s svojim ginekologom.  

5. Depresivno počutje

Ob prenehanju dojenja se mamicam zaradi hormonskih sprememb lahko pojavi blaga do hujša depresija. Prolaktin, ki je zadolžen za laktacijo (proizvodnjo mleka) in je prej mamici dajal občutek pomirjenosti in dobre volje, se sedaj zmanjša in pojavi se lahko žalost. Če mamice ne vedo, da do tega pride zaradi hormonov, lahko te nove občutke žalosti povezujejo s tem, da imata z malčkom sedaj manj močno vez. Depresija se ne pojavi pri vsaki mamici, priporočamo pa, da se o svojih občutkih pogovoriš s svojim zdravnikom, če ti slaba volja onemogoča opravljanje vsakdanjih obveznosti.

6. Intenzivna utrujenost

Zaradi sprememb v ravni progesterona in estrogena v telesu marsikatera mamica občuti intenzivnejšo utrujenost, ki lahko traja dlje časa.

7. Občutek slabe vesti ob obrokih

Doječim mamicam se svetuje malce višja dnevna kalorična vrednost, saj dojenje vendarle pokuri nekaj kalorij. Lahko  poje več hrane brez, da bi se pri tem povečala njena telesna teža. Ko preneha dojiti, lahko apetit ostane večji, kar pa se sedaj pozna na teži, zato zna biti omejevanje obrokov za marsikatero mamico izziv. Ob obrokih se lahko pojavi slaba vest, kar dodatno vpliva na depresivno počutje.

8. Zmanjšan občutek povezanosti z otrokom

Znižanje ravni oksitocina lahko mamici ustvari občutek zmanjšanja povezanosti z otrokom, občutek ima lahko tudi, da je manj učinkovita pri tolaženju otroka. Pri tem zna biti učinkovito, če poišče druge načine za njuno skupno preživljanje časa, morda skozi igro, crkljanje in uspavanje.

9. Občutek tesnobe in palpitacija srca

Večja je verjetnost za pojav občutka anksioznosti, kar se kaže v večji zaskrbljenosti, razdražljivosti in pojavljajočem premlevanju slabih scenarijev, ki se lahko zgodijo otroku ali družini. Včasih to spremljajo tudi palpitacije srca (zavedanje hitrega srčnega utripa).

10. Nespečnost

Kljub temu, da se zaradi dojenja ni več potrebno zbujati in da dojenček prespi celo noč, se lahko mamica srečuje z nespečnostjo in motnjami spanja. 

11. Spremembe na koži

Eden stranskih učinkov spreminjajočih se hormonov so lahko tudi spremembe na koži. Med najpogostejšimi so suha koža, pojav strij in akne.

12. Več stresa

Nezmožnost potolažiti otroka, boleče prsi in glavoboli vodijo v več stresa za mamico. Zlasti, če k temu dodamo še premalo dobrega spanca in nihanja razpoloženja, ki ga spremlja razdražljivost, to pa vodi v slabše odnose z najbližjimi.

Učinki prenehanja dojenja za otroka

Tako kot pri mamici se lahko tudi pri otroku pojavijo določeni stranski učinki, katerih pa je pri njih bistveno manj.

Najpogostejša sta naslednja:

  • Večja možnost okužb, saj je prej dojenje zagotavljalo zaščito s protitelesi v mleku.
  • Če ne zaužije zadosti hranil preko hrane ali zavrača adaptirano mleko preko stekleničke, lahko pride do pomanjkanja določenih hranil, vitaminov ali mineralov.

Hitri nasveti za prenehanje dojenja

  • Namesto prenehanja dojenja “čez noč”, postopoma vsak dan zmanjšuj število dojenj. 
  • Lahko tudi skrajšuješ  čas dojenja. Na primer, če se je otrok prej navadno dojil 15 minut, ga sedaj odstavi po 10 minutah. S tem bo dobil malce manj mleka (a vseeno dovolj), tebi pa se bo postopoma zmanjševala zaloga mleka. 
  • Pogosto se mamice odločijo tudi za vpeljavo umetnega mleka in tako kombinirajo adaptirano mleko z občasnim dojenjem. Pričneš tako, da eno dojenje  na dan zamenjaš z adaptiranim mlekom v steklenički.

Če imaš kakšne dileme v zvezi s prenehanjem dojenja, se posvetuj s strokovnjaki za dojenje, saj se boš ljub hormonskim spremembam v tem času morda počutila bolje z več informacijami. Če imaš slabo vest glede prenehanja ali zmanjšanja dojenja ti je lahko v tolažbo tudi to, da boš negativne učinke občutila predvsem ti, ne pa tudi tvoj malček, saj so zelo prilagodljivi in bo kljub drugačnemu načinu hranjenja od tebe čutil ljubezen in naklonjenost, ki jo potrebuje. Vsekakor pa poslušaj svoje telo in občutke – prav nič ni narobe tudi, če se odločiš za prenehanje pa vama to ne uspe. Nadaljujta, kot vama odgovarja, in čez čas poskusita še enkrat. 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki