Dojenčki pri starosti dveh tednih počasi ponovno začenjajo pridobivati na teži, zato lahko opaziš željo po pogostejšemu hranjenju in morda tudi daljšemu dojenju. Če si v dilemi, ali ima mogoče premajhen apetit ali pa po hranjenju ni zadosti časa sit, se pogovori z izbranim pediatrom in morda tudi strokovnjakinjo za dojenje.

Spanje dojenčka pri tej starosti je lahko še zelo raznoliko in nepredvidljivo, zato se poskusi čim bolj prilagoditi njegovemu ritmu tako, da bo istočasno odgovarjal tudi tebi. Poskusi spati, ko spi dojenček, gospodinjska opravila pa ta čas prepusti drugim.

V dveh tednih po porodu se večina dojenčkov vrne na svojo prvotno porodno težo (po porodu je nekaj izgubijo). Priporočeno je hranjenje na dve do tri ure (gledano od začetka prejšnjega hranjenja do začetka naslednjega). Dojenčkov s svetlo poltjo se navadno rodijo s temno modrimi očmi (barva lahko spominja tudi na sivo), večina dojenčkov s temno poltjo pas temno rjavimi očmi. Včasih pri tako majhnih dojenčkih izgleda, da malce škilijo – brez skrbi, najverjetneje zato, ker očesne mišice še niso dovolj okrepljene in pod nadzorom.

Najbolj primeren prostor za spanje dojenčka je njegova posteljica, ki jo lahko postaviš ob svoj rob postelje. Spanje z dojenčkom v isti postelji je iz varnostnih razlogov odsvetovano. Povsem normalno je tudi, da dojenček cuza svoj palec, saj imajo prirojen sesalni refleks, to jih sprošča, poleg tega pa je roka vedno blizu in na voljo, a naj te to ne skrbi. Slej, ko prej to izzveni. V tem obdobju se že lahko pojavijo kolike ali trebušni krči. Več o tem, kako jih ločiti od običajnega joka, preberi tukaj.

Če dojiš in meniš, da nimaš dovolj mleka, poskusi z nasveti iz tega članka. Čeprav se bolečina v vaginalnem predelu po vaginalnem porodu navadno precej izboljša, nekatere mamice občutijo neprijeten občutek še tedne po porodu. Po vaginalnem porodu zna biti najbolj boleče sedeti, pri porodu s carskim rezom pa se prepogniti.

Tudi odvajanje blata je lahko neprijetno še nekaj tednov po porodu, zato poskrbi za zadosten vnos tekočine in vlaknin v prehrani. Spolni odnosi se odsvetujejo vsaj do prvega pregleda pri ginekologi, torej 6 tednov, priporočljivo pa je redno krepitev mišic za krepitev medeničnega dna. Več preberi tukaj.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

 

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki