Prvo dojenčkovo kopanje …

se lahko zgodi, ko se otrokova telesna temperatura stabilizira, tudi če popkovina še ni odpadla.

Redno kopanje …

je priporočljivo 2-3 krat na teden, lahko s pomočjo nežne kopalne krpice. Kot del večernega rituala, lahko kopanje pomaga k boljšemu spanju. 

Trajanje kopanja in temperatura vode …

naj bo pri novorojenčku med 5-10 minut in temperatura vode med 37 – 37,5⁰C (naš nasvet: uporabite termometer za banjo). Prostor pred kopanjem ogrejte na 21 – 24⁰C

Dodatki za kopel …

naj bodo blagi, pH – uravnoteženi in namenjeni dojenčkom (torej brez mila). Tako ne boste škodovali zorenju dojenčkove kože. V vodo za kopanje lahko dodate malo olja za dojenčke ali kopalnih sredstev, ki se penijo in so namenjeni dojenčkom.

Brisanje …

dojenčka takoj ovijte v mehko ogreto brisačo, da se ne bo prehladil in vodo nežno popivnajte z njegove kože.

Po kopanju …

lahko po potrebi na dojenčkovo kožo nanesete losjon ali olje za dojenčka. Nanesite le tanek sloj losjona ali olja , povsod kjer je to potrebno. Predlagamo, da to vedno storite po kopanju. Tako boste preprečili, da bi se koža izsušila in ji pomagali, da bo hitro obnovila zaščitni maščobni sloj. Za nego dojenčkove kože ne uporabljajte jedilnih olj in olj za kuhanje. Uporabljajte le nežne izdelke namenjene dojenčkovi koži, ki bodo spodbudili krepitev zaščitne kožne bariere. 

Za čiščenje pleničnega predela …

lahko pri vsakem previjanju od rojstva dalje uporabite vlažilne robčke ali suhe robčke in vodo (če ritka ni preveč pokakana). Na suho krpico lahko kanete tudi kapljico olja in tako še bolje očistite plenični predel, ter ga hkrati negujete. Če boste uporabljali vlažilne robčke, naj bodo pH-nevtralni, da bodo ohranjali naravni zaščitni maščobno-kislinski plašč kože.

Nasveti za varno kopanje:

Otroško kad postavite na nedrsečo podlogo, da preprečite zdrs.

• Napolnite kad največ do višine otrokovega pasu (cca. 5 cm).

• Banjica in igrače za kopanje so potencialno gojišče klic in bi morale biti redno čiščene. Tudi nedrseče kopalne preproge je treba redno razkužiti, predvsem pri dodajanju otroškega olja v vodo za kopanje.

• Otroka v kadi nikoli ne puščajte brez nadzora in ne dovolite majhnim otrokom (npr. bratom in sestram), da bi ga kopali brez nadzora odrasle osebe.
Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki