Ves čas pišem o pomembnosti občutenja lastnega telesa in o vajah, ki se nam pomagajo vračati k sebi. To so somatske vaje, katerim pri svojem delu, kjer izvajam celostne gibalne terapije, pravim kar aktivna gibalna terapija.

Somatske vaje so terapevtsko orodje, s katerimi lahko na dolgi rok spremenimo svoje gibalne vzorce in popravimo telesno držo. Namen vaj je, da se vadeči med izvedbo posameznega gibanja osredotoči na zaznavanje notranjih občutkov, ki se pojavijo med gibanjem. Učinek vaj je odvisen od:

Hitrosti izvajanja vaje

Ko se s somatskimi vajami učimo novega, bolj učinkovitega gibanja, to poteka na nivoju živčnega sistema. Če želimo, da smo pri tem uspešni, mora biti vaja izvedena čim bolj počasi, saj se le tako živčni sistem lahko na novo nauči posameznega gibanja. Kadar vajo izvajamo prehitro, se izgubi njen učinek, saj vztrajamo pri izvedbi vaje v skladu s starimi, ze naučenimi vzorci gibanja.

Pozornosti, ki jo namenimo posameznemu gibanju

Cilj vaj je, da občutimo svoje telo med gibanjem, zato mora biti vsak gib izveden zavestno – s polnim fokusom in pozornostjo. Zavestna pozornost je ključ do procesa učenja, saj se ne moremo nič naučiti, če nismo pozorni na to, kar delamo.

Namena, s katerima izvajamo vaje

Somatsko gibanje je raziskovanje pri katerem je najbolj pomembna kvaliteta izvedbe. Pozorni smo na izkušnjo, ki se pojavi med izvedbo gibanj in ne na rezultat, ki ga na koncu dosežemo. Če vajo vedno izvajamo tako, kot bi bilo prvič, bomo vedno opazili in se naučili nekaj novega ob enem pa bomo na ta način zagotovo izboljšali svojo telesno držo in gibanje.

Zakaj aktivna gibalna terapija koristi vsaki nosečki?

 • Ko poznaš vaje in se jih naučiš, jih izvajaš doma, kadarkoli želiš in ne vzamejo veliko časa
 • Razbremeniš napetost v ledvenem delu in zadnjici, s tem preprečiš zatekanje nog
 • Pomagaš si pri pripravi na porod, kjer se je med popadki potrebno sprostiti, da se maternični vrat lažje in hitreje odpira
 • Olajšaš si ledveno bolečino in zmanjšaš otrjevanje trebuščka, ki se pojavi ob utrujenosti
 • S sprostitvijo mišic okrog maternice ima plod več prostora za svoje premikanje in posledično mu omogočiš boljši razvoj.
 • Olajšaš si spanec, ker poskrbiš za mišično razbremenjenost in se lahkotneje nameščaš v različne položaje tudi sede in leže.

Zakaj bi vaje izvajala tudi mamica po porodu?

 • Da njeno telo bolje regenerira po porodu in se pripravi na postopno povečano obremenitev Da se izogne bolečinam v ledvenem delu in nogah zaradi vzorca drže in gibanja, ki ga je pridobila med nosečnostjo.
 • Da postopoma spremeni svojo telesno držo in gibanje, ki postane bolj lahkotno
  Da fokus vsaj za nekaj minut iz otroka preusmeri nase in zazna, kako se ob vseh novih situacijah, ki se na začetku pojavljajo, sploh počuti
 • Da občuti napetosti, ki se v mišicah pojavijo zaradi skrbi za otroka (nega, dojenje, igranje), pomanjkanja spanja in utrujenosti telesa od poroda
 • Da je sposobna zaznati in razbremeniti napetost, ki se pojavi v telesu zaradi psihološkega stresa in je tako manj dovzetna za pojav poporodne depresije

Somatske vaje niso enake raztezanju ali vajam za povečanje mišične moči in vzdržljivosti, njihov vpliv na izboljšanje telesne drže in gibanja pa je velik, saj povečujejo naše zavedanje. Dajejo nam možnost, da se znova povežemo s svojim telesom in preusmerimo pozornost iz zunanjega v svoj notranji svet. Poleg tega so prilagojene vsakemu človeku posebaj, glede na njegovo gibanje in držo. Ker je poudarek na tem, da jih izvajamo lahkotno, brez naprezanja in posnemajo naravne gibalne vzorce, so varne tako v nosečnosti, kot tudi takoj po porodu.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

 

 


Avtor: Nastja Gradišar, dipl. delovna terapevtka, manualna terapevtka, učiteljica klinične somatike

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki