Ko že misliš, da tvoj trebuh ne more več postati večji kot je, pride na vrsto tretje trimesečje. Trebuh postane še večji. Še veliko večji.

Tretje trimesečje se začne v 28. tednu nosečnosti in konča, ko rodiš, okoli 40. tedna nosečnosti. Datum poroda je težko natančno določen in kar 50% otrok se rodi kasneje kot je bilo predvideno. Če si že blizu ali čez svoj predviden datum poroda, lahko poskusiš z naravnimi metodami za spodbujanje poroda. V 42. tednu bodo v porodnišnici porod v vsakem primeru umetno sprožili, če ne bo šlo drugače. Medtem pa: drži se! Še malo pa boš na cilju.

Rast ploda v tretjem trimesečju

V tretjem trimesečju dojenček zraste iz 700 gramskega in 40 cm dolgega ploda v 3000 gramskega in 52 cm dolgega dojenčka. Ja res, dojenček sedaj zelo hitro raste, zato naj te ne presenetijo močne brce in dregljaji, ki jih občutiš v trebuščku, rebrih ali medenici.

Nekaj glavnih mejnikov v tem obdobju:

 • Kosti: Med 7. in 8. mesecem se hrustanec transformira v kost. Ker za to potrebuje kalcij, ki ga lahko dobi samo skozi tebe, glej, da ga boš uživala dovolj.
 • Lasje, koža, nohti: Do 32. tedna nosečnosti, dojenčkova koža ne bo več prosojna. Dojenček dobi podkožno maščobo, Vernix (voskasta snov, ki varuje dojenčkovo kožo pred plodovnico) in Lanugo (puhasti plašč, ki ga greje), počasi odpadeta.
 • Prebavila: V zadnjih mesecih nosečnosti, se začne v otrokovem črevesju, tvoriti meconium (prvi kakec, ki je sestavljen predvsem iz krvnih celic, vernixa in lanuga).
 • Čutila:  Do 29. tedna bo dojenček že popolnoma razvil čutilo za tip. Do 31. tedna bo dobival signale iz vseh 5. čutil. Dojemal bo svetlo in temno, okušal kaj ješ in poslušal tvoj glas. Dojenček zaznava zvok že v trebuhu in recimo po rojstvu prepozna očetov glas. S poslušanjem glasbe lahko vplivamo tudi na razvoj otrokovih možganov.
 • Možgani: V tretjem trimesečju se bodo močno razvili možgani in že testirali prva dejanja: mežikanje, sanjanje in reguliranje lastne telesne temperature.

Okoli 34. tedna, se otrok obrne. V kolikor se otrok samostojno ne obrne do 37. tedna, vaju bodo napotili na posvet k porodničarju, kjer se boste dogovorili za način poroda in morebitni zunanji obrat ploda na glavico. Če poseg ne uspe, se bo otrok rodil v medenični vstavi.

Spremembe v nosečkinem telesu

Verjetno v trebuščku še vedno čutiš premikanje (bolj raztegovanje, sunkovitih gibov je vse manj), morda celo zagledaš kakšno rokico ali nogico. V telesu lahko opaziš še druge spremembe, ki so posledica rasti trebuha:

 • Bolečine v trebuhu: Ko se trebušne vezi, ki podpirajo tvoj trebušček, širijo, lahko to začutiš kot ostro bolečino. Ne skrbi, to je logična posledica raztegovanja.
 • Utrujenost: V tretjem trimesečju se boš najtežje nekje udobno namestila. Nosečniške spalne težave lahko rešiš na več načinov.
 • Zgaga: V zadnjih nekaj tednih, se trebušček še dodatno dvigne. To povzroči tisto stalno pekočo prisotnost zgage. Če je res nevzdržno, se pogovori s svojim zdravnikom.
 • Lažni popadki: Braxton Hicksovi popadki so neredni lažni popadki, ki te lahko spremljajo v zadnjih tednih vse do poroda.
 • Krčne žile: Zaradi večje količine krvi v tvojem telesu, lahko pride do krčnih žil in hemoroidov (ki so tudi neke vrste krčne žile). Brez skbi, če jih pred nosečnostjo  nisi imela, bodo po vsej verjetnosti po porodu izginile.
 • Strije: Te male črte, ki se pojavijo zaradi velikega raztezanja kože, so običajno genetsko pogojene. Z veliko vlaženja in masiranja, se jim lahko izogneš, ampak včasih ne povsem.
 • Bolečine v hrbtu: Ker nosečniški hormon relaksin mehča tvoje sklepe in tvoj rastoči trebušček premakne tvojo telesno držo naprej, se lahko pojavijo bolečine v hrbtu. Omiliš jih lahko s posebnimi vajami. (Vendar! Če čutiš močno bolečino, ki teče skozi tvoj hrbet vse do nog, je to lahko znak za išias!).

Poglej tudi: Kako se žensko telo v nosečnosti spremeni


 • Nore sanje: Zaradi nosečniških hormonov so tvoje sanje v zadnjih tednih nosečnosti bolj žive kot kdajkoli prej. V njih uživaj, jih deli s partnerjem ali jih kam zapiši.
 • Nerodnost, slabo ravnotežje in pozabljivost: Naj ti simptomi ne vplivajo na tvoje počutje. Nosečka si, brez slabe vesti se lahko nasmejiš šalam na svoj račun.
 • Slab nadzor nad mehurjem: Kihneš – malo ti uide. Dodaten pritisk teže na tvoje medenično dno, ga močno obremenjuje. Rešitev: Vaje za krepitev mišic medeničnega dna ali Keglove vaje.
 • Izcedek iz dojk: Telo se že pripravlja na proizvodnjo mleka za dojenčka.

Kljub vsem neprijetnim nosečniškim simptomom, se osredotočaj na cilj; čaka te čudovit dojenček, ki ga boš spoznala v roku nekaj tednov.

Kdaj k zdravniku

Ko se dan D približuje, lahko pride do lažnih popadkov. Naslednji simptomi pa so tisti zaradi katerih moraš takoj poklicati v porodnišnico:

 • Krvavi madeži: Sluzasti krvavi madeži roza barve nakazujejo, da se je porod pričel. Opaziš lahko tudi večji košček sluzaste snovi – maternični čep (razen v primeru blagega krvavega ali rjavega izcedka in če so zraven še bolj ali manj neredni krči in če ob tem otroka normalno čutiš.) Če gre za obsežno krvavitev, bodisi temno rdečo in v kosih ali svetlo rdečo, ki kar ne preneha, inso zraven še precejšnje bolečine, pa res takoj v porodnišnico!

Poglej tudi: Prvi znaki poroda in kako izgleda maternični čep


 • Popadki: Ko so popadki dovolj časa močni in redni (na 4-7 minut), pokliči v porodnišnico in najavi svoj prihod (najava ni zahtevana).
 • Če ti odteče voda: Voda ti lahko odteče naenkrat, lahko uhaja, lahko odteče šele v porodnišnici. Če ti odteče doma, se umiri, pokliči v porodnišnico in počakaj na nadaljnja navodila. Verjetno ti bodo rekli, da takoj pridi v porodnišnico, včasih pošljejo pote rešilca. V vsakem primeru, ni razloga za skrb. Porod se je pričel.

V šoli za starše in pri ginekologu boš natančno izvedela kdaj je pravi trenutek za klic in odhod v porodnišnico. Čestitke! Dojenček bo kmalu tu!

Če kadarkoli opaziš naslednje znake: močna krvavitev, telesna temperatura nad 38,5°C, močna bolečina v spodnjem delu trebuha, nenadna porast teže ali znake za prezgoden porod,  TAKOJ pokliči zdravnika, nikar se ne obotavljaj! Ko pričakuješ, je bolje preventivno poskrbeti za to, da ne bo kaj narobe. Poslušaj svoje telo in svoj instinkt.

Kljukice za tretje trimesečje

 • Otrokovo premikanje: V zadnjem mesecu spremljaj otrokove premike (vsaj 10x na dan) in bodi pozorna na kakšne spremembe.
 • Spremljaj svojo težo: Na začetku zadnjega trimesečja, bo teža še hitreje naraščala. Do konca trimesečja, se bo umirila ali pa boš celo kakšen kilogram izgubila. Če boš pridobivala premalo ali preveč na teži, prosi ginekologa, da ti pomaga pri iskanju primerne diete.
 • Gibaj se! Če nosečnost poteka brez težav lahko z varno vadbo za nosečnice nadaljuješ do poroda.
 • Pregledi: V zadnjem trimesečju bodo pregledi še pogostejši, v zadnjem mesecu pa boš ginekologa obiskovala že 1x tedensko. Ginekolog po spremljal širitev tvojega materničnega vratu (ponavadi vaginalno šele ob PDP) in izvedel CTG test.
 • Porodnišnica: Obišči porodnišnico v kateri boš rodila in se dobro razglej.
 • Izberi pediatra: Okoli 32. tedna izberi pediatra. Pokliči ga in vprašaj, če lahko sprejme tvojega otroka.

 • Oprema za novorojenčka: Poskrbi, da bo vse pripravljeno za prihod novorojenčka. Preveri seznam opreme, operi in zlikaj oblačilca. Preveri tudi, če imaš varno in primerno lupinico za prevažanje dojenčka
 • Babyshower: Prosi prijateljice, da ti organizirajo “Babyshower”. To je super način, da se z njimi še zadnjič poveseliš v enem kosu in dopolniš potrebno opremo za novorojenčka 😉
 • Izobrazi se: Poleg šole za starše lahko obiščeš še vrsto drugih predavanj na različne teme (npr. Prva pomoč za dojenčke, Babyhandling…)
 • Dojenje: Na dojenje se je dobro pripraviti že v času nosečnosti. Veliko boš izvedela v materinski šoli, lahko obiščeš tudi kakšno predavanje ali delavnico na to temo. Če poznaš vse trike in veš, kam se obrniti po pomoč, bo dojenje steklo lažje in hitreje.
 • Faze poroda: Preberi si o treh fazah poroda. To ti bo pri samemu porodu pomagalo, da boš porod bolje razumela in vedela kdaj pritiskati.
 • Porodna bolečina: Kako boš najlažje preživela porodno bolečino, je tvoja odločitev. Odločiš se lahko za epiduralno anestezijo, Ultivo, naravni porod ali porod v vodi. Razišči katere so tvoje možnosti in se o njih pogovori s porodnišničnim osebjem, svojo doulo ali izbrano babico.
 • Porodni načrt: Če želiš, lahko napišeš svoj porodni načrt. Porodni načrt je način kako se na porod res dobro pripraviš. Vanj vključiš vse od tega kje in kako bi rodila, do tega kako boš lajšala svojo bolečino, kdo bo ob tebi in kako si želiš, da bi porod potekal. Porodni načrt naj služi zgolj kot načrt, zapomni si, da nihče ne more točno predvideti poteka poroda in zaupaj za to izobraženemu osebju!

Poglej tudi: Priročnik: 10 skrivnosti za lažji porod


 • Nosečniško fotografiranje: Obišči profesionalnega fotografa in skupaj ustvarita nepozabne spomine na tvojo nosečnost. Te slike lahko potem obesiš v otroško spalnico ali jih vstaviš v poseben album.
 • Napolni hladilnik: Pametno si je vnaprej pripraviti vsaj nekaj kosil in jih shraniti v zamrzovalnik. Po porodu ti bodo prišla zelo prav.
 • Finance: Preveri družinski finančni načrt in se ga začni držati.
 • Torba za v porodnišnico: Preveri seznam stvari, ki jih potrebuješ sabo v porodnišnici in jih spakiraj v za to namenjeno torbo. Ne pretiravaj, a poskrbi, da boš vzela vse kar potrebuješ.
 • Matične celice: Če boste shranili otrokove matične celice, poskrbi, da bo pogodba podpisana pred odhodom v porodnišnico. Ne pozabi tudi seta za odvzem postaviti nekje blizu torbe za v porodnišnico. Trenutno najugodnejše plačilne pogoje ponujajo v edini slovenski banki popkovnične krvi – Biobanka. Oglej si ponudbo >
 • Po porodu: Preberi si kaj se zgodi v prvih 24h urah po porodu.
 • Dojenček: Preberi si o otrokovem prvem letu, glavnih razvojnih mejnikih in možnih težavah. Se že veseliš? Prav je tako! Še malo in boš spoznala svojega dojenčka!

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki