Na rekah, jezerih in morjih vsak dan vidimo več suparjev. V parih, s kužki in z otroci. Nad supanjem se navdušujem že več let, letos pa sva se s partnerjem odločila, da kupiva dva napihljiva supa in da vključiva v ta šport tudi najina 5 in 3 leta stara otroka. Sup pa ni le šport in zabava ampak nam kot družini pomeni veliko več. Izpostavila bi nekaj točk, do katerih sem prišla tekom treh mesecev rednega supanja, ki se mi zdijo “deal maker” za nakup supa.

 

Odlično za pridobivanje ravnotežja

Na supu vedno držimo ravnotežje, drugače bi padli v vodo. Ravnotežje je sposobnost hitrega oblikovanja kompenzacijskih gibov, ki so potrebni za vračanje telesa v ravnotežni položaj, kadar je le-ta porušen. S tem, ko držimo ravnotežje, v telesu deluje nešteto majčkenih mišic, ki ohranjajo naše ravnotežje. Ko supamo, nimamo občutka utrujenosti ali zadihanosti, šele po kakšni uri supanja, ko stopimo na kopno, čutimo, da smo zares utrujeni. Sup je odlična vadba za celo telo in pridobivanje ravnotežja.

 

Izgubi se strah pred vodo

Moj sin se je kot malček zelo bal vode. Bal se je globoke vode in smo se morali vedno držati bolj obale. Ampak na supu pa ni tako. Ko greva skupaj na sup, lahko šibava kjerkoli, tudi do središča Blejskega in Bohinjskega jezera smo šli in tudi po toku na Savi. Sin je hujši strah pred goloboko vodo premagal in skoči kjerkoli v vodo tudi s supa 🙂

 

Aktivnost za katerikoli dan v tednu

Smo iz Ljubljane in velikokrat razmišljamo kam bi šli po vrtcu poleti popoldne, da otroci lahko skočijo v vodo in da se izognemo hudim gnečam na bazenih in raznih plažah. Vsi vemo, kakšne so Bohinjske plaže, da o poti na slovensko obalo ne govorim. Supe imamo kar vedno v prtljažniku, ob 4ih skočimo po otroke v vrtec, se zapeljemo do Bleda (30min), napihnemo supe in smo v 10ih minutah že v vodi. Mimo gneče na plaži, mi imamo svoje ležalčnike na vodi 😉

Supate lahko kjerkoli

Z otroci smo supali že na Ljubljanici, Savi, Bledu, Bohinju, supe smo vzeli tudi na morje. Napihljivi supi imajo pozitivno lastnost, da ga lahko res pospravite kamorkoli, napihne se ga tudi hitro, tlačilke do dvosmerne (vpihoje zrak ko grep gor in dol), lahko si kupite tudi akumulatorsko tlačilko (jo tudi imamo in je super), ali pa tako, ki se prioklopi v avto. Supi so spakirani v malo večje nahrbtnike in niso preveč težki.

 

Starši imamo minutko zase

Na morju je bilo odlično. Midva z dragim sva počivala na obali, otroka pa sta sedela na enem supu, veslala in skakala z njega. Ker se obadva tudi potapljata z maskami, je to za njiju idealna zabava, ker se držita za sup in gledata z masko, kaj se skriva pod vodo.

Otroci zvečer zgodaj in trdno zaspijo 🙂 

Verjetno najboljša točka od vseh in absolutno drži. Otroci se na supu res dobro utrudijo, če jih vključimo s plavanjem in pomočjo pri veslanju. Meni je všeč, ker treniram celo telo in tudi po dveh urah supanja, naslednji dan kar dobro čutim trebušne mišice, roke in stegna. Kako bi bilo lahko še lepše? 🙂

Varna zabava

Če ne supate ravno po hudih valovi, ali brzicah (dvomim, da bi si kdo zelo želel :)) so supi res zelo varni. Več, kot to, da otrok pade (bolj skoči) v vodo, se ne mora zgoditi. Jaz dam obema gor rokavčke, ker tisti napihljivi jopič ju moti, kadar plezata na sup. Če smo odkriti ste na supu lahko popolnoma suhi, ker padci v vodo so zelo redki, ampak prijetni kadar je vročina. Ko pa je malo hladneje, pa dava otrokoma kratke neoprene (potapljaške ali surferske, 3mm) in ju nič ne zebe.

Celi družini je supanje zlezlo pod kožo. Supamo že 3 mesece, večkrat na teden. S supi smo se bolj približali vodi, ki jo vsi zelo obožujemo, ampak je pri nas težko dostopna, kjer pa je, je pa preveč obiskana (plaže, parkirišča). Radi imamo mir, rekreacijo in vodo in s supi smo to zares dobili, v popolni meri. Absolutno priporočam nakup supov, je investicija, za katero vam ne bo žal.

Mi smo se po primerjavi supov na trgu in tehtnem premisleku odločili za Starboard Touring Zen Lite sup, ki smo ga kupili pri Wasup.si. Dolg je skoraj 4 metre in je zelo primeren za prevažanje tudi dveh otrok 🙂 poleg tega pa zaradi dolžine dobro drži svojo smer. Zelo smo zadovoljni!


Avtor: Danaja Oblak, Ustanoviteljica

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki