Te je strah poroda? Ne skrbi, nisi sama. Strokovnjaki so podali skupne razloge, zaradi katerih se ženske bojijo poroda, in rešitve, kako se znebiti teh skrbi. 

Poglejmo si primer iz prakse:

Prvi dve tromesečji se američanka Katy Huie Harrison ni bala poroda. Po štirih spontanih splavih ni verjela, da bo do poroda sploh prišlo. Potem pa se je nekje v 30. tednu nosečnosti začela zavedati, da bo rodila. »Bila sem čisto iz sebe, ojoj, res bom rodila,« pravi dr. Harrison, lastnica spletne skupnosti, ki vodi bodoče matere med njihovo nosečnostjo. »Bila sem živčna, nisem me pa bilo strah.«

Pri 34 tednih nosečnosti so ji postavili diagnozo preeklampsije. Prepričana sem bila, da bo šlo nekaj narobe.

»Verjela sem, da bo šlo nekaj narobe, to se ne bo dobro izšlo,« pravi dr. Harrison. »Zavedala sem se, da je pri sproženem porodu, še posebej če je porod prvi, več možnosti, da porod obstane. Na tej točki sem bila prepričana, da bodo porod sprožili, da bo ta obstal, moj krvni pritisk se bo zelo povišal in z otrokom bo nekaj narobe.«

Dr. Harrison pa ni edina. V ZDA se vsako leti rodi več kot 3,7 milijona novorojenčkov, vendar nekje 80 % nosečnic pove, da jih je strah in se bojijo poroda. Ti strahovi so pogosti. Vendar so dosti bolj obvladljivi, če se o njih pogovarjamo, kot pa da jih zanemarimo. Pogovarjajmo se z zdravniki, ljubljenimi osebami in tudi porodnico. 

Strokovnjaki razlagajo najbolj pogoste vzroke, zakaj je ženske strah poroda, in najboljše načine, kako te strahove premagati. 

Pogosti razlogi za strah pred porodom

Predstava poroda

Vsi smo že videli filme in nanizanke, kjer je bilo prikazano rojstvo: ženski odteče voda, zvija se od bolečin, nato pa med kriki, znojem in solzami končno rodi otroka. Tako imamo že predčasno predstavo, da je porod boleča izkušnja. Tudi ko si noseča, je skoraj nemogoče iti nekam, kjer ti ne bi nekdo povedal, kako boleč je porod. »Verjamem, da si noben ne želi ure in ure bolečin,« pravi dr. Kecia Gaither, MPH, FACOG, uradno potrjena zdravnica ginekologinja. 

Zapleti pri porodu

Spontani splavi, krvavenje, placentna previa, nosečniška sladkorna bolezen, slabokrvnost, preeklampsija je le nekaj izmed zapletov, ki se lahko pojavijo v nosečnosti in zahtevajo dodatno opazovanje. Zaradi kakršne koli diagnoze med nosečnostjo, povzroči, da v nosečnosti manj uživaš in se bolj obremenjuješ s tem, da bo tudi med porodom šlo kaj narobe. Čeprav so te zadeve resne in lahko vodijo do zapletov med porodom, pa temu ni vedno tako. 

Izguba ali travmatičen porod v preteklosti

Če je v preteklosti šlo kaj narobe, kot npr. spontani splav, rojstvo mrtvega otroka, nujen carski rez, lahko povzroči dodaten strah v prihodnjih nosečnostih. »S travmo se vse poveča,« pravi dr. Leah Deutsch, MBBS, MRCOG, LLB, RYT500, ginekologinja v Londonu, ki se ukvarja z jogo v medicini in je soustanoviteljica Kolektiva rojstev. » Ko pride do poroda, je vedno prisoten strah o izgubi nadzora nad svojim telesom in posledično nezmožnosti zaščititi otroka pred nepredvidljivimi dogodki.« 

Zloraba v preteklosti

Ženske, ki so doživele spolno zlorabo, se lahko še dodatno bojijo poroda. Notranji pregledi in potreba zdravnikov in sester, da se dotikajo predelov genitalij, so lahko dodatni sprožilci. »Ljudje, ki so bili spolno zlorabljeni, imajo negativne izkušnje s tem, da se jih drugi ljudje dotikajo na določenih delih, ki pa se jih med porodom preprosto morajo,« pravi Christina M. Kocis, CNM, DNP, direktorica Oddelka za babištvo bolnišnice v Stony Brooku. 

Tesnoba od prej

Zraven izgub v preteklosti in preeklamsije dr. Harrison trpi tudi za tesnobo. To je samo povečalo njene strahove. »Ženske, ki trpijo za tesnobo, jih je med nosečnostjo in porodom še bolj strah,« razlaga Kocis. 

Kaj lahko storim, če se bojim poroda

Nekomu povej

Prvi korak k rešitvi problema je priznanje, da le-ta obstaja. Pogovori se s svojimi zdravniki, da ti pomagajo najti prava sredstva. »Včasih obstajajo družbena pričakovanja, zaradi katerih nas je strah povedati, da se bojimo,« pravi Kocis. »Vendar je v redu, da stopiš par korakov nazaj in poveš, če te je kaj strah storiti.«

Če poznamo razlog za ženskinim strahom pred porodom, lahko zdravniki in ljubljene osebe pomagajo z nasveti, podporo in zdravljenjem. Kocis svetuje ženskam, da izberejo zdravnike, s katerimi se lahko pogovarjajo o svojih strahovih, in ki znajo svetovati in pomagati, da premagajo strahove. Če zdravnik ni pripravljen storiti tega, je najbolje, da poiščeš nekoga drugega. 

Poišči pravo podporo

Včasih je pomoč potrebno poiskati izven kroga svojih najbližjih in tvoje zdravniške ekipe. Podporne skupine so dober način za gradnjo varne skupnosti, kjer lahko deliš svoje izkušnje in se izpoveš. Podporne skupine ljudem tudi dajejo možnost, da si pridobijo dodatna znanja o porodu.

Včasih različni zdravniki dajo različna priporočila o nosečnosti, rojevanju in porodu. Podporne skupine, tudi tiste preko spleta, dajejo ženskam možnost, da postavijo vprašanja in se postavijo zase. »To je nekaj, kar mi je všeč glede podpornih skupin – pridružiš se lahko s točno določenim vprašanjem in rečeš: »Moj zdravnik mi svetuje to, jaz pa zares želim tisto. Ima kdo s tem izkušnje? S to izkušnjo se lahko nato vrneš k zdravniku in mu poveš, kaj svetuje zdravnik druge osebe. Se lahko pogovoriva o tem?« pravi dr. Harrison.  

Če ti je bolj všeč pogovor 1 na 1, lahko obiščeš terapevta, še posebej če se počutiš oddaljena od svoje nosečnosti in od prejšnje izgube, težkega poroda ali zlorabe kažeš znake posttravmatske stresne motnje (PTSD). »Če občutiš, da se v nosečnosti zaradi tesnobe ne moreš sprostiti, ali da zaradi tega nimaš možnosti, da bi v porodu uživala, potem ti svetujem, da se pogovoriš s terapevtom,« pravi dr. Harrison. Včasih nam pogovor o teh izkušnjah in občutkih pomaga in povzroči veliko sprememb.«

Ne upoštevaj negativnega govorjenja

Samo zato, ker ti nekdo lahko pove o svoji porodni izkušnji ali izkušnji nekoga drugega, še to ne pomeni, da ti to mora povedati. Če se zaradi tega počutiš nelagodno, imaš vso pravico, da jim rečeš, naj o tem ne govorijo. »Zahvali se jim, da hočejo o tem govoriti, vendar se s svojim zdravnikom o tem  dovolj pogovarjata,« predlaga dr. Gaither.

Pojdi na predporodni tečaj

Bolnišnice in zdravniki velikokrat ponujajo šolo staršev, ali pa si poglej spletni tečaj šole za starše, kjer predstavijo porodno izkušnjo (namig: niti približno ni tako kot v filmih ali kot ti predstavi neka x oseba). Podajo tudi nasvete, kako šteti popadke, da veš, kdaj je potrebno iti v porodnišnico, in kako je potrebno popadke predihavati. Razložijo tudi, kako se v porodnišnicah spopadajo z nujnimi primeri. 

»Pomembno je, da razumeš, kaj je naravno in česa je tvojo telo sposobno; in tudi kaj se zgodi, če pride do zapletov,« pravi dr. Deutsch. »Predčasno je potrebno razumeti proces in morebitne zaplete, da si lahko vse vizualiziraš.«

Poskusi z jogo

Joga pomaga pri sprostitvi in pozornosti, kar je lahko v veliko pomoč ženskam, ki jih je strah poroda. Tudi dihanje je pomemben del rojevanja. »S fizične strani lahko joga ustvari povezavo med telesom in zavedanjem stvari, ki se dogajajo v telesu. Med rojevanjem je to zelo močno orodje,« pravi dr. Deutsch, ki ima tečaje na svojem YouTube kanalu. 

Raziskuj – vendar bodi skeptična do dr. Googla

Dr. Harrison svojemu raziskovanju daje velik pomen pri doseganju pozitivne porodne izkušnje. Vendar opozarja, da je pomembno, kje najdeš informacije. Internet je pol blogov in forumov, ki ne ponujajo z dokazi podprtih informacij in nasvetov. »Vse ljudi, ki obiščejo mojo spletno stran, nenehno opozarjam, naj se pazijo dr. Googla,« Pravi.

Če imaš dostop do njih, uporabi akademske zbirke podatkov. O vsem, kar najdete, se tudi pogovorite s svojim zdravnikom, saj so nekatere informacije morda starejše in niso več pomembne.

Naredi porodni načrt

Na Facebooku bodo v skupini mamic velikokrat rekli, da ne moreš načrtovati poroda. To je res, vendar lahko izraziš svoje želje in se zagovarjate. Porodni načrt je pogosto način, da imaš z zdravnikom pogovor in izraziš svoje pomisleke. Dr. Harrison predlaga, da s temi pogovori začneš nekje v začetku zadnjega trimesečja, saj se je najlažje pogovoriti v ordinaciji in ne več takrat, ko že rojevaš.  

Dr. Harrison je učila na Tehniški fakulteti v Georgiji, zato je imela dostop do šolske akademske baze. 

Poiskala je nasvete o postopku uvajanja in zastoju poroda, ki temeljijo na dokazih. Nato je pripravila porodni načrt, vključno z željo, da ji ne dajo epiduralne, dokler ni vsaj 6 centimetrov odprta in pri aktivnem porodu. Njene raziskave in načrti so ji pomagali, da se je počutila bolj informirano in pod nadzorom, na podlagi raziskav je tudi izbrala zdravila. Po težki poti, ki jo je prehodila do materinstva, je premagala svoj strah pred porodom. 

»Zaradi tega sem se počutila, kot da prevzemam nadzor nad neobvladljivo situacijo,« pravi dr. Harrison, ki ima sedaj že triletnega sina. »Zaradi tega sem imela možnost, da naredim načrt tega, kar si res želim.« 

Pridruži se 21-dnevnemu izzivu in premagaj strah pred porodom!

Se soočaš s strahom ali tesnobo ob misli na porod? Nisi edina! 

V naslednjih treh tednih te bomo naučili kako razumeti in določiti svoj strah, spoznali te bomo s tehnikami premagovanja strahu in bolečine in te opremili z vsem potrebnim znanjem o porodu.

Zate imamo pripravljen zdravstveno priznan 21-dnevni program.

Skozi naš program boš učinkovito premagala strah pred porodom – v 21 dnevih! 


Povzeto po članku: Fear of giving birth, Beth Ann Mayer

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki