Čestitke ob nosečnosti! Si na čudoviti poti materinstva, ki prinaša veliko vznemirjenja in številne nove izkušnje. Eden od ključnih trenutkov na tej poti je porod. Da bi ta proces potekal čim bolj gladko in brez nepotrebnega stresa, je pomembna dobra priprava. V nadaljevanju predstavljamo nekaj ključnih korakov, ki ti bodo pomagali pri pripravi na porod.

1. Katere preglede boš opravljala v nosečnosti

Spremljanje zdravja matere in otroka med nosečnostjo je izredno pomembno. V Sloveniji je zdravstvena oskrba nosečnic dobro urejena in obsega redne preglede pri ginekologu, ki vključujejo ultrazvočne preglede, merjenje krvnega tlaka, preverjanje urina, kontrolo telesne teže in preverjanje rasti in položaja otroka. Prav tako se izvajajo različni krvni testi za odkrivanje morebitnih genetskih nepravilnosti in drugih zdravstvenih težav.

2. Zdrava prehrana in varna vadba med nosečnostjo

Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost sta ključna za dobro počutje matere in razvoj otroka. Nosečnice bi morale jesti uravnoteženo prehrano, bogato z beljakovinami, zdravimi maščobami, ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali. Varna vadba, kot je hoja, plavanje ali prenatalna joga, lahko pomaga pri obvladovanju telesnih sprememb, ki jih prinaša nosečnost, in pripravi telo na porod.

3. Kako vem, kdaj se porod začne?

Porod se običajno začne s krčenjem maternice, ki jih imenujemo popadki. Ti se pojavijo v rednih intervalih, postajajo vse močnejši in trajajo dlje časa. Poleg tega se lahko pojavi tudi odtekanje plodovnice, kar pomeni, da so se porodni kanali začeli odpirati.

3. Kako vem, kdaj se porod začne?

Porod se običajno začne s krčenjem maternice, ki jih imenujemo popadki. Ti se pojavijo v rednih intervalih, postajajo vse močnejši in trajajo dlje časa. Poleg tega se lahko pojavi tudi odtekanje plodovnice, kar pomeni, da so se porodni kanali začeli odpirati.

4. Kdaj v porodnišnico?

V porodnišnico se odpraviš, ko so popadki redni in trajajo vsaj eno minuto, med njimi pa je manj kot pet minut. Če opaziš, da plodovnica odteka, ali če opaziš kakršnekoli nenavadne simptome, kot so hude bolečine ali krvavitev, se takoj odpravi v porodnišnico.

5. Kako se čutijo popadki

Popadki so intenzivno krčenje maternice, ki se začnejo kot blage menstrualne bolečine in postopoma postanejo močnejše. Vsak popadek traja približno 30 do 60 sekund. Občutek je zelo individualen, vendar ga mnoge ženske opisujejo kot valovito bolečino, ki se stopnjuje in nato popusti.

6. Proces poroda in rojstva

Porod poteka v treh fazah: dilatacijska faza, iztisna faza in postporodna faza. V dilatacijski fazi se maternični vrat odpira, v iztisni fazi poteka potiskanje in rojstvo otroka, v postporodni fazi pa izločanje posteljice. Celoten proces je naravno voden s strani telesa in se lahko razlikuje od ženske do ženske.

7. Različne tehnike obvladovanja bolečin

Obstajajo številne tehnike za obvladovanje bolečin med porodom, vključno z dihalnimi tehnikami, sprostitvenimi tehnikami, masažo, uporabo tople vode (porod v vodi ali tuširanje) in medicinskimi metodami, kot so epiduralna analgezija.

8. Protibolečinska sredstva

Poleg naravnih tehnik obvladovanja bolečine so na voljo tudi medicinska protibolečinska sredstva, kot so plin in zrak, opiatna zdravila ter epiduralna in spinalna analgezija. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da se pred porodom pogovorite z zdravstvenim osebjem o svojih možnostih in preferencah.

9. Porodni položaji

Porodni položaji se lahko med porodom spreminjajo, odvisno od tega, kako se ženska počuti in kaj je najbolj udobno za njo in otroka. Nekateri možni položaji vključujejo ležeč položaj, čepeč položaj, stoječ položaj, klečeč položaj ali položaj na vseh štirih.

10. Porodni spremljevalec, babica, doula?

Odločitev za porodnega spremljevalca je osebna izbira. Spremljevalec lahko ponudi čustveno podporo, pomaga pri tehnikah obvladovanja bolečin in komunicira z zdravstvenim osebjem. To je lahko partner, prijatelj, družinski član ali profesionalni doula.

11. Porodni načrt

Načrt poroda je dokument, v katerem so zapisane vaše želje in pričakovanja glede poroda. Vključuje lahko vse od željenega okolja (tiho, mirno, temno), do vaših želja glede zdravstvenih posegov (protibolečinska sredstva, epiziotomija) in prvih trenutkov po rojstvu (kožni stik, dojenje). Načrt poroda lahko pomaga zdravstvenemu osebju, da bolje razumejo vaše želje, vendar je pomembno razumeti, da se morajo stvari včasih prilagoditi glede na potek poroda.

12. Osnove dojenja

Dojenje je naraven, a včasih zahteven proces. Pomembno je, da poznate različne položaje za dojenje (npr. položaj prek roke, položaj nogometaša, ležeči položaj), kako pravilno pristaviti otroka na dojko in prepoznati morebitne težave, kot so boleče bradavice ali mastitis. Prav tako je koristno vedeti, kje lahko poiščete pomoč, če imate težave z dojenjem.

13. Okrevanje po porodu

Obdobje po porodu je čas za okrevanje in prilagajanje na novo življenje z dojenčkom. Okrevanje po vaginalnem porodu običajno vključuje nekaj dni do nekaj tednov bolečin v predelu medenice, morebitne težave z uriniranjem ali odvajanjem blata ter potrebo po negi presredka, če je bil narejen rez ali so se pojavile raztrganine. Po carskem rezu je obdobje okrevanja običajno daljše in lahko vključuje obvladovanje bolečine na mestu reza, omejeno gibanje in skrb za rano.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki