Kawasakijeva bolezan, ali Kawasakijev sindrom, je redka otroška bolezen, za katero zbolevajo predvsem dečki do petega leta starosti. To bolezen prepoznamo po povišani telesni temperaturi, ki traja več kot pet dni. Večina otrok po zdravljenju popolnoma okreva. V redkih primerih, ko je zdravljenje prepozno ali ga sploh ni, pa bolezen pusti resne posledice na njihovemu srcu.

Otroci s Kawasakijevo boleznijo imajo lahko visoko vročino, otekle roke in noge z luščenjem kože ter rdeče oči in jezik. Vendar je Kawasakijeva bolezen običajno ozdravljiva in večina otrok ozdravi brez resnih težav, če prejmejo zdravljenje v 10 dneh po začetku.

Kawasakijeva bolezen pri otrocih povzroči otekanje (vnetje) v stenah krvnih žil, ki dovajajo kri po telesu. Kawasakijeva bolezen običajno povzroči vnetje koronarnih arterij, ki srcu dovajajo s kisikom bogato kri.

Kawasakijeva bolezen se je prej imenovala sindrom mukokutanih bezgavk, ker povzroča tudi otekanje žlez (bezgavk) in sluznice v ustih, nosu, očeh in grlu.

Simptomi Kawasakijeve bolezni

Za diagnozo Kawasakijeve bolezni bo imel otrok običajno pet ali več dni vročino, višjo od 39 stopinj celzija ter vsaj štiri od naslednjih znakov in simptomov.

 • izpuščaj na glavnem delu telesa ali v predelu genitalij
 • povečana bezgavka na vratu
 • izrazito rdeče oči brez gostega izcedka
 • rdeče, suhe, razpokane ustnice in izjemno rdeč, otekel jezik
 • otekla, rdeča koža na dlaneh in podplatih s kasnejšim luščenjem kože na prstih na rokah in nogah
 • simptomi se morda ne bodo pojavili istočasno, zato je pomembno, da o znaku ali simptomu, ki je izginil, obvestite zdravnika vašega otroka.

Drugi znaki in simptomi, ki se lahko razvijejo:

 • bolečine v trebuhu
 • driska
 • razdražljivost
 • bolečine v sklepih
 • bruhanje

Otroci z visoko vročino pet ali več dni, ki imajo manj kot štiri od zgornjih znakov in simptomov, imajo lahko tako imenovano nepopolno Kawasakijevo bolezen. Otroci z nepopolno Kawasakijevo boleznijo so še vedno v nevarnosti za poškodbo koronarne arterije in še vedno potrebujejo zdravljenje v 10 dneh po pojavu simptomov.

Kawasakijeva bolezen ima lahko simptome, podobne simptomom multisistemskega vnetnega sindroma pri otrocih, ki se pojavlja po vsem svetu pri otrocih s COVID-19. Otroci s temi simptomi bodo verjetno pregledani tudi za COVID-19.

Kdaj k zdravniku?

Če ima vaš otrok vročino, ki traja več kot tri dni, se posvetujte z otrokovim pediatrom. Zdravljenje Kawasakijeve bolezni v 10 dneh od začetka lahko močno zmanjša možnosti za trajno poškodbo koronarnih arterij, ki oskrbujejo srčno mišico.

Kako poteka zdravljenje?

Otrok z Kawasakijevim sindromom bo takoj sprejet v bolnišnico. Zdravljenje je najbolj učinkovito, če se začne pred 10. dnevom bolezni. Potrebne so preiskave krvi in ultrazvočna preiskava srca. Otrok navadno dobi imunoglobuline v obliki infuzije. Dokler temperatura ostaja povišana, otrok dobiva visoke odmerke aspirina, po padcu temperature pa več tednov dobiva nižje odmerke omenjenega zdravila. Večina otrok s Kawasakijevim sindromom okreva v približno treh tednih. Še nekaj mesecev so potrebni redni kontrolni pregledi pri zdravniku, pa tudi kontrolni pregledi srca. Vnetje srčne mišice navadno mine v nekaj mesecih. Pri otrocih, ki so preboleli Kawasakijev sindrom, obstaja pozneje v življenju nekoliko večje tveganje za srčna obolenja. 

Delno povzeto po članku na Vizita.si.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki