Ena izmed pozitivnih strani tega, da je dojenček star že 11. tednov je zagotovo ta, da se je urnik spanja sedaj že nekoliko umiril in stabiliziral, ti pa lahko že malenkost lažje vnaprej pričakuješ koliko spanja to pomeni tudi zate. Bolj, ko tekom dneva z otrokom vsakodnevno ohranjata enake rutine – predvsem glede dnevnega spanca – večja je verjetnost, da se vzpostavi tudi določen nočni ritem spanja in hranjenja.

  • Mejniki v tem obdobju so predvsem hoteno prijemanje predmetov z rokico. Verjetno ima najraje ropotuljico, ki ob premikanju ustvari kakšen zvok in pa grizalo, ki poleg zabavne igračke pomirja dlesni. Dojenčku lahko pri prijemanju tudi malce pomagaš, da primeš njegovo rokico in mu s prstki pokažeš kako jo lahko prime. A bodi pozorna, to aktivnost bo zagotovo hitro zaobvladal, morda bo njegovi rokici kmalu sledila tvoja zapestnica ali lasje 😉
  • Užival bo v tvojem petju pesmic, poskusi najti predvsem take s pogostimi rimami, da dobi občutek za skladanje in sestavo jezika, kljub temu, da še lep čas ne bo izgovarjal besed.
  • Igrajta se “ku-ku” igrico s pokrivanjem oči, oponašaj pa tudi živali in različne zvoke. Z veseljem te bo poslušal in radovedno opazoval.
  • Po skupnem igranju mu pusti dovolj časa tudi za samostojno raziskovanje svojega telesa (rokice so v tem obdobju najboljša igračka) in okolice. Toliko starim dojenčkom nikoli ni dolgčas in prav z manj stimulacije se bosta krepila njegova osredotočenost ter hkrati tudi domišljija.
  • V primeru, da opaziš, da ima pri tej starosti še vedno intenzivne krče in ga zaradi tega kar ne moreš potolažiti, premisli, če je v tvoji prehrani kaj takega, kar mu preko mleka povzroča težave. Sicer bi morale kolike (trebušni krči) postajati že manj intenzivne.
  • Če si imela dojenčka do sedaj v posteljici za novorojenčka, je sedaj primeren čas, da ga prestaviš v večjo posteljico, saj že pridno nabira centimetre. Pri tem bodi pozorna na varnostne napotke – ležišče mora biti trdno, v posteljici pa ne sme biti igračk, dekic ali okrasnih vzglavnikov. Mednarodne skupine pediatrov odsvetujejo tudi zaščito za stene posteljice iz mehke pene, ki so pri nas še vedno precej popularne. Verjemi, da je bolje, da se dojenček kdaj malenkost udari ob posteljico brez zaščite, kot da pride do zadušitve, ker glavice ne odmakne od pene. 
  • Če imaš občutek, da tvoje mišice medeničnega dna niso več to, kar so bile pred porodom, se pogovori s strokovnjakom na tem področju. Nekaj lahko k izboljšanju pripomorejo keglove vaje, obstaja pa tudi vrsta drugih rešitev, ki so še bolj učinkovite. Več si lahko prebereš tukaj. Pri krepitvi mišic celotnega telesa ti lahko pomaga tudi poporodna joga ali pilates, vendar bodi pozorna, da poslušaš telo in spoštuješ morebitne omejitve. Za intenzivnejšo vadbo bo že še čas.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki