Pri uvajanju mesa v prehrano dojenčkov je pomembno, da se uvaja postopno, zaradi lažje prebave. Je pa dodajanje mesa zelo pomembno saj meso predstavlja pomemben vir beljakovin in železa. Sprva se dojenčkom ponudi sadne in zelenjavne kašice, nato pa se postopoma uvaja meso.

Kdaj uvajamo meso?

Pediatri začetek uvajanja mesa običajno priporočajo po dopolnjenem sedmem mesecu starosti, pri čemer je za začetek primerno piščančje in puranje meso, kasneje pa tudi rdeče meso. Meso naj bo na jedilniku dojenčka sprva dvakrat ali trikrat na teden. Priporočljivo ga je zmehčati pred kuhanjem in očistiti maščob ter trših tkiv, s čimer postane mehkejše in lažje prebavljivo. To lahko naredimo z marinado iz jogurta, mleka ali jabolčnega soka, če je pri dojenčku prisotna alergija na laktozo.

Piščanec je odlična izbira za uvajanje mesne prehrane dojenčkov. Poleg tega, da je nežen in lahko prebavljiv, se piščančje meso odlično ujema z različno zelenjavo, kot sta korenje in sladki krompir. Iz teh sestavin je mogoče pripraviti gladke kašice, ki so primerne za dojenčke.

Poleg gomoljne in korenaste zelenjave se piščanec dobro ujema tudi s sadjem, na primer z jabolkom in grozdjem. Ta kombinacija omogoča raznolikost okusov in tekstur, kar spodbuja dojenčkove brbončice.

V PRAKSI: Za dodatno praktičnost in hranilno vrednost je priporočljivo pripraviti večje količine domače piščančje osnove. Ta osnova je lahko odlična podlaga za različne recepte in jo je mogoče shraniti v hladilniku za 3-4 dni. Priprava domače osnove omogoča nadzor nad sestavinami in zagotavlja, da dojenček uživa uravnoteženo in hranilno bogato hrano.

NASVET: Poleg piščančjih prsi je priporočljivo uporabiti tudi bedra, ki vsebujejo več železa in cinka. Kot alternativo piščancu lahko uporabimo puranje prsi, ki so bogate z beljakovinami in imajo malo maščob. Za mlajše otroke je priporočljivo meso zmleti, medtem ko starejši dojenčki že lahko jedo večje kose.

Katero meso najprej uvajamo?

Pri izbiri piščančjega in puranjega mesa za uvajanje v prehrano dojenčkov je izjemno pomembno, da starši skrbno izberejo meso visoke kakovosti. Kvalitetno meso zagotavlja, da je bilo živalim zagotovljeno ustrezno okolje in skrb, kar se odraža tudi v kakovosti mesa. Idealno je, če je meso pridobljeno od lokalnih dobaviteljev, ki upoštevajo trajnostne in etične prakse vzreje. S tem ne le zagotovimo bolj uravnotežen in hranljiv obrok za dojenčka, ampak podpiramo tudi odgovorno in trajnostno kmetijstvo.

V Lidlu Slovenija so razširili ponudbo piščančjega mesa pod lastno blagovno znamko “Naše nam paše” z dodatkom šestih novih izdelkov. Ti izdelki so skladni z načinom reje, ki je prijazen do piščancev, saj upošteva visoke standarde oskrbe živali in okoljsko odgovorne kmetijske prakse. Vsi izdelki so izključno slovenskega porekla in so prepoznavni po zeleni embalaži z oznako “Premium” in napisom “Prijazno do piščancev”​​. Vse te izdelke proizvaja Perutnina Ptuj, ki se zavzema za trajnostne pristope k vzreji. Tako vzrejeno piščančje meso se po tem standardu razlikuje od drugih piščančjih izdelkov​​.

Posebnost te vrste vzreje je usmerjenost v dobro počutje piščancev in zagotavljanje boljših bivalnih pogojev, kar upošteva sodobna dognanja o dobrobiti živali. Linija “Naše nam paše” iz piščancem prijazne reje je namenjena sodobnemu kupcu, ki se odloča za visoko kakovost in razume celovitost proizvodnega procesa, zato nakupuje ozaveščeno in odgovorno​​.


RECEPT: Riž s piščancem

  • 1 žlička olivnega olja
  • ½ sesekljane čebule
  • 1 zvrhana žlica (20-30g) surovega ali kuhanega mesa piščančjih prsi ali stegen
  • 1 olupljen in drobno narezan paradižnik, ki smo mu odstranili semena
  • ½ žličke drobno sesekljanega svežega rožmarina
  • ½ žličke drobno sesekljanega česna
  • 1 ali 2 žlici riža basmati

V majhno kozico segrejemo olje. Dodamo čebulo in jo pražimo približno 2 minuti, da se zmehča. Primešamo piščančje meso in dodamo paradižnik. Dodamo še rožmarin, česen in vodo. Zavremo, znižamo temperatiro, pokrijemo in dušimo 20 minut in redno mešamo, da se ne prime.  V drugi kozici skuhamo riž po navodilih na embalaži. Polovico dodamo v kozico, drugo prihranimo. Mešanico obdelamo v grob pire, nato primešamo prihranjen riž in vse dobro premešamo. Če seveda želite redkejšo konsistenco dodamo še malo vode ali prej pripavljene piščančje osnove, če je na voljo. 

Pri uvajanju mesa v prehrano dojenčkov je ključnega pomena kakovost izbranega mesa in skrbno načrtovanje obrokov. S pravilnim izborom, kot sta piščančje in puranje meso, in z mešanjem z raznovrstno zelenjavo ter sadjem, lahko starši zagotovijo uravnoteženo in hranljivo prehrano za svojega otroka. S skrbnim in premišljenim pristopom k prehrani svojih malčkov bodo starši postavili temelje za dobre prehranjevalne navade, ki bodo koristile vse življenje.

Uvajanje goste hrane: recepti za 7-9 mesecev starosti

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki