Med nosečnostjo se je zelo težko udobno namestiti v postelji. Zvijaš se in premetavaš, pa kar ne gre in ne gre. Tvoje prejšnje spalne pozicije niso več v redu, iskanje nove ti povzroča kup preglavic.

Razlogov zakaj je tako, je več, a na srečo obstaja nekaj pozicij, ki ti lahko pomagajo, da se boš dobro naspala.

Zakaj je vse tako neudobno?

V telesu pride med nosečnostjo do velikih sprememb. Te spremembe kvarijo tvoj miren spanec, saj imaš:

  • povečan trebuh
  • bolečine v hrbtenici
  • oteženo dihanje

Katere so najboljše spalne pozicije za nosečke?

  1. Najbolje se obnese spanje na boku, najbolje na levem. Spanje na levem boku omogoči neprekinjen tok velike količine krvi in hranil do maternice in tvojega dojenčka
  2. Kolena imej pokrčena, vmes postavi blazino
  3. Z blazino lahko podložiš tudi trebušček
  4. Če imaš zgago, z blazinami podloži še zgornji del telesa (glava, vrat, prsni koš)

Katerim spalnim pozicijam naj se izogibam?

Spanje na hrbtu: Spanje na hrbtu lahko povzroči bolečine v hrbtenici, oteženo dihanje, slabo prebavo, hemoroide, nizek krvni pristisk in prekinjeno cirkulacijo do srca in ploda. Do teh težav lahko pride, ker v tej poziciji trebuh počiva na prebavilih in pomembnih žilah odvodnicah in dovodnicah (aorta in vena cava).

Spanje na trebuhu: Zaradi velikosti trebuha je spanje na trebuhu nemogoče. Lahko pa si priskrbiš posebno blazino z luknjo za trebušče in se na njen spočiješ za kratek čas 🙂 Za večje udobje pa jo pokrij z rjuho in lahko tudi malo zaspiš.

Holo blazino v Sloveniji lahko naročiš v trgovini Čarobni otroci.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki