Otrok se rodi in pride iz varnega zavetja maternice, teme in popolnega lagodja, ko je vse potekalo avtomatično brez naprezanja (hranjenje, ista temperatura okolja, izločanje, stalen dotik sten maternice). Ženska se rodi v mamo. Nova odgovornost, skrb za otroka, dojenje, poporodno prehajanje telesa v prejšnje stanje, spremenjeno hormonsko stanje, prekinjeno nočno spanje. Moški se rodi v očeta. Nova odgovornost, skrb za blagostanje mame in otroka, gospodinjska opravila in še kaj. Vsem trem je skupno, da so v intenzivnem obdobju privajanja na novo situacijo in da se med njimi pletejo prve vezi. No, vsaj zaželeno bi bilo, da v prvih urah in tednih po porodu poteka intenziven bonding (povezovanje) med člani družine. Prve vezi med družinskimi člani so esencialnega pomena za njihov nadaljnji odnos.

Kaj potrebuje družina za kvaliteten bonding

Že takoj po porodu je edino optimalno okolje za novorojenčka na maminem telesu. Oče pa je ob njima. Temu pravimo prvi bonding, ki naj bi trajal vsaj 2h po porodu. Vzpostavljajo se prve vezi, pogledi, dojenje. Ko prideta mama in dojenček enkrat domov, potrebujeta predvsem mirno okolje in veliko podpore (kuhanje obrokov, pomoč pri dojenju, rokovanju z otrokom, gospodinjskih opravilih). Dobro je, da si mama in oče  že pred prihodom otroka naredita poporodni plan, kdo jima bo pomagal pri kuhanju, si bosta hrano pripravila že prej in jo zamrznila, kdo bo pomagal pri dojenju, kdaj bosta začela sprejemati obiske, koliko na teden, kako bo mama prilagodila na nov ritem spanja, kdo bo pomagal čuvati starejše otroke ali hišne ljubljenčke. Le tako, bodo lahko mama, oče in dojenček v prvih tednih veliko skupaj in »gnezdili« v svojem varnem zavetju doma. »Gnezdenje« pomeni biti večinoma v postelji in počivati, se posvečati dojenju, povezovati in se privajati na nov ritem z dojenčkom. V nemško govorečih državah, pravijo obdobju po porodu »wochenbett« (v prevodu teden postelje), kar poudari pomen počitka in povezovanj po porodu.

Kaj potrebuje mama po porodu

Mama je po porodu v zelo ranljivem stanju. Vse v njenem telesu se še šest tednov spravlja nazaj v prvotno stanje. Hormonsko stanje je popolnoma drugačno kot običajno. Dojke začnejo tvoriti kolostrum in nato mleko, ki je najkvalitetnejša prva hrana za dojenčka. Spanja je manj kot običajno. Tako pozitivna čustva, kot negativna so intenzivnejša. Zato mama potrebuje MIR in psihično ter fizično PODPORO. Obiski naj bodo v prvih tednih redki in če so naj bodo mami in očetu v pomoč. Mamo lahko utrudi že preveč govorjenja in zmoti ritem, ki ga vzpostavljata z dojenčkom.

Kaj potrebuje otrok po porodu

Otrok se v prvih tednih privaja na okolje zunaj maternice, ogromno je novega za vsa njegova čutila. Njegov živčni in prebavni sistem sta zelo občutljiva, še nedozorela. Med sesalci se otrok rodi najmanj razvit. Ni se še sposoben postavit na noge, kot so se vsi ostali sesalci takoj ali kmalu po prihodu na svet. Dojenček je še zelo nebogljen, zato potrebuje starša, da mu še nekaj časa v varnem naročju nudita simulacijo maternice. Potrebuje toploto, hrano, dotik in bližino, da se njegovi nedozoreli telesni sistemi lažje razvijejo. In potrebuje čim manj dražljajev, da ni preveč vznemirjen. Zanj je že hrup avtomobila, luči v nakupovalnem središču, premočne vonjave, menjavanje okolja itd. lahko preveč stimulativno. Ko so njegova čutila preobremenjena se odzove z nemirom, jokom ali pa vpliva na njegova prebavila (krčki). Vse kar potrebuje je mirno okolje, naspano, mirno mamo in očeta, ki mu nudita veliko telesne bližine in občutka varnosti.

to.to Mama blazinice za dojenje to.to so namenjene zaščiti oblačil v času dojenja.

Kako steče dojenje

Ob podpori, predhodnem načrtu dojenja in poporodnega obdobja in gnezdenju. Dojenje je veščina, ki se jo mora mama naučiti ob čuteči podpori izkušene ženske. V prvem mesecu se privajata oba – mama in dojenček. Zato potrebujeta čas, da se spoznata in da oba najdeta skupen jezik v dojenju. Najlažje ga najdeta doma ob veliki količini počitka in nenehnem pristavljanju na dojko (približno 12 x na dan).

Prve dni po porodu je vedno mleka premalo ali preveč, ker telo še ne ve koliko mleka dojenček potrebuje. Počasi, iz tedna v teden, pa zazna, kakšna je prava količina mleka. Vzroki za neuspešno dojenje pa se velikokrat skrivajo tudi pri otroku (napetosti v  lobanjskem delu, slab sesalni ali požiralni refleks, utrujenost po napornem porodu). Lahko rečemo, da je prvi mesec namenjen izključno vzpostavljanju dojenja. Prepričanje, da bo mama dojila že prve dni ali tedne brez izzivov je popolnoma napačno.

to.to Mama bombažni vložki za po porodu so zaradi svoje 100% bombažne sestave s svojo visoko vpojnostjo idealni za čas po porodu. Odlikuje jih posebna velikost in izredna mehkoba.

Pridružite se nam na spletni strani  https://www.facebook.com/mojadula

ter v Facebook skupini: https://www.facebook.com/groups/240768307090423


Preberi še:


Avtor: Tita Tušar, univ. dipl. pedagoginja, andragoginja in doula

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki