Dosegla si 25. teden nosečnosti in verjetno že razmišljaš, da boš kmalu tudi dejansko rodila! Ta misel je lahko malce strašljiva, vendar je tudi vznemirljiva. Zelo je praktično, da večina bolnišnic dovoli predhodno registracijo za porod, kar pomeni, da lahko predčasno izpolneš dokumentacijo o sprejemu in se tako izogneš izpolnjevanju velikega števila obrazcev, ko se porod že začne.

Velikost ploda v 25. tednu

Dojenček pri 25. tednih je velik kot glava cvetače, v dolžino meri slabih 35 centimetrov in tehta skoraj 0,70 kilograma.

Trenutno si v šestem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 25. tedna

Verjetno se še vedno počutiš precej energično, vendar se morda že obremenjuješ z dnevom poroda. Med glavnimi simptomi tega tedna bodo:

  • Težave s spanjem. Mogoče ne moreš spati, ker si živčna zaradi poroda, lahko pa so kriva hormonska nihanja ali pa samo velik trebušček, ki ti je v napoto. Preizkusi različne strategije, ki ti lahko pomagajo spati. Ena izmed idej je, da v jutranjih urah piješ več vode, tako da lahko začneš zmanjševati vnos, ko se približuje čas za spanje. Tako ti ne bo treba tolikokrat vstajati ponoči.
  • Pogosto uriniranje. Zdaj, ko je otrok zavzel mehurju prostor, te najbrž velikokrat lulat. Res pogosto.
  • Zaprtje. Vadba (lahko so to preprosto redni sprehodi), pitje veliko vode in uživanje hrane, bogate z vlakninami, ti lahko pomagajo pri redni prebavi.
  • Hemoroidi. To so otekle krčne analne žile, kar je pogosto predvsem v drugi polovici nosečnosti, ker otrok pritiska na prebavni trakt in zaprtje pri vsem skupaj zagotovo ne pomaga. Če boš poskrbela za dobro prebavo, boš pomagala preprečiti naprezanje ob obisku stranišča in tudi tovrstno otekanje in nelagodje v prihodnosti.
  • Vetrovi in napihnjenost. Ker hormoni upočasnjujejo prebavo, se ustvarjajo odvečni plini v črevesju.
Prsne črpalke Medela imitirajo ritem naravnega dojenja in s tem ustvarjajo več mleka (večja laktacija), ter ga bolje izčrpajo. Tako tudi ne prihaja do bolečih bradavic, trdih dojk, mašenja mlečnih vodov. V prvih mesecih otrokovega življenja, je poleg ljubezni, materino mleko najpomembnejše, zato je dobra črpalka izredno pomembna. 
  • Zgaga. Še ena točka na seznamu težav s trebuhom. Dojenček pritiska na prebavni trakt, kar lahko potisne želodčno kislino po požiralniku navzgor in povzroča pekoče bolečine. Uporaba večine antacidov naj bi bila med nosečnostjo varna (vendar se pred jemanjem vseeno vedno posvetuj s svojim zdravnikom!) Antacidi vsebujejo tudi veliko kalcija. Izogibanje mastni in začinjeni hrani, še posebej pred spanjem, tudi lahko pomaga pri reševanju te težave.
  • Popadki Braxton Hicks. Običajno se ti majhni “vadbeni popadki” pojavijo približno v 28. tednu, vendar jih nekatere mame opazijo že prej. Opazila boš, da tvoja maternica postane zelo trda in tesna, nato pa se vrne v normalno stanje. Na srečo kontrakcije Braxton Hicks niso pogoste in se ne dogajajo redno. Če zamenjaš položaj telesa, se bodo umirili. Po drugi strani se bodo resnični popadki zgodili večkrat zaporedoma, bodo bolj pogosti in se bodo stopnjevali. Če te skrbi, da izkušaš prave popadke in da to ni samo prehodna “vadba”, o tem takoj obvesti zdravnika. Možno je, da se je porod začel prezgodaj – pri nekaterih nosečnicah se porod lahko sproži predčasno, posebno so ogrožene tiste, ki nosijo dvojčke. Včasih pa se prezgodnji porod lahko tudi ustavi, če ga ujamemo dovolj zgodaj.

Nosečniški trebušček 25. tedna

Verjetno si do zdaj pridobila približno 7 do 8 kilogramov. Si noseča z dvojčki? Najbrž si pridobila od 11 do 18 kilogramov.

V tem času lahko povečanje telesne teže povzroči tesnobo. Res je, rekli smo, da je počasno in vztrajno pridobivanje teže edino pravilno, vendar je v drugem trimesečju naravno, da številka na tehtnici malo poskakuje. Eden izmed razlogov je lahko voda, ki jo telo nosečnice zadržujejo. Poleg tega pa pričakovati, da boš vsak teden pridobila enako količino teže, ni realistično – seveda bo prišlo do nekaj nihanj. Zdravnik želi samo, da dojameš, da je pridobivanje teže v tem času dobra stvar, saj boš na ta način poskrbela za svoje zdravje in zdravje otročka. Tudi zato, kljub dodatni teži, ti v zadnjem trimesečju ni potrebno biti nesrečna.

Torej, ne skrbi zaradi nekaj odvečnih kilogramov in poskrbi za zdravo prehrano in telovadbo. Če se telesna teža pretirano poveča, ti bo to zdravnik sporočil. Namesto da se preveč osredotočaš na svojo težo, se osredotoči raje na to, kaj se dogaja znotraj tvojega trebuščka.

 

Gibanje otročka postane bolj opazno v 25. tednu nosečnosti, verjetno lahko takrat tudi opaziš nekatere ponavljajoče se vzorce. Ko čutiš veliko brcanja, je otrok zbujen in ko brcanja ni, plod najbrž drema. Redno gibanje je znak zdravega, aktivnega otroka. Če že nekaj časa nisi začutila gibanja otročka in bi bila rada prepričana, da je vse v redu, popij malo mrzle vode, pojej kaj sladkega, poslušaj glasbo ali partnerju naroči, naj te nežno zmasira in malček pa se bo verjetno sam zbudil in pomigal.

Ultrazvok 25. tedna nosečnosti

Plod uživa v novem občutku ravnotežja – ja, tvoj 25-tedenski otroček se zdaj uči, katera smer je navzgor in katera navzdol. Pridobiva tudi več maščobe in rastejo mu lasje!

V 25. tednu nosečnosti ultrazvoka najbrž ne bo, razen če zdravnik ni naročil dodatnega spremljanja za otroka. Ginekologa boš v tem mesecu obiskala enkrat, če ga še nisi. V 28. tednu se bodo obiski začeli izvajati vsaka dva tedna, če bo zdravnik presodil, da je to potrebno.

Če ga še nisi, boš morala opraviti obremenilni test za glukozo, ki ga je treba opraviti med 24. in 28. tednom, zato se nanj naroči. Zdravnik te bo morda prosil, da nekaj ur pred pregledom ne ješ (kar v 25. tednu nosečnosti resnično ni lahko) in nato popiješ sladkorno raztopino. V ambulanti ti bodo vzeli kri, da bo moč videti, kako je telo predelalo sladkor. Ta test lahko izključi gestacijski diabetes ali pa nanj opozori; v tem primeru bo zdravnik naročil nadaljnje testiranje.

Seznam 25. tedna nosečnosti

  • Privošči si še zadnji izlet!
  • Če želiš imeti zabavo (baby shower), o tem obvesti prijateljice
  • Pouči se o stvareh, ki jih pediatri NE priporočajo za novorojenčka

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki