Nosečnost se začne z oplojenim jajčecem. Običajno se oplojeno jajčece pritrdi na sluznico maternice. Zunajmaternična ali ektopična nosečnost se pojavi, ko se oplojeno jajčece implantira in raste izven glavne votline maternice.

Zunajmaternična nosečnost se najpogosteje pojavi v jajcevodu, ki prenaša jajčeca iz jajčnikov v maternico. Ta vrsta zunajmaternične nosečnosti se imenuje tubarna nosečnost. Včasih se zunajmaternična nosečnost pojavi na drugih delih telesa, kot so jajčnik, trebušna votlina ali spodnji del maternice (maternični vrat), ki se povezuje z nožnico.

Zunajmaternična nosečnost ne more potekati normalno. Oplojeno jajčece ne more preživeti in rastoče tkivo lahko povzroči smrtno nevarno krvavitev, če ga ne zdravimo.

Simptomi zunajmaternične nosečnosti

Sprva morda ne boste opazili nobenih simptomov. Vendar imajo nekatere ženske z zunajmaternično nosečnostjo običajne zgodnje znake ali simptome nosečnosti – izostanek menstruacije, občutljivost dojk in slabost.

Če opravite test nosečnosti, bo rezultat pozitiven. Kljub temu se zunajmaternična nosečnost ne more normalno nadaljevati.

Ko oplojeno jajčece raste na neustreznem mestu, postanejo znaki in simptomi bolj opazni.

Zgodnji simptomi zunajmaternične nosečnosti

Pogosto sta prva opozorilna znaka zunajmaternične nosečnosti rahla krvavitev iz nožnice in bolečine v medenici. Če kri teče iz jajcevoda, lahko čutite bolečino v rami ali željo po odvajanju blata. Vaši posebni simptomi so odvisni od tega, kje se nabira kri in kateri živci so razdraženi.

Kritični simptomi zunajmaternične nosečnosti

Če oplojeno jajčece še naprej raste v jajcevodu, lahko povzroči, da se cev poči. Močna krvavitev v trebuhu je verjetna. Simptomi tega življenjsko nevarnega dogodka vključujejo izjemno omotico, omedlevico in šok.

Kdaj takoj k zdravniku

Poiščite nujno zdravniško pomoč, če imate kakršne koli znake ali simptome zunajmaternične nosečnosti, ki vključujejo:

  • Hude bolečine v trebuhu ali medenici
  • Krvavitev iz nožnice
  • Močna omotičnost ali omedlevica
  • Bolečine v ramenih, vratu ali okoli zadnjika

Zunajmaternična nosečnost lahko privede do resnejših poškodb jajcevoda. Če pride do tega, se pojavijo zelo hude bolečine in močna krvavitev. Tako ne čakajte predolgo z obiskom zdravnika, če opažate nenavadne simptome. Včasih ženske niti ne vedo za nosečnost, saj še niso opravljale testov, zato simptomov, ki jih doživljajo, ne povežejo z zunajmaternično nosečnostjo.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki