Človeško telo je sposobno marsičesa, celo ustvariti novo življenje, temu pa pogosto sledi daljše obdobje dojenja, ki dojenčku nudi fizično in čustveno ugodje ter zdravo popotnico v začetek življenja. Na telesu mamice se lahko sčasoma pokažejo posledice dojenja, mnoge se srečujejo predvsem s spremenjeno obliko prsi. Preberi, kaj lahko storiš, da te pogled nanje ne bo spravljal v slabo voljo.

Prsi po dojenju

Oblika prsi se spreminja celo življenje. Da se telo pripravi na dojenje, se tkivo dojk in mlečnih žlez poveča. Ko zaključiš z dojenjem, se zopet zmanjšajo na prejšnjo velikost. Opaziš lahko tudi, da so prsi sedaj mehkejše in manj polne kot pred nosečnočnostjo. 

V kolikšni meri se  bodo prsi spet povrnile v obliko pred nosečnostjo, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s starostjo, povečanjem telesne teže med nosečnostjo in celo genetiko. Tudi, če si kdaj prej kadila, ima lahko tvoja koža manj elastičnosti in je zato bolj nagnjena k povešenosti.

Bradavice po dojenju

Med nosečnostjo visoka raven estrogena in progesterona vpliva tudi na bradavice. Bradavice se lahko povečajo, kolobarji pa potemnijo, nastanejo lahko tudi strije.

Pogosto dojenje lahko povzroči bolečine v bradavicah, predvsem pa ni možno z gotovostjo vnaprej napovedati, ali se bodo sčasoma vrnile v prvotno obliko.

Ali dojenje povzroča povešene prsi? 

V nasprotju s splošno razširjenim prepričanjem študije kažejo, da dojenje ni neposredno povezano s povešenimi prsmi. Med nosečnostjo se vezivna tkiva v prsih (poznana kot Cooperjevi ligamenti) raztegnejo. To pomeni, da lahko opaziš povešenost prsi po porodu tudi, če se odločiš, da svojega dojenčka ne boš dojila.

Kako preprečiti povešanje prsi? 

Čeprav določene okoliščine, kot so starost in genetika, igrajo pomembno vlogo, še vedno obstaja več dejavnikov, ki pripomorejo k temu, da bodo tvoje prsi tudi po porodu in dojenju še vedno lepe.

1. Nosi podporni modrček

Nekateri sicer pravijo, da prepogosto in predolgo nošenje modrčka pripomore k ohlapnejšim mišicam, vseeno pa naj zlasti med nosečnostjo in dojenjem ta kos oblačila ostane s teboj, sam bodo prsi večje in težje. Da bodo tvoje prsi kos neizogibnim spremembam med nosečnostjo, izberi modrček pravilne velikosti. Premajhni ali preveliki modrčki lahko povzročijo bolečine, zlasti, če si fizično aktivna. Poleg tega ga ne pozabi sneti vsako noč pred spanjem, da zagotoviš zadostno cirkulacijo krvi na tem predelu telesa.

2. Bodi redno telesno aktivna

Tvoje prsi, maščobne celice in ligamenti sicer ne bodo koristile pri sami vadbi, vendar mišice pod prsmi (imenovane pektoralne mišice) lahko. Utrditev mišic pektoralis major in minor bo povzročilo, da se bodo prsi na videz nekoliko dvignile. V svojo vadbeno rutino dodaj sklece in vaje z utežmi, vsako aktivnost pa seveda prilagodi svojemu počutju in trenutnemu obdobju (nosečnost, dojenje, …).

3. Poskrbi za navlaženost in piling kože

Vsakodnevno vlaženje kože s poudarkom na predelu prsi bo pripomoglo k ohranjanju čvrstosti in hidraciji kože. Izberi negovalne izdelke z naravnimi sestavinami, ki neguje kožo. Prav tako med tuširanjem ne pozabi na piling za telo, saj odstranjevanje odmrlih celic izboljša prekrvavitev in povrne elastičnost.

4. Bodi pozorna na pravilno držo

Drža z usločenim hrbtom in proti prsnemu košu usmerjenimi rameni prsim ne nudi ustrezne podpore. Če ne boš zavestno pozorna na svojo držo, se bo to slej ko prej pokazalo tudi na prsih. Poravnaj hrbtenico in ramena potegni malenkost navzdol in nazaj, pri tem pa imej občutek, da te nekdo z nitko na vrhu glave vleče proti stropu.

 5. Zaužij manj maščobe živalskega izvora

Ostani v vrhunski formi za obdobje po porodu in odvrži nekaj kilogramov, ki si jih pridobila med nosečnostjo s tem, da poskrbiš za uravnoteženo prehrano, bogato s polnozrnatimi živili in zelenjavo. Nadomesti živalske maščobe (nasičene s holesterolom) z olivnim oljem, vitaminom B in vitaminom E, ki izboljšujejo tonus in elastičnost vaše kože (po domače, imela boš manj gubic).

6. Prenehaj s kajenjem

Študije so pokazale, da kajenje bistveno zmanjša obnavljanje kože. Obnavljanje kožnih celic v telesu ovira uporaba tobaka, kar vodi v prezgodnje staranje, suho kožo in gubice. Z odpovedovanjem tobaku pa ne bo lepša zgolj tvoja koža, temveč tudi tvoje prsi.

7. Prhanje z vročo in mrzlo vodo

Vroča voda odpira pore, hladna voda pa naredi ravno obratno, zaradi česar izmenično menjavanje temperature vode velja za učinkovito metodo za povečanje krvnega obtoka. Povečan pretok krvi omogoča prenos ključnih hranilnih snovi in ​​razstruplja kožo.

8. Med dojenjem naj ti bo udobno

Da bo dojenček čim manj vlekel tvojo dojko, pod njega postavi blazino, da bo njegovo telo v višini tvojih prsi. Izberi položaje dojenja, pri katerih se prsih ne nagibajo navzdol, saj bi tako še dodatno izgubljale elastičnost in povešenost se lahko pojavi prej. 

9. Dojenčka počasi odvajaj od dojenja

Ko si pripravljena začeti odvajati otroka od dojenja, je najbolje, da to storiš postopoma, da maščobnim tkivom omogočiš dovolj časa za ponovno prerazporeditev v prsih. Postopno zmanjševanje podojev bo tvojim prsim pomagalo, da se najbolje približajo obliki pred nosečnostjo.

10. Odvečno težo izgubljaj počasi

Podobno kot pri odvajanju dojenčka od dojenja je tudi izgubljanje kilogramov nekaj, s čemer ne gre hiteti. Daj telesu priložnost, da se prilagodi vsem spremembam. Nagle spremembe v telesni teži povzročijo ohlapno, odvečno kožo, ki je za tem ni več možno utrditi, še posebej okoli prsi. Če želiš shujšati, jej zdravo in telovadi zmerno, da se ne poškoduješ in tudi, da prehitro ne dobiš odpora do novega, aktivnejšega načina življenja.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki