Nosečnost je čudovito obdobje v življenju ženske, polno vzponov in padcev, vznemirjenja in strahov. V letu 2023 se nosečnicam obeta še več razlogov za veselje. V tem članku ti predstavljamo 8 razlogov, zakaj je dobro biti nosečka v letu 2023.

Napredna medicinska tehnologija in prenatalna oskrba

V letu 2023 so na voljo številne napredne medicinske tehnologije in izboljšana prenatalna oskrba, ki ženskam omogočajo, da skozi nosečnost potujejo varneje in bolj udobno. Med temi tehnologijami so 3D in 4D ultrazvok, ki omogoča jasnejše slike nerojenega otroka, pa tudi neinvazivni prenatalni testi (NIPT), ki zmanjšujejo potrebo po invazivnih testih, kot je amniocenteza. Za vse ultrazvoke in druge teste se lahko obrnete na NYD kliniko.

Večja ozaveščenost hrani in vadbi

Danes je več znanja in ozaveščenosti o pomenu zdrave prehrane in telesne vadbe med nosečnostjo. Nosečnice imajo na voljo široko paleto informacij in smernic, ki jim pomagajo pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga. Vse več nosečnic se zaveda pomena uravnotežene prehrane, bogate z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali ter redne zmerno intenzivne telesne vadbe za optimalen razvoj otroka in njihovo lastno zdravje. Za odlične prenatalne vadbe si oglej programe Nuše Gnezda – Fitmami

Prilagodljivost delovnih mest

V letu 2023 so delodajalci bolj naklonjeni prilagajanju delovnih mest nosečnicam in mladim staršem. Slovenija je ena izmed redkih držav, ki nudi zelo dolg plačan porodniški dopust. Poleg porodniškega dopusta za mamico, pa imamo na voljo tudi en mesec očetovskega dopusta, kar pomeni, da očetje lahko prevzamejo del nalog in odgovornosti, povezanih z nego novorojenčka.

Boljše možnosti za izobraževanje

V letu 2023 so na voljo številni viri, ki nosečnicam omogočajo dostop do informacij, izobraževanja in podpore. Spletne šole za starše, tečaji za pripravo na porod, nosečniška telovadba, skupine za podporo nosečnicam in dojenje ter spletne skupnosti so le nekatere izmed možnosti, ki jih lahko nosečnice izkoristijo za pridobivanje znanja in izmenjavo izkušenj z drugimi bodočimi mamami.

Aplikacije in orodja za spremljanje nosečnosti

S pametnimi telefoni, nosljivo tehnologijo in številnimi aplikacijami za spremljanje nosečnosti je lažje kot kdaj koli prej spremljati in načrtovati nosečnost. Aplikacije nudijo informacije o razvoju ploda, opomnike za zdravniške preglede, nasvete za zdrav življenjski slog in orodja za sledenje telesne mase. Prijavi se na Nosečkin kalkulator roka poroda in vsak teden boš dobivala email s potekom nosečnosti. Emaile pa boš dobivala tudi prvo leto po porou, v vsakem tednu boš izvedela, kako se razvija tvoj otroček.

Razvoj nege novorojenčkov in boljše možnosti za porod

V letu 2023 so možnosti za porod boljše kot kdaj koli prej. Slovenske porodnišnice se po njihovih zmožnostih trudijo sprejemati vaše želje. Pred 10 leti je bil lahko porodni načrt težko sprejet, danes pa je že skoraj standard. Pristopi k porodu so se razvili in humanizirali, kar omogoča bolj naravne, podporne in manj stresne izkušnje za mame in njihove družine.

Večja ozaveščenost o duševnem zdravju

Duševno zdravje nosečnic in mladih mater je v letu 2023 bolj cenjeno in upoštevano kot v preteklosti. Večja ozaveščenost o pomenu duševnega zdravja vodi k boljšemu razumevanju in podpori za ženske, ki se soočajo z izzivi, povezanimi z nosečnostjo, porodom in materinstvom. Na voljo so številni viri, ki pomagajo pri obvladovanju stresa, tesnobe in depresije, kar prispeva k boljšemu počutju in zdravju mam in njihovih družin.

Trajnostni izdelki in storitve za nosečnice in dojenčke

Zaradi naraščajoče skrbi za okolje in trajnost so v letu 2023 na voljo številni okolju prijazni izdelki in storitve za nosečnice in dojenčke. Od oblačil iz organskih materialov do biorazgradljivih plenic in naravnih izdelkov za nego kože – nosečnice in mlade družine lahko izbirajo med široko paleto izdelkov, ki so tako dobri za njih kot za naš planet.

Skupno gledano je leto 2023 odličen čas za bodoče mamice in njihove družine. Napredek v medicinski tehnologiji, izobraževanju, duševnem zdravju in trajnostnih izdelkih ustvarja okolje, v katerem se nosečnice lahko počutijo bolj podprte in pripravljene na materinstvo. Z vsemi temi pozitivnimi spremembami in razvojem je biti nosečka v letu 2023 resnično čudovita izkušnja.

Kot bodoča mamica v letu 2023 lahko izkoristiš vse te prednosti in se tako pripraviš na novo poglavje svojega življenja. Ne pozabi raziskati vseh možnosti, ki so ti na voljo in se udeležiti tečajev, skupin ali spletnih forumov, ki ti bodo pomagali pridobiti znanje in podporo, ki ju potrebuješ.

Srečno na tvoji nosečniški poti!


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki