S partnerjem se zagotovo zabavata sedaj, ko imata skrivnost, ki je ne ve nihče drug, kajne? 🙂 Verjetno  se čez dan večkrat spomniš na dojenčka, ki se razvija v tebi, kar ti zagotovo polepša delovnik ali čakanje v vrsti. Če se ti še ne, se ti bo kmalu začel poznati trebušček. 

Velikost ploda v 7. tednu

Dojenček je sedaj velik kot borovnica, meri približno 13 milimetrov, kar je kar enkrat več kot prejšnji teden. Sedaj se torej v tvojem telesu dogaja več sprememb, zato ni čudnega, če občutiš več simptomov.

Trenutno si drugem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 7. tedna

Sedaj lahko začenjaš opažati kar nekaj znakov nosečnosti, ki jih prej morda še nisi. Nekaterih skorajda ne boš zaznavala, drugi pa lahko prinašajo več neprijetnosti. Včasih nosečnice skrbi, da pomanjkanje simptomov na tej stopnji pomeni kaj slabega, dejstvo pa je, da je vsaka nosečnost drugačna. Nekatere tekom dneva skorajda pozabijo, da so noseče, druge pa zaradi slabega počutja komaj normalno opravljajo dnevne obveznosti. Najbolj opazni simptomi bodo naslednji:  

  • Slabost,
  • Zaželela si boš hrane, ki je prej nisi marala – ali obratno,
  • Akne ali druge spremembe na koži,
  • Nihanje razpoloženja,
  • Pogosto uriniranje,
  • Napenjanje in napihnjenost,
  • Nihanje razpoloženja,
  • Opažaš,  da imaš kar naenkrat več sline (kar lahko dodatno povzroča slabost),
  • Krči in / ali lažja krvavitev – glede na to, koliko novih procesov se sedaj odvija v tvojem telesu, ni to nič nenavadnega. Če pa ti to povzroča skrbi, predlagamo, da se pogovoriš z ginekologom.

Nosečniški trebušček 7. tedna

Opažati lahko začneš, da je tvoj trebušček že malce zrasel, kljub temu, da gre še vedno zgolj za napihnjenost zaradi hormonov. Kot že omenjeno pri simptomih – telo vsake nosečnice se vede in razvija drugače. Mnogim se nosečnost začne poznati v sredini drugega trimesečja, ko maternica začne rasti višje od medenice, nekatere pa že v 7. tednu nakupujejo nosečniške oblačila.

Kaj se še dogaja? Maternični vrat proizvede čep, ki zapre maternico vse do poroda. Večjih vidnih sprememb še ni opaziti. Vsako žensko telo se spreminja drugače. Če si že bila noseča, se nova nosečnost pozna hitreje, kot se je prva. Lahko občutiš slabost, utrujenost, nihanje razpoloženja, lahko pa nič od tega. Pomanjkanje simptomov ne pomeni, da bi bilo z otrokom lahko kaj narobe. Če ti je zelo slabo, pa se lahko potolažiš s tem, da je to znak, da vsi hormoni delujejo v smeri, da ti zagotovijo lepo nosečnost.

Ultrazvok 7. tedna nosečnosti

Možgani ploda v 7. tednu ustvarjajo 100 novih možganskih celic vsako minuto! Bolj kompleksno pa postaja tudi njegovo srce, razvijajo se ledvice ter sklepi rok in nog, ki bodo v prihodnjih mesecih z brcanjem poskrbele za redno opominjanje na razvijajočega se dojenčka. Glava sedaj predstavlja ⅓ velikosti ploda. 

Če se še nisi, se sedaj čim prej naroči na prvi pregled in preberi, kaj vse lahko pričakuješ. Pregledi so predvsem namenjeni odvzemu krvi, urina in po potrebi brisa, da se preveri stanje nosečnice, in pa ultrazvoku, kjer ginekolog pogleda kako se razvija tvoj bodoči dojenček. Če nosečnost ni rizična, nimaš krvavitev in nisi zanosila z umetno oploditvijo, v 7. tednu še ne boš imela pregleda.

Te kljub temu zanima, kaj se sedaj dogaja v tvojem trebuhu?

Če nosiš dvojčka, morda opažaš intenzivnejše simptome, kot prijateljica, ki pričakuje enega otroka (ni pa nujno – vsaka nosečnica in nosečnost se razlikuje). Obstaja pa način, da z  večjo verjetnostjo izveš, če gre za nosečnost z dvojčki – krvni testi bodo pokazali večjo rast hormona hCG.

Seznam 7. tedna nosečnosti


E-šola za starše

📱 Nosečnost je čas, ko se bodoče mamice učijo o materinstvu, razvoju otroka in pripravah na prihod novorojenčka. Obišči spletno stran Šola za starše, ki ti bo ponudila številne koristne informacije, nasvete in priporočila strokovnjakov. Tako boš lahko kadar koli in kjer koli izkoristila proste trenutke za učenje in pridobivanje dragocenih znanj o materinstvu. Ne pozabi, da je znanje moč, zato je dobro biti pripravljena in informirana o vsem, kar se tiče nosečnosti in materinstva.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki