Auč! Če čutiš bolečine v nogah (in v nožnici!), se ne ustraši. V 38. tednu nosečnosti dojenček verjetno sedi že precej nizko v medenici, kar pomeni, da se dotika vseh vrst živcev – vključno z nekaterimi super občutljivimi, za katere morda ne bi niti vedela, da jih imaš. Medtem ko se spopadaš s tem novim nelagodjem, bodi pozorna na znake poroda, vključno s popadki, ki se pojavljajo močneje in v bolj rednih presledkih, in seveda na sluzasti čep. Veliki dogodek se lahko zgodi zdaj zdaj – ali pa ne še nekaj tednov. Poskusi počivati.

Velikost ploda v 38. tednu

Dojenček je velik kot por. Velik je približno slabih 50 centimetrov, težak pa okrog tri kilograme. 

Trenutno si v devetem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 38. tedna

Običajni nosečniški simptomi v tem tednu imajo opraviti s tem, da se sedaj resnično bližaš koncu nosečnosti. Velik trebuh imaš, dojenček je že skoraj pripravljen za prihod in tvoje telo se pripravlja na veliki dan. Med glavnimi simptomi so:

 • Popadki Braxton Hicks. Pri tako visoki nosečnosti je običajno pričakovati kontrakcije. Morda jih imaš že več tednov ali pa jih morda šele začenjaš opažati. Če popadki niso boleči in prenehajo, ko zamenjaš položaj, so to še vedno Braxton Hicks popadki (ki jih telo izvaja za vajo).
 • Težave s spanjem. Mogoče se počutiš tesnobno ali pa so za nespečnost krive zgolj bolečine.
 • Povečan izcedek iz nožnice. Morda boš ta teden začeli opažati gosto sluz. To imenujemo maternični čep in njegova prisotnost je povsem običajna. To pomeni, da si že res blizu porodu!
 • Srbeč trebuh. Tvoj trebušček je sedaj raztegnjen kolikor gre, zato je logično, da je bolj občutljiv. Pri tej težavi lahko pomaga vlaženje: uporabljaj vlažilno kremo in ne pozabi piti veliko vode. Če se pojavi izpuščaj, to ni običajno, zato o tem obvesti svojega ginekologa.

 

 • Otekle noge in gležnji. Visoko noseča si, zato imaš v bistvu odličen razlog, da si odpočiješ in noge postaviš tako visoko, kot je le mogoče. Kljub temu se redno sprehajaj, da bo krvni obtok deloval in zmanjšal zatekanje.
 • Anksioznost. Normalno je, da imaš nosečnosti že dovolj. Želja, da otrok že pride na svet, je lahko še močnejša, če si med nosečnostjo pridobila veliko teže, če imaš rizično nosečnost ali si noseča z dvojčki. Poskusi poskrbeti, da bo tvoj um zaseden z zabavnimi stvarmi. Pojdi pogledat film, privošči si posebno večerjo s partnerjem ali se skupaj s prijatelji odpravi na kosilo. To so zadnji dnevi ali tedni, preden bo novorojenček prevzel vso tvojo pozornost, zato jih uživaj, kolikor lahko.

Znaki poroda

Morda se ti kmalu obeta začetek poroda. Pozorna bodi na naslednje znake:

 • Sluzasti čep in/ali kri. Na spodnjem perilu boš lahko opazila gostejšo sluz, bodisi v enem velikem kosu ali pomalem. To je čep iz sluzi, ki ves čas ščiti maternični vrat. Ko se maternični vrat širi, se čep odlušči, da pusti prosto pot za dojenčka. Čep lahko vsebuje nekaj krvi ali pa ne.
 • Slabost. Nekatere ženske pravijo, da imajo bolečine v želodcu tik pred začetkom poroda. Torej lahko slabost pomeni, da kmalu prihaja dojenček.
 • Driska. Driska je lahko le prebavna motnja zaradi prehrane, lahko pa kaže na prihajajoči porod. Ko se hormoni pripravljajo na porod, lahko te spremembe vplivajo tudi na črevesje.
 • Redni popadki. Popadki so lahko običajen del tvojega dne ali pa jih še nisi opazila. Če se kontrakcije ponavljajo in se zdi, da se pojavljajo vse pogosteje, se je porod začel. Boleči popadki ali popadki na manj kot pet minut, ki trajajo več kot dve uri, so po vsej verjetnosti znak, da si pripravljena na odhod v porodnišnico!
 • Bolečine v hrbtu. Morda te hrbet boli že tedne, vendar če občutiš bolečino v hrbtu, ki je intenzivna ali nenadna, je mogoče, da se je porod že začel, zato o tem obvesti zdravnika.
 • Odtekanje vode. Če čutiš, da ti voda odteka – bodisi naenkrat ali počasi – je to verjetno amnionska tekočina. Porod se pri večini žensk začne kmalu za tem, zato pokliči ginekologa.

Ultrazvok 38. tedna nosečnosti

Dojenček ima lahko približno že centimeter dolge lase! Počasi izgublja belo zaščino plast, ki jo je imel na koži (Vernix caseosa), čeprav je nekaj ostane na njem še ob rojstvu.

 

Ker imaš ginekološke preglede enkrat na teden, boš zdravnika obiskala tudi v tem tednu. Preveril bo, ali je dojenček obrnjen z glavo navzdol in ali se je glava premaknila navzdol v medenico. Pripravi se tudi na pregled materničnega vratu, kjer bo zdravnik pozoren na dilatacijo (odpiranje) in odpiranje materničnega vratu- znamenja, da je vaše telo pripravljeno na porod. Tudi, če ju opazi, lahko mine nekaj ur ali tednov, preden se porod začne. Toda tudi, če nisi odprta čisto nič, se lahko zgodi, da se porod začne že jutri.

Seznam 38. tedna nosečnosti

 • Naroči se na pregled v 39. tednu
 • Pripravi se na dojenje
 • Skuhaj in zamrzni nekaj obrokov
 • Pripravi se na dojenje z znanjem o dojenju

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki