Počakaj vsaj 3 tedne! Včasih so strokovnjaki svetovali, da se s spolnimi odnosi počaka vsaj 6 tednov. Takrat ima mlada mamica ponavadi prvi poporodni pregled pri svojem ginekologu in ta potrdi, da je vse v redu. Zadnje raziskave pa so pokazale, da večina lahko s spolnimi odnosi prične že tri tedne po porodu, brez kakšnih negativnih posledic. Nikakor pa ne začnite prej! Vagina je po porodu razbolena, v veliko primerih je presredek zašit, tudi po carskem rezu ostanejo rane. Da se vse to primerno zaceli in ne pride do dodatnih poškodb, traja vsaj tri tedne.

 

Seveda pa ni samo fizično stanje tisto, ki vpliva na vašo odločitev. Tudi vaše splošno počutje, možna utrujenost, poporodna depresija in nepripravljenost na spolne odnose morajo biti upoštevani. S spolnimi odnosi pričnite, ko boste pripravljene tako fizično kot psihično. Vedite tudi, da bo prvič verjetno malo neprijetno in morda malo boleče.

Vsekakor pa se lahko zabavate tudi na druge načine! Ni potrebno, da bi uživali v spolnosti samo z dejansko penetracijo. Oralni seks, vibrator, razni pripomočki vam lahko v tem času močno pomagajo pri vrnitvi in prijetnem pristopu k spolnosti po porodu. (Vendar tudi to ne prve tri tedne! Tudi oralni seks za žensko v prvih treh tednih ni varen, ker lahko pride do okužb!)

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki