Oblačenje otroka v hladnejših mesecih, kot sta oktober in november, je lahko za starše pravi izziv. V tem času se lahko soočamo z različnimi vremenskimi razmerami, od dežja pa vse do snega. S hitrimi vremenskimi prehodi in nepredvidljivimi temperaturnimi nihanji je ključnega pomena, da so naši najmlajši primerno oblečeni. To ne pomeni le, da so toplo zaviti, ampak tudi, da so oblačila prilagojena aktivnostim, ki jih otroci opravljajo – od mirnega počitka dojenčkov do razigranega tekanja malčkov in šolarjev po jesenskem listju. 

Starši se pogosto sprašujejo, koliko slojev oblačil je primernih, kateri materiali so najboljši za določene vremenske razmere in kako zagotoviti, da otrokom ni niti premrzlo niti prevroče. Poleg tega je treba upoštevati tudi udobje in svobodo gibanja, saj želimo, da se naši otroci počutijo sproščeno in udobno v vsaki situaciji.

Oblačenje dojenčka

Za dojenčke je pomembno, da so oblačila udobna in ne omejujejo gibanja, materiali oblačil pa prijazni do občutljive kože. Dojenčkova koža je izjemno občutljiva, zato izberite oblačila iz materialov, ki ne dražijo kože in dihajo. Prav tako je dobro izbrati oblačila, ki so enostavna za oblačenje in slačenje, saj boste to verjetno počeli večkrat na dan.

Deževni dnevi

 • Vodoodporna torba: Tudi vozičkanje v dežju je včasih koristno, sploh ob dolgih deževnih obdobjih. Lahko pa tudi, da te ujame dež in je dobro da si pripravljena. Pri izbiri torbe za plenice bodi pozorna, da je nepremočljiva, tako bodo rezervna oblačila in plenice ostale suhe, tudi če vaju preseneti dež.
 • Pokrivalo za voziček: Zaščiti svojega dojenčka v vozičku z vodoodpornim pokrivalom za voziček. Pri izbiri pazi, da kljub vododpornosti material vseeno diha. Dodatni plus je, če je pokrivalo enostavno za namestitev in shranjevanje.
 • Gumijasti škorenjčki: Čeprav dojenčki ne hodijo, gumijasti škornji ščitijo noge pred vlago. So tudi odlična zaščita, če dojenček v vozičku sedi z nogami navzdol. Pri izbiri škornjev pazite na notranji material, ta naj bo topel in udoben. Sami škornji pa naj bodo enostavni za obuvanje in sezuvanje, saj boš to verjetno počela večkrat na dan.

Snežni Dnevi

 • Kombinezon: Kombinezon je odlična izbira, saj pokriva celo telo in ohranja toploto. Material kombinezona naj bo topel, a dihajoč. Poleg tega izberi kombinezon, ki ima ustrezne zadrge in gumbe, ki preprečijo vdor mraza. Kombinezon naj ima tudi kapuco in rokavice, ki jih je mogoče odstraniti. Na ta način lahko prilagodiš oblačilo glede na vremenske razmere.
 • Kapa, rokavičke in nogavičke: Ne pozabi na kritične dele telesa, ki se najhitreje ohladijo. Pri izbiri teh dodatkov pazi na material; naj bo topel in dihajoč, ni pa tako pomembno, da je vodoodporen.

Oblačenje malčka

Malčki so v tej fazi, zelo radovedni in želijo raziskovati okolico, zato je ključnega pomena, da so oblačila udobna, prilagodljiva in omogočajo gibanje. Prav tako je dobro izbrati oblačila, ki so odporna na madeže in enostavna za čiščenje, saj se malčki pogosto umažejo.

Deževni dnevi

 • Dežni plašč: Za sprehode v deževnih dneh je za malčka nujen dežni plašč. Izberi takšnega, ki je lahek in udoben. Dežni plašč naj bo iz materiala, ki je vodoodporen, a dihajoč, da preprečiš potenje. Poleg tega izberi plašč, ki ima kapuco za dodatno zaščito glave. 
 • Gumijasti škornji: Ti so odlični za skakanje po lužah in blatne poti. Pri izbiri gumijastih škornjev pazi na notranji material; naj bo topel in udoben. Poleg tega izberi škornje, ki so enostavni za obuvanje in sezuvanje. 
 • Vodoodporne hlače: Za dodatno zaščito pred vlago so odlične vodoodporne hlače. Material naj diha in naj bo vodoodporen. Izberi hlače, ki so enostavne za oblačenje in slačenje. Take hlače so primerne tudi za vetrovne dni. Pod njih obleči malčku samo malo tanjše hlačke, pajkice ali žabice.

Snežni dnevi

 • Smučarska jakna in hlače: Tudi, če tvoj malček ne smuča, je to najboljša izbira za zimsko snežno veselje: hlače z naramnicami in čez njih jakna. Bodi pozorna, da so hlače res nepremočljive, kar lahko preveriš na etiketah. V Lidlu boš našla vrhunske jakne in hlače, ki uporabljajo tehnologijo Thermolite, ki zagotavlja toploto za vse dejavnosti, material pa je vodoodporen in odporen na veter. Priporočamo tudi nakup dvojnih hlač, ki jih potem menjaš, če so že zelo mokre, tvoj malček pa bi se še rad igral na snegu.
 • Zimski škornji: Topli škornji so nujni za zaščito nog pred mrazom in vlago, zato izberi take z dobrim podplatom in izolacijo. Dobri škornji uporabljajo tudi aluminijasti vložek za dodatno toploto. Pazi tudi na notranji material, ta naj bo topel in udoben. 
 • Kapa in rokavice: Zaščiti glavo in roke z dobrimi kapo in rokavicami. Ti so nujni za zaščito pred mrazom in vetrom. Pri rokavicah je pomembno, da so vodoodporne. 

Kako vemo, kdaj je otroku vroče ali pa ga zebe?

Ne glede na to, kako skrbno izberemo oblačila za naše otroke, je otroku kdaj prevroče ali pa ga zebe, glede na to, da dojenčki in malčki še ne govorijo. Vedno se dotaknite otrokovih rokic, da preverite, ali so dovolj tople. Hladne roke ali obraz lahko kažejo na to, da otroka zebe, medtem ko vlažen vrat ali hrbet lahko pomenita, da mu je prevroče. V hladnejših mesecih je koža otrok še posebej občutljiva na mraz, zato je priporočljivo mazati lička in ustnice z zaščitnimi kremami, da preprečimo izsušitev in razpoke.

Le pogumno na sprehod!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki