V življenju se nam večkrat lahko pripetijo dogodki in situacije, ki nam na prvi pogled pokažejo zobe, nas presenetijo in pustijo v dvomu, kako se bo od tedaj naprej odvijal vsakdan, ko le-ta ne poteka več po ustaljenih tirnicah. Eden izmed tovrstnih primerov je tudi pojav novega koronavirusa COVID-19, ki se je v relativno kratkem času razširil po vsem svetu – če ne dobesedno, pa se je zagotovo razširilo zavedanje o prisotnosti novega virusa. V ljudi se je naselil strah pred neznanim. Res pa je, da se je možno v vsaki situaciji osredotočiti na dobro in najti tudi pozitivne plati.


“Brez dežja ni mavrice. Brez blata ni lotusa. Brez teme ni svetlobe.”


Tudi v primeri koronavirusa je tako. Poglejmo si samo nekaj primerov možnih pozitivnih sprememb v vašem življenju zaradi trenutnih razmer v Sloveniji in širše v svetu.

1. Več časa z otroci

Novice, da se v prihodnjih dneh zaprejo šole in vrtci, so bili v prvi vrsti zagotovo najbolj veseli prav otroci. Starejši mogoče tudi zato, ker jim odpade kakšno napovedano preverjanje znanja, predvsem pa otrokom veliko pomeni preživljanje časa v ožjem družinskem krogu. Mamici in očku se končno več ne mudi v službo, mnogi bodo posegli po namiznih igrah, ki so jih za darilo prejeli za novoletno darilo že dve leti nazaj, pa do sedaj za njih enostavno ni bilo časa. Naj bo to priložnost za dragocene trenutke, pogovore in skupno ustvarjanje.

2. Naučimo se novih, koristnih rutin

Prav tako, kot se zelo težko izognemo novicam o aktualnem številu obolelih, smo skorajda vsak dan izpostavljeni tudi navodilom v obliki slike ali besede glede pravilnega umivanja rok ter zaščite v primeru kašlja ali kihanja. Super je, da ta priporočila obnovimo sami, znanje pa prenesite tudi na otroke in druge družinske člane. Predlagamo, da skupaj pripravite domače razkužilo za roke, pri čemer izbiro eteričnih olj prepustite otrokom. Istočasno se lahko družina dogovori za vzpostavitev novih, koristnih rutin. Naj starejši otrok prevzame pranje perila, mlajši zalivanje rož, naučite pa jih lahko tudi kuhati in se pustite razvajati z zajtrkom po njihovi izbiri.

3. Živimo minimalistično, varčno

Eno izmed priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je čim manj socializacije in preživetega časa v zaprtih prostorih, kjer se zadržuje večje število ljudi. Večje dogodke v državi so že prestavili na prihodnje mesece, tega načela pa se držite tudi sami. Po nakupih se odpravite čim redkeje, hrane ne mečite stran in z njo ravnajte kolikor se le da varčno. Enako velja za igrače in druge potrebščine, predvsem pred nakupi najprej preverite, kaj vse že imate doma. Potrudite se tovrstno varčnost in minimalizem prenesti tudi v kasnejše obdobje, saj znamo vsi včasih kar malce pozabiti, da nas nekaj morda že čaka v omari ali predalu.

4. Preživimo več časa zunaj

Gibanje na prostem predstavlja osnovo zdravega in tudi kakovostnega življenja, zagotovo pa vas bodo k športnim aktivnostim privabile tudi prijetne temperature. Pripravite malico, sebe in otroke oblecite primerno vremenskim razmeram in jih ponudite par možnosti ter povprašajte, kam bi se najraje odpravili. Sprehodite se na bližnji hrib, obiščite manjše jezero v kraju, ki ga še niste spoznali, ali pa jih v bližnjem parku spodbudite, da naštejejo prve znake prebujanja pomladi.

5. Uredimo dom za pomlad

Seveda pa ne smemo pozabiti na priložnost, ki se v tem delu leta tudi zelo prileže – spomladansko čiščenje. Ne obremenjujte se, da bi morali celotno stanovanje preurediti v enem dnevu. Lotite se enega prostora za drugim, pri čemer se najprej v vsaki sobi znebite stvari, ki jih ne potrebujete več.

Prevetrite omare in se znebite oblek, ki jih niste oblekli že dlje časa ali pa so jih otroci prerasli. Za tem si razdelite naloge brisanja prahu, sesanje, čiščenje, opravite popravila v stanovanju ali okrog hiše – na novo sezono pripravite tudi kolesa. 😉


“Odločite se, da boste vi gospodar sprememb in ne žrtev sprememb.” – Brian Tracy


Nekateri otroci se na spremembe odzivajo bolje kot drugi, zato je najbolje, da skupaj z njimi ozavestimo, da so spremembe del življenja in jih spodbudimo, da še sami naštejejo nekaj pozitivnih razlik, ki so jih opazili v zadnjem času.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki