Bolezen rok, nog in ust je pogosta virusna bolezen, ki prizadene predvsem otroke, vendar se lahko pojavlja tudi pri odraslih. Bolezen običajno poteka blago in v večini primerov ni potrebno bolnišnično zdravljenje. Redko se lahko pojavijo težje oblike bolezni. Bolezen povzročajo enterovirusi, ki se lahko razmnožujejo v spodnjem delu črevesja, v manjšem obsegu tudi v ustih. Virusi nato potujejo v področne bezgavke in od tam po telesu, tudi v kožo, kjer povzročajo značilno klinično sliko.

Simptomi bolezni

Inkubacija oziroma čas od okužbe do pojava bolezni je običajno štiri do šest dni. Izločanje virusa se začne že pred pojavom bolezenskih znakov in traja še nekaj tednov po ozdravitvi. Običajni znaki in simptomi sicer zelo kužnega obolenja so vročina, bolečine v žrelu in kožni izpuščaj. Izpuščaj se pojavlja običajno na dlaneh, podplatih in na področju zadnjice. Boleče mehurčke najdemo v ustni votlini, še posebej na jeziku in na mehkem nebu ustne votline. Vročina traja od štiri do pet dni. Vročina, izpuščaj in razjede običajno spontano izginejo v enem tednu. Komplikacije so redke.

 • Vročina: To je pogosto prvi znak bolezni.
 • Bolečine v žrelu: Otrok lahko izrazi občutek nelagodja ali bolečine v grlu.
 • Splošno slabše počutje: Otrok se lahko počuti utrujen ali ima manj energije kot običajno.
 • Oslabelost v mišicah: Otrok se lahko počuti šibkega ali ima težave pri premikanju.
 • Izpuščaj: Na rokah, nogah in v ustih se lahko pojavi izpuščaj v obliki drobnih rdečih pikic ali makul, ki se lahko spremenijo tudi v mehurčke.
 • Boleče razjede: Izpuščaj lahko povzroči boleče razjede, še posebej v ustih.
 • Povečano izločanje sline: Otrok lahko proizvaja več sline kot običajno.
 • Zavračanje trde hrane: Zaradi bolečin v grlu in povečanega izločanja sline lahko otrok zavrača trdo hrano.
 • Zmanjšan apetit: Otrok morda ne želi jesti toliko kot običajno.
 • Driska: To je lahko tudi eden od simptomov bolezni.
 • Razdražljivost in jokavost: Otrok se lahko počuti razdražljivo ali je bolj jokav kot običajno.

Kako se prenaša?

Okužba se prenaša predvsem direktno preko sline, nosnih izločkov, blata ali indirektno preko okuženih predmetov in površin. Človek lahko izloča virus z blatom še več tednov po okužbi, okužba lahko poteka tudi brez izraženih bolezenskih znakov. Bolezen se pojavlja predvsem poleti in jeseni. Enterovirusi so razširjeni po vsem svetu, pogostnost pojavljanja in razširjenost je v različnih predelih sveta različna.

Kako se zdravi?

Zdravljenje je simptomatsko, s preparati za blaženje bolečega žrela in zniževanjem povišane telesne temperature. Antibiotiki niso zdravila za zdravljenje virusnih okužb. Redno umivanje rok z vodo in milom, posebno, ko so onesnažene z izločki ust ali nosu, po menjavi plenic in uporabi stranišča, je ključno za preprečevanje širjenja bolezni. Izogibanje izmenjavi osebnih predmetov (jedilni pribor, brisače, zobna ščetka …) je prav tako pomembno. Pogosto prezračevanje zaprtih prostorov in temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok, ter pogosto čiščenje površin in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo, lahko prav tako pomagajo preprečiti širjenje bolezni.

Če pri otroku opazite zgoraj navedene simptome, potem je potrebno o tem obvestiti izbranega pediatra. Na podlagi kliničnih ugotovitev in brisa ust ter analize blata bodo v ambulanti lahko postavili diagnozo bolezni rok, nog in ust. Tako terapija, ki bi direktno vplivala na virus, kot tudi cepljenje proti okužbi z virusom ne obstajata, zato je primarni cilj pediatra da staršem svetuje glede blaženja simptomov bolezni in simptomatskega zdravljenja otroka. Ob znakih bolezni je o tem zaradi visokega tveganja za okužbo skupine nujno potrebno obvestiti tudi vrtec, ki ga otrok obiskuje.

Kako ukrepati

Bodite pozorni na zgoraj omenjene bolezenske znake in ob morebitnem pojavu le teh pri vašem otroku to sporočite v vrtec. Otroka NE pripeljite v vrtec, dokler ima bolezenske znake (vročino, izpuščaje in se slabo počuti) in dokler ne preneha biti kužen oz. obstaja možnost okužbe pri drugih.

Bolezen rok, nog in ust je virusno obolenje, ki je izjemno nalezljivo – še posebej med malčki.

Čeprav je bolezen rok, nog in ust pogosta, je pomembno, da se zavedamo njenih simptomov in znakov ter kako jo prepoznati. Prav tako je pomembno, da vemo, kako ravnati, če se bolezen pojavi, in kako preprečiti njeno širjenje. Z zavedanjem teh dejstev in z ustreznim ukrepanjem lahko pomagamo zaščititi naše otroke in skupnost pred to boleznijo.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki