Lahko verjameš, da je tvoj dojenček star že 10 tednov? Kako hitro čas beži se boš morda zavedla tudi, ko boš ob oblačenju dojenčka ugotovila, da je čas za oblačila v velikosti 3 do 6 mesecev in pospravila obleke za novorojenčke v škatlo, za nosečo prijateljico ali morda za naslednjega dojenčka. Sedaj zna biti pravi čas, da dojenčkovo starost začneš opisovati v mesecih, ne tednih, saj ti drugi starost tako dosti lažje predstavljajo, te pa povsem razumemo, da želiš obeležiti vsak malčkov teden. Konec koncev čisto vsak prinaša nekaj posebnega, kajne? 

Dojenčkova koordinacija še naprej intenzivno razvija, vid se izboljšuje, zato je tudi bolj uspešen pri prijemanju predmetov. Kljub temu, da je še prezgodaj, da bi predmet dlje časa držali v roki, je že poseganje po predmetu in zmožnost hotenega prijemanja pomemben mejnik v razvoju. 

Priporočene senzorične aktivnosti v tem obdobju

  • viseče, barvne igrače, po možnosti mehke, da jih lahko z rokico nežno stisne,
  • ne pozabi tudi na slušni razvoj: glasba, nežne ropotuljice in plišaste igrače s šumečimi deli telesa bodo zagotovo pritegnili pozornost, 
  • dojenček se bo zamotil tudi s svojim telesom: v tem obdobju mu bodo zelo zanimive za opazovanje že zgolj njegove rokice in nogice.

Mnoge mamice pravijo, da je njihovim dojenčkom masaža zelo prijala. Ne zgolj zaradi tvojega dotika in bližine, temveč tudi kot del rutine pred uspavanjem ali kot pomoč pri kolikah. Več o prednostih in učinkih masaže si lahko prebereš tukaj.

Takoj po rojstvu je tvoj dojenček preko dojenja prejel kolostrum, zelo hranljivo prvo mleko. Od poroda se je tvoje mleko precej spremenilo, da kar maksimalno ustreza razvoju tvojega razvijajočega se dojenčka. Pa si vedela, da se mleko spreminja ves čas, od dneva do dneva, celo od hranjenja do hranjenja? Naša telesa so res izjemna. Če te zanima več o koristih dojenja zate in za dojenčka, preberi ta članek.

Kljub temu, da tvoj malček še kar nekaj časa ne bo sposoben izgovarjati svojih prvih besed, se z njim čim več pogovarjaj. Ko izgovoriš določeno besedo, jo poskusi dojenčku tudi pokazati v vajini bližini, na primer. “To je muca.”, ali pa “Poglej tulipan.” S tem boš širila otrokovo prepoznavanje predmetov in besedni zaklad, kar se bo pokazalo, ko bo nekega dne začel govoriti.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki