Vaša maternica je oblikovana kot hruška, ki je v medenici postavljena na glavo. Vrh maternice se imenuje fundus. Odprtina maternice v nožnico, ki jo imenujemo maternični vrat, se nahaja pri “steblu” hruške.

Kako delujejo popadki

Stena maternice je mišica, ki se razteza in raste skupaj z vaš dojenčkom. Ko je čas, da se vaš otrok rodi, se ta mišica začne ritmično krčiti. Temu pojavu pravimo popadki.

Ko se porod in s tem popadki začnejo, ima veliko nosečnic občutek kakor da se je otrok zvil v klobčič.  Možno je čutiti tudi bolečino na sprednji strani stegen.

Nekatere ženske pravijo, da so popadki podobni menstrualnim ali črevesnim krčem. Druge jih občutijo bolj kot bolečine v križu.

Ko so popadki učinkoviti, se maternični vrat tanjša in mehča. Poleg tega popadki potiskajo otroka navzdol proti materničnemu vratu. Zaradi tega se maternični vrat odpre oz. razširi.

Učinkoviti popadki se začnejo pri vrhu maternice in potujejo navzdol. To lahko občutite kot krčenje, ki se prične pojavljati od zadaj in potuje proti vaši prednji strani.

 

Spremljanje (merjenje) popadkov

Merjenje popadkov bo vam in zdravniku pomagalo spremljati, kaj se dogaja. Potrebno je vedeti, kako dolgo trajajo (dolžina) in kako pogosti so (pogostost).

Trajanje popadka se izmeri tako, da merimo trajanje krčenja od trenutka, ko ga začutimo, do trenutka, ko krčenje popusti. Ta čas se običajno meri v sekundah.

Pogostost popadkov je čas med začetkom enega popadka do začetka naslednjega. Vključuje popadek in obdobje počitka med krčenjem vse do začetka naslednjega popadka. Ta čas se meri v minutah.

Ni potrebe, da smo ves čas poroda osredotočeni na merjenje popadkov. Kljub temu je morda dobro, da začnete spremljati popadke, ko menite, da se je porod začel, zato da preverite, ali se krčenje dogaja po določenem vzorcu.

Prav tako boste morda želeli začeti spremljati popadke kadar se zaveste, da je občutek pri popadkih drugačen, kakor je bil prej. To vam lahko pomaga določiti primeren čas počitka med vsakim popadkom. Prav tako vam lahko te informacije pomagajo pri odločitvi kdaj bo treba v bolnišnico.

Pisanje porodnega dnevnika vam bo pomagalo opaziti vzorec popadkov. Običajno so partnerji in porodni spremljevalci tisti, ki merijo popadke in zapisujejo informacije v dnevnik. Kljub temu pa je bolj pomembno, da od njih dobite potrebno podporo, kot pa da imate v popolnosti izpolnjen porodni dnevnik.

Ko pokličete svojega zdravstvenega delavca ali bolnišnico, boste morali navesti podatke o trajanju in pogostosti popadkov ter o tem, kako dolgo sledijo določenemu vzorcu.

 

Tu je nekaj izrazov, s katerimi lahko opišete vzorec popadkov:

Redni popadki. Popadki so redni, če sta trajanje in pogostost v določenem časovnem obdobju stabilna. To so na primer popadki, ki trajajo 60 sekund in nastopijo vsakih pet minut v obdobju ene ure.

Neredni popadki. Popadki so neredni, kadar ni moč določiti enovitega vzorca. Primer je serija treh popadkov, ki trajajo med 30 in 45 sekundami in nastopijo najprej po desetih, nato sedmih in potem petnajstih minutah.

Napredujoči popadki. Popadki, ki trajajo dlje in postajajo vedno bolj pogosti. Sčasoma popadki postajajo daljši, močnejši in so si bližje skupaj.

Nenapredujoči popadki. Popadki, ki ne postajajo daljši, močnejši in bolj pogosti. To lahko pomeni, da popadki ne odpirajo materničnega vratu. Običajno se to zgodi zato, ker mora telo opraviti še kakšno drugo nalogo, npr. postaviti otroka v drugačen položaj, zmehčati ali stanjšati maternični vrat.

 

1. stopnja: Od prvih popadkov do popolnega odprtja materničnega vratu. V tem času se krčenje maternice stopnjuje in je bolj usklajeno.
2. stopnja: Ta stopnja traja od popolne razširitve materničnega vratu do rojstva ploda. Ponavadi traja 60 minut. Poleg krčenja materničnih mišic mora porodnica močno pritiskati, da je porod lahko spontan.
3. stopnja: Ta stopnja se začne po porodu ploda, konča se s porodom placente.
4. stopnja: So štiri ure po porodu, ko je verjetnost zapletov, npr. krvavitve, največja.
Vsekakor pa je porod za vsako porodnico drugačen, prag bolečine je pri vsaki drugačen, prav tako tudi potek poroda. Prav vsaka močna bolečina pa izzveni, ko v roke dobiš svojega otročka.
nexcare

Spoznaj faze poroda, ki jih 83% nosečnic ne pozna in zmanjšaj porodno bolečino za 60%!

📱 Nosečnost je čas, ko se bodoče mamice učijo o materinstvu, razvoju otroka in pripravah na prihod novorojenčka. V letu 2023 je na voljo veliko spletnih virov, ki jih lahko enostavno dostopate prek pametnega telefona. Obišči spletno stran Šola za starše, ki ti bo ponudila številne koristne informacije, nasvete in priporočila strokovnjakov. Tako boš lahko kadar koli in kjer koli izkoristila proste trenutke za učenje in pridobivanje dragocenih znanj o materinstvu. Ne pozabi, da je znanje moč, zato je dobro biti pripravljena in informirana o vsem, kar se tiče nosečnosti in materinstva.

Poglej si video ginekologinje in porodničarke, ki govori o tem, kako izgledajo popadki:


Dianatal® porodni gel za lažji porod

Če želite ob porodu uporabiti Dianatal® porodni gel, to povejte svojemu porodničarju, ki vam bo gel vstavil ob začetku poroda. Gel prinesete s seboj v porodnišnico. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Strošek porodnega gela ni krit s strani zdravstvenega zavarovanja.

Uporabi kodo NOSECKA10 in si pridobi 10% popusta na nakup Dianatal gela. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki