Slovenija je majhna država, a polna skritih kotičkov in čudovitih naravnih lepot, ki ponujajo nešteto možnosti za celodnevne izlete za družine z malimi otroki. Od idiličnih gorskih vrhov in slikovitih obalnih krajev, do čudovitih naravnih parkov in botaničnih vrtov – Slovenija ima vse! Če želite preživeti čudovit družinski dan izven običajnega, smo za vas pripravili seznam petih najboljših netipičnih celodnevnih izletov v Sloveniji, ki jih lahko uživate z malimi otroki.

Družinski izleti so odlična priložnost za krepitev družinskih vezi in ustvarjanje spominov, ki bodo trajali celo življenje. Poleg tega pa so to izleti, ki so primerni za vse starosti, od najmlajših do najstarejših članov družine, saj ponujajo različne aktivnosti in izkušnje. Torej, zgrabite svoje otroke, napolnite nahrbtnike in se odpravite na nekaj neobičajnih pustolovščin v Sloveniji!

Raziskovanje Velike planine

Velika planina je ena izmed najbolj ohranjenih planot v Evropi in ponuja obilo naravnih lepot ter aktivnosti za družine z malimi otroki. Po vožnji s kabinsko žičnico lahko družina preživi dan na planoti, kjer se lahko sprehajajo po poteh, uživajo v prečudoviti naravi, opazujejo živino in uživajo v tradicionalni kuhinji v planšarskih kočah.

Vir slike: visitljubljana.si

Odkrivanje Predjamskega gradu

Postojnska jama je ena izmed najbolj znanih znamenitosti Slovenije, vendar pa je obisk jame lahko za družine z malimi otroki precej naporen. Namesto tega, lahko obiščete Predjamski grad, ki se nahaja v bližini jame. Grad je eden izmed najbolj spektakularnih gradov v Evropi, ki je vklesan v pečino. Družina si lahko ogleda grad, se sprehaja po okolici in uživa v različnih aktivnostih, ki so na voljo.

Potepanje po Krajinskem parku Strunjan

Krajinski park Strunjan se nahaja v bližini slovenske obale in je ena izmed najlepših naravnih območij v Sloveniji. Družina si lahko ogleda znamenitosti, kot so morske jame, soline in čudovite plaže. Otroci se lahko zabavajo z igranjem na plaži ali pa se naučijo o naravi in ekologiji v središču parka.

Obisk Gradu Snežnik

Grad Snežnik se nahaja na jugozahodu Slovenije in je eden izmed najlepših srednjeveških gradov v državi. Družina si lahko ogleda gradu, se sprehaja po parku in se nauči o zgodovini in kulturi območja. Poleg tega pa lahko tudi uživajo v različnih aktivnostih, ki so na voljo v okolici, kot so kolesarjenje, pohodništvo ali ribolov.

Vir slike: Narodni muzej Slovenije

Raziskovanje Postojnskega krasa

Postojnski kras je eno izmed najbolj fascinantnih naravnih območij v Sloveniji, ki ponuja edinstveno pokrajino in obilo aktivnosti za družine z malimi otroki. Družina si lahko ogleda znamenitosti, kot so kraške jame, Postojnska jama, Škocjanske jame in Rakov Škocjan, ter se nauči o kraških pojavih. Poleg tega lahko družina uživa v pohodništvu, kolesarjenju in sprehajanju po neokrnjeni naravi.

Obisk Arboretuma Volčji potok

Arboretum Volčji potok je eden izmed najlepših botaničnih vrtov v Sloveniji in ponuja obilo možnosti za družine z malimi otroki. Družina si lahko ogleda številne rastline in živali, se sprehaja po parku, obišče otroško igrišče in se nauči o botaniki in naravoslovju.

Vir slike: Arburetum Volčji potok

Spoznavanje živalskega sveta 

Živalski vrt v Ljubljani je eden izmed najbolj priljubljenih izletniških destinacij v Sloveniji. Družina si lahko ogleda številne živali, se nauči o njihovem življenju in njihovem življenjskem okolju. Poleg tega pa lahko družina uživa v različnih aktivnostih, ki so na voljo v živalskem vrtu, kot so igrala za otroke, mini železnica in kolesarjenje v naravi.

Bonus izlet: Botanični vrt v Ljubljani

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je eno izmed najlepših in najbolj edinstvenih botaničnih vrtov v Evropi. Družina si lahko ogleda številne rastlinske vrste iz vsega sveta, spozna njihove lastnosti in izvira ter se nauči o varovanju narave. V parku so na voljo tudi različne aktivnosti za otroke, kot so delavnice, igrala in poučne poti. Botanični vrt v Ljubljani je idealen kraj za sproščujoč družinski izlet, kjer lahko vsak član družine uživa v lepotah narave.

Vir slike: visitljubljana.si

Dodatne ideje za izlete

Starši, ki iščete še več navdiha za izlete z malčki, se lahko obrnete na Vitalnico, ki jo ponuja Lidl Slovenija. V sklopu projekta Migajte z Urško in Migajte z Anžetom sta Urška in Anže pripravila številne zanimive ideje za izlete, ki so primerni za družine z malčki. Vsebine vključujejo različne predloge za aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje, sprehodi po naravi in obisk tematskih parkov. S temi idejami boste lahko svojim otrokom zagotovili nepozabne izkušnje, obenem pa skupaj preživeli kakovosten čas v objemu narave.

Za več idej pokukaj v Lidlovo vitalnico:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki