Porod je eden najbolj čustvenih in pomembnih dogodkov v življenju vsake ženske. Medtem ko je to obdobje polno veselja in pričakovanj, je tudi čas, ko se mnoge bodoče mamice soočajo z vprašanji in strahovi, zlasti glede bolečine med porodom. Eden od načinov za obvladovanje te bolečine je epiduralna anestezija. V tem članku bomo podrobno raziskali, kaj epiduralna anestezija pravzaprav je, kdaj se priporoča, kako se izvaja in kakšni so morebitni stranski učinki.

Kaj je epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija je metoda lajšanja bolečine, ki se najpogosteje uporablja med porodom. Vključuje vstavljanje tanke cevke v epiduralni prostor hrbtenjače, skozi katero se vbrizga anestetik. Ta postopek omogoča, da je spodnji del telesa otrpel, medtem ko je zgornji del telesa še vedno aktiven in odziven.

Kdaj se epiduralna anestezija priporoča?

Epiduralna anestezija se običajno priporoča, ko je bolečina med porodom preveč intenzivna ali ko obstajajo medicinske indikacije, kot so dolgotrajen porod ali visok krvni tlak. Vendar pa je odločitev za epiduralno anestezijo osebna in jo je treba sprejeti v sodelovanju z zdravstvenim osebjem.

Možni stranski učinki

Kot vsak medicinski postopek ima tudi epiduralna anestezija svoje stranske učinke. Med najpogostejšimi so nizek krvni tlak, glavobol in težave z uriniranjem. Zato je pomembno, da se pred odločitvijo za ta postopek posvetujete z zdravnikom.

Priprava na porod z izobraževanjem

Najboljši način, da se pripravite na porod in odločite, ali je epiduralna anestezija prava za vas, je izobraževanje o različnih protibolečinskih sredstvih. V Šoli za starše imamo prav posebno predavanje o protibolečinskih sredstvih, v katerem predava Tatjana Stopar Pintarč, ki je profesorica anesteziologije, reanimatologije in intenzivne terapije na kliničnemu oddelku za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok.

Predavanje vključuje:

  • 🌬️ Anestezijski plin: Kdaj se priporoča, način aplikacije in možni stranski učinki
  • 💉 Remifentanil ali Ultiva: Kdaj se priporoča, način aplikacije in možni stranski učinki
  • 🤰 Epiduralna anestezija: Kdaj se priporoča, način aplikacije in možni stranski učinki
  • 👶 Carski rez: Izbira in aplikacija ustreznega protibolečinskega sredstva
  • Kaj je razlika med spinalno in epiduralno anestezijo?
  • 🤔 Se lahko za vsa protibolečinska sredstva nosečnica odloči predhodno?
  • 💶 So vsa protibolečinska sredstva v Sloveniji brezplačna?

Odločitev o uporabi epiduralne anestezije je osebna in jo je najbolje sprejeti po temeljitem razmisleku in posvetovanju z zdravstvenim osebjem. Z izobraževanjem o različnih možnostih za obvladovanje bolečine se lahko najbolje pripravite na porod. V Šoli za starše vam ponujamo celovito izobraževanje, ki vam bo pomagalo sprejeti najboljše odločitve za vas in vašega bodočega otroka.

100% PRIZNAN program

Skupaj več kot 10h predavanj in 250 strani literature + BONUSI!

Vrednost programa z bonusi je kar 485,00 EUR.
Danes znižan na 120,00 EUR!


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki