Vloga doule in njeno mesto pri porodu je še vedno velikokrat popolna neznanka. Ali sploh vemo, kaj dela, kakšna znanja ima in zakaj je tako pomemben del porodne ekipe? Veliko naših predhodnic in prijateljic je rodilo brez nje. Zakaj pa se sedaj kar naenkrat pojavi še en člen v obporodni oskrbi? Če bi jo poznali že prej ali če bi jo imeli priložnost imeti ob sebi pri porodu, verjemite, da trenutno ne bi brali tega članka. Vedeli in čutili bi, da je to eden od zelo pomembnih in nepogrešljivih članov porodne ekipe.

Doula (izg. dula) izhaja iz stare grščine in v prevodu pomeni ženska, ki služi drugi ženski. Doula je dejansko na razpolago nosečnici, njenemu partnerju in prihajajočemu otroku, lahko že mesece pred porodom, med porodom in tudi še po njem. In ravno ta kontinuirana informativna, čustvena in telesna podpora novi družini ji daje veliko vrednost. Je čuteča in intuitivna ženska, ki dobro pozna par,  njune želje in potrebe.

Zaradi globljega odnosa, ki se splete med starši in njo, je lahko v veliko pomoč ves čas procesa rojevanja (ki se pravzaprav prične na čustveni in duhovni ravni že mnogo pred fizičnim porodom), kot tudi v procesu materinjenja. Lahko bi rekli, da med vsemi porodnimi strokovnjaki, doula zaseda mesto neprekinjene podpore. Njen glaven poudarek pa je na individualni obravnavi vsake posameznice, upoštevajoč njena čustva, potrebe, želje, strahove in osebno zgodbo.  Tovrstno podporo ženska (par) v obdobju velikih sprememb še kako potrebuje. V nadaljevanju se bomo omejili  na njeno delo med samim porodom.

Med porodom doula ne nadomešča partnerja in ne nudi medicinske pomoči porodnici. Ob rojevajoči ženski in partnerju je iz več drugih razlogov. Poglejmo si njeno vlogo med porodom.

S parom je ves čas poroda, tudi če se v bolnišnici menja delovna izmena ali v primeru, da ima babica še nekaj drugih porodnic. Stalna prisotnost omogoča douli, da resnično ve, kaj se dogaja s porodnico in to tudi posreduje babici. Paru pa zagotavlja občutek varnosti in pomirjenosti.  Ker se doula s parom pozna že od prej, ve za vse njihove potrebe (strahove, želje) in jih tako lažje naslovi. Porodnici je v  pomoč  z masažami, kontra pritiski, dihanjem, predlaganjem novih položajev, besednimi spodbudami, relaksacijskimi tehnikami, hlajenjem, gretjem, itd. Ni v naprej predvidenega scenarija.

Par in predvsem porodnico, mora dobro opazovati, slišati ter čutiti njune potrebe in stiske. Če je potrebno ju telesno in čustveno podpre. Lahko pa je tam zgolj kot »nevidna« opazovalka, a na par še kako blagodejno vpliva njena prisotnost. Daje jima občutek varnosti. Če jo bosta potrebovala je tam, njima popolnoma na razpolago. Cilj doule je, da se porodnici pomaga čim bolje sprostiti, le tako bo porod napredoval in bo manj boleč. Prav tako je v veliko oporo tudi partnerju, da le-ta čim bolje lahko pomaga svoji ženi. Pokaže mu tehnike, lajšanja porodne bolečine in mu daje povratne informacije o dogajanju poroda (npr. Vse je v redu, tudi če porod traja že toliko časa. Z mamico ni nič narobe, tudi če je bolj glasna). Pomirjenost  in zaupanje drugih, v pozitiven izid poroda, močno vpliva na porodnico, zato je pomembno, da so vsi v porodni sobi istih, pozitivnih občutenj. Doula ves čas poroda skrbi za mirno in spročeno klimo v sobi.

Staršema je doula na porodu na razpolago tudi kot zakladnica informacij o porodnih posegih ter zagovornik njunih želja in potreb. Na tem mestu je zelo pomembno,da se doula ne vmešava v strokovne odločitve medicinskega osebja, ki so nujno potrebne za dobro mame in otroka. Lahko pa v življenjsko ne ogrožajoči situaciji paru nudi informacije o prednostih in slabostih določenih posegov, končno odločitev pa vedno prepušča njima. Tudi tu ni v naprej predvidenih scenarijev. Informacije, ki jih predaja doula niso toge in vnaprej določene, tudi ona se mora prilagajati glede na trenutno situacijo in stanje porodnice.

Njeno delo je zelo fleksibilno in dinamično. Vsa podpora in pomoč, ki jo nudi porodnici in partnerju je usmerjena k čim bolj izpolnjujoči izkušnji poroda za mamo  in čim lažjemu prihodu otroka na svet, a vedno na prvem mestu upoštevajoč varnost. Kdaj ne gre vse po željah porodnice in je nujen carski rez. Doula tudi v tem primeru nudi paru veliko informacijsko in čustveno podporo, da lažje sprejmeta nepričakovan prihod njunega otroka.

Proces rojevanja ni samo fizično rojstvo, ampak,  se začne že v samem začetku ob spočetju. Na dan, ko se otrok odloči priti na svet, v naročje staršev, se ne dogaja samo fizično rojstvo in mehansko odpiranje kosti, temveč veliko več. Dejstvo, da ima na telesno dogajanje velik vpliv naš um, naša čustva, naše predhodne izkušnje, ki so vse zapisane v celičnem spominu, nas napeljuje na to ,da je še kako smiselna priprava na porod z izkušeno osebo, ki nas vodi skozi ta proces. Prav tako je pri porodu nepogrešljiva oseba, ki nas dobro pozna, ima strokovna znanja in porodne izkušnje, je čuteča, intuitivna in predana samo nam.

Telesna, čustvena in duhovna podpora, ki jo lahko nudi doula med porodom, v veliki meri vpliva na boljšo sproščenost porodnice, le-ta pa na mehkejša tkiva in mišice. Telo tako lažje deluje optimalno in se z lahkoto,  manj boleče odpira za prihod novega življenja skozi.


Avtor: Tita Tušar, univ. dipl. pedagoginja, andragoginja in doula

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki