Dobrodošča v drugem trimesečju! 14. teden nosečnosti prinaša številne spremembe – najverjetneje ti bo manj slabo, čutila boš, da imaš več energije. Vstopaš v tako imenovane “medene tedne” nosečnosti. Sedaj si lahko tudi bolj telesno aktivna, vseeno pa preberi kaj je priporočljivo in kaj ne.

Velikost ploda v 14. tednu

Tvoj bodoči dojenček je sedaj velik kot breskev, v dolžino meri 8,7 cm in tehta 43 grame. Če si prejšnji teden prebrala, koliko je tehtal takrat, si mogoče ugotovila, da je sedaj kar enkrat težji kot teden dni nazaj!

Trenutno si v četrtem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih. Nosečnost 14. tedna pomeni, da te še trije meseci ločijo do konca drugega trimestra.

Nosečniški simptomi 14. tedna

Tvoji začetniški nosečniški simptomi izginevajo, manj je slabosti in utrujenosti, ne pa pričakovati, da bodo čez noč povsem izginili. V primeru, da se še ne počutiš dobro, še malce počakaj, kmalu se boš počutila bolje. Med simptomi so predvsem:

  • Bolečine v okroglih ligamentih,
  • Povečan apetit,
  • Več energije in splošno boljše počutje,
  • Debelejši, sijoči lasje.

Nosečniški trebušček 14. tedna

Morda te pogosteje špikalo in bolelo v trebuhu, kar je povsem normalno, saj se tkiva raztezajo in rastejo. Prav tako ne bodi presenečena, če se bo tvoja telesna teža povišala. V drugem trimesečju naj bi se nato kalorični vnos po priporočilih strokovnjakov povišal za približno 350 kalorij na dan, v tretjem trimesečju pa za približno 450. 

 

Verjetno v prvem trimesečju nisi našla energije za redne sprehode ali druge telesne aktivnosti, zato je odlična novica druge trimesečja zagotovo ta, da sedaj to lahko počneš. Pogovori se z zdravnikom kaj ti priporoča, vsekakor pa ne pretiravaj.

Ultrazvok 14. tedna nosečnosti

V 14. tednu ultrazvoka načeloma ne izvajajo, razen, če prihaja do kakšnih zapletov ali se srečuješ s skrbmi in želiš preveriti, da je z dojenčkom vse v redu. 

Ultrazvok v tem času pokaže plod, ki miga s prstki na nogah in rokam, se premika sem ter tja, lahko celo sesa palec. Ledvice že ustvarjajo urin, svoje delo opravljajo že tudi jetra in vranica. Dojenčkovo kožo prekriva lanugo, nežna plast puhastih dlačic, ki pri skoraj vseh do poroda izgine.

 

Pri 14. tednih ultrazvok že lahko določi spol ploda, a ker tega še ni možno napovedati z gotovostjo, zdravnik najverjetneje ne bo želel “ugibati”. Točnejšo informacijo o spolu ti bo dal na pregledu v 20. tednu, ko imaš “morfologijo”- podrobnejši pregled posameznih delov telesa. Če te spol zelo zanima, se lahko tudi odločiš za krvne teste, ki ti med drugim da tudi to informacijo. O tovrstnih testih se pogovori z zdravnico, do takrat pa si preberi zanimive načine, ki vama lahko pomagajo pri ugibanju spola. 

Seznam 14. tedna nosečnosti

  • Naroči se k zobozdravniku,
  • Odloči se na kakšen zabaven način boš drugim sporočila nosečnost,
  • Preveri kje v tvoji bližini izvajajo šolo za starše in vaju prijavi.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki