Tako pravi zadnja raziskava. Ugotovili so, da vnos živil, ki vsebujejo vitamin D, v času nosečnosti, zniža možnosti za nastanek alergij pri otroku.

Raziskava je bila objavljena v Journal of Allergy and Clinical Immunology. Testirali so 1,248 nosečnic in njihovih otrok, od prvega trimesečja nosečnosti do sedmega leta otrokove starosti.

Rezultati so pokazali, da imajo otroci tistih mam, ki so na dan zaužile 2dl mleka (bogat z vitaminom D), 20% manj možnosti, da jih doleti seneni nahod.

Glede na raziskavo, svetujejo nosečnicam, naj zaužijejo dovolj vitamina D, ki ga lahko najdejo v ribah, jajcih, mlečnih izdelkih, gobah in kosmičih.

Vitamin D vpliva na imunski sistem, zato lahko ščiti pred alergijami. Že leta je obravnavan v različnih raziskavah v povezavi z alergijami in astmo. Za razliko od ostalih raziskav, ki iščejo povezavo med vitaminom D in alergijami v različnih starostnih obdobjih, se je ta raziskava osredotočila že na obdobje nosečnosti. In rezultati so potrdili predvidevanja. Pomemben je že vnos med nosečnostjo.

Vitamin D torej igra pomembno vlogo pri razvoju alergij, zato poskrbi za dobršen vnos od prvega dne nosečnosti naprej.

Vir: http://www.fitpregnancy.com/nutrition/prenatal-nutrition/vitamin-d-pregnancy-could-reduce-child-allergy-risk

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki