Vprašanje: Včasih imam ponoči težave z zbujanjem svojega enomesečnega dojenčka za podoj. Je to normalno? Kako vem, da dobiva dovolj mleka?

Odgovor: Gre za precej pogosto izkušnjo. Pred kratkim mi je neka mamica potožila, kako naporno je nočno dojenje njene tri tedne stare hčere. Z možem sta hčerkico skušala buditi celo s prižiganjem zelo svetlih luči, na njene nogice pa sta polagala mokro bombažno pleničko; vse to, da bi se punčka zbudila za dojenje. Oba sta bila namreč prepričana, da bo sicer stradala, če se ne bosta držala urnika dojenja. Čeprav sta oba seveda želela le dobro, taki ukrepi niso bili potrebni. Danes je punčka zdrava triletnica.

Naj te potolažim z nekaj dejstvi. Dojenček star en mesec naj bi jedel vsake 2 – 4 ure. Če iz kateregakoli razloga spusti en obrok, bo zamujeno verjetno nadomestil pri naslednjem. Vnos hrane lahko ocenite tudi s štetjem pleničk; če vaš dojenček zmoči šest ali več pleničk na dan, potem verjetno prejema dovolj hranil. Pogostost izločanja blata pa se razlikuje od dojenčka do dojenčka. Normalno je, če se dojenček pokaka po vsakem hranjenju ali pa enkrat na 48 ur.

Če vaš otrok sledi tem splošnim vzorcem in je odziven, čuječ in kaže voljo do hranjenja (kadar je buden) ter enakomerno pridobiva težo, potem je z njim ali z njo po vsej verjetnosti vse v redu. Če pa boste opazili, da je plenička večinoma suha, ali otroku dlje časa ni do hranjenja, ali pa deluje letargično, pokličite zdravnika.

 

Dojenčkov spalni in prehranjevalni ritem se bo iz dneva v dan spreminjal, ko bo postajal bolj dovzeten za dan in noč. Lahko se zgodi, da dojenčku en teden ne bo preveč do dojenja, spet drugi teden pa se bo lačen zbujal na vsaki dve uri. Taka raznolikost je normalna. Dojenčke v zgodnjih mesecih starosti moramo nahraniti, kadarkoli pokažejo lakoto, zato se ne obremenjujte z vsiljevanjem spalnega urnika in se znebite specifičnih pričakovanj o času dojenja dokler ne bo star 4 mesece.

Sčasoma se boste s svojim otrokom bolje spoznali in našli urnik, ki se vam bo zdel primeren in poznan. In imejte v mislih, da ta težava ponavadi izgine sama od sebe, ko dojenček raste in postane bolj odziven čez dan.

Claire Lerner, strokovnjakinja za otroški razvoj pri ameriški organizaciji Zero to Three.

Prvotno objavljeno v publikaciji American Baby. Vsa vsebina, tudi nasveti zdravnikov, velja le kot mnenje. Zmeraj se z vsemi vprašanji o svojem zdravju in zdravju otrok obrni na svojega zdravnika.


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki