• Sem mamica, doula – porodna spremljevalka, raziskovalka ženskih globin in andragoginja. Delo, ki ga opravljam kot doula, je moja strast, hrana za mojo dušo in telo. Že od malih nog me je pritegnilo vse, kar je bilo povezano z nosečnicami, porodom in dojenčki, tako, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj si bom dovolila prisluhniti in opravljati delo za katerega sem se tokrat rodila.

  Po opravljenem izobraževanju za doulo, ter ostalimi, ki so sledila, tako pri nas kot v tujini, se je pred menoj odprla nova razsežnost obdobja nosečnosti, poroda in materinstva. Spoznala sem, da je naraven- fiziološki porod možen v večini primerov. Srčno sem si ga želela videt v živo. Za nekaj mesecev sem se odpravila v Avstrijo, v porodno hišo pri Celovcu, kjer sem spremljala nekaj naravnih porodov in s samostojno babico obiskovala družine po porodu.
  Že od nekdaj sem čutila, da je to obdobje za žensko in otroka nekaj svetega, kar je treba skrbno in s spoštovanjem negovati. Danes, po pridobljenem teoretičnem znanju, praktičnih izkušnjah in na podlagi znanstvenih raziskav, sem popolnoma prepričana v moj prvinski občutek. Obdobje nosečnosti, poroda in materinstva si v življenju ženske zasluži več pozornosti kot jo v naši kulturi prejme.
  Hvaležna za lastno izkušnjo nosečnosti, poroda ter materinstva, izkušnje v porodni hiši in teoretično znanje, prejeto od priznanih strokovnjakov, sem se odločila, da bom to znanje delila med ostale ženske.

  V zgodovini je bila ženska med nosečnostjo, porodom in po porodu mnogo bolj spoštovana in negovana kot danes. V sebi nosi, pospremi in vzgaja prihodnost, zato menim, da si to, kar ji pripada, lahko pridobi nazaj.

  Za Nosečko bom pisala o nosečnosti, porodu in izzivih zgodnjega materinstva. Lepo vabljene k prebiranju mojih člankov.”

  Tita Tušar
  www.zenskazenski.si in Facebook Ženska Ženski