Nič ni bolj vznemirljivega, kot priprava na prihajujočega novorojenčka. Od priprave otroške sobe do izbire popolnega imena je v mesecih pred rojstvom otroka treba narediti veliko stvari. Eden od pomembnih vidikov priprave je razumevanje tedna nosečnosti in predvidenega datuma poroda. Poznavanje teh podrobnosti ti lahko pomaga spremljati potek nosečnosti, načrtovati rojstvo otroka in se pripraviti na spremembe, ki jih prinaša starševstvo.

V tem članku govorimo o tem, kako izračunati tedne nosečnosti in rok poroda ter zakaj je to tako pomembno. Ne glede na to, ali si prvorodka, drugorodka ali mnogorodka, je ta članek zasnovan tako, da vam nudi informacije in orodja, ki jih potrebuješ za pripravo na prihod novorojenčka. Torej, začnimo!

Izračun tedna nosečnosti

Nosečnost se običajno meri v tednih, pri čemer se prvi teden začne na prvi dan zadnje menstruacije. Na primer, če se je zadnja menstruacija začela 1. decembra, bi bil prvi teden nosečnosti od 1. do 7. decembra.

Za izračun tedna nosečnosti preprosto preštej število tednov od prvega dne zadnje menstruacije. Na primer, če si trenutno v 20. tednu nosečnosti, to pomeni, da je minilo 20 tednov od prvega dne zadnje menstruacije.

izračun datuma poroda

Izračun roka poroda (PDP)

Rok poroda, znan tudi kot predvideni datum poroda (PDP), je datum, za katerega tvoj ginekolog oceni, da boš rodila na podlagi prvega dne zadnje menstruacije. Običajno se izračuna tako, da se prvemu dnevu zadnje menstruacije prišteje 280 dni (40 tednov).

Na primer, če se je tvoja zadnja menstruacija začela 1. decembra, bi bil tvoj predvideni datum poroda 8. september naslednjega leta (280 dni pozneje).

Pomembno je vedeti, da je datum poroda le ocena in da večina žensk rodi v nekaj tednih po predvidenem roku. Pravzaprav le približno 5 % žensk rodi na točno določen rok. Ostale rodijo od nekaj tednov pred do nekaj tednov po predvidenem roku.

rok poroda

Zakaj so tedni nosečnosti in roki poroda pomembni?

Poznavanje tedna nosečnosti in roka poroda lahko tebi in ginekologu pomaga spremljati potek nosečnosti in načrtovati rojstvo otroka. Prav tako vam lahko pomaga pri pripravi na prihod otroka, ker bolj točno veš kdaj lahko pričakuješ porod.

Poleg tega lahko poznavanje tedna nosečnosti in roka poroda pomaga spremljati razvoj tvojega otroka in razumeti, kaj lahko pričakuješ v posamezni fazi nosečnosti. Na primer, v prvem trimesečju (od 1. do 12. tedna) bo tvoj otrok razvijal vitalne organe. V drugem trimesečju (tedni 13-26) bo tvoj otrok hitro rasel in se razvijal in morda boš začela čutiti, da se otrok premika. In v tretjem trimesečju (tedni 27-40) bo tvoj otrok še naprej hitro rasel in se pripravljal na porod.


Kalkulator poroda: Izračun PDP in tedna nosečnosti

Zavedamo se, kako pomembno je, da bodoči starši vedo svoj teden nosečnosti in datum poroda. Zato smo razvili Kalkulator poroda – enostavno brezplačno aplikacijo, preprosto za uporabo, ki izračuna tedne nosečnosti in rok poroda na podlagi prvega dne vaše zadnje menstruacije.

Poleg predvidenega datuma poroda, pa boš vsak teden v svoj email nabiralnik dobila vse pomemne informacije tistega tedna nosečnosti in kako se tvoj otroček razvija. Poleg tega lahko emaile koristiš kot opomnike za pomembne ginekološke preglede in beleženje pomembnih informacij, kot sta vaša teža in otrokovo gibanje.


Skratka, izračun tednov nosečnosti in rokov poroda je pomemben del priprave na prihod novorojenčka. Z uporabo orodij, kot je naš Kalkulator poroda, lahko preprosto sleditš tednu nosečnosti in razumeš, kaj lahko pričakuješ v posamezni fazi nosečnosti. Poleg tega lahko poznavanje datuma poroda pomaga tebi in ginekologu pri načrtovanju rojstva vašega otroka ter pripravi na porod in porod. Ne pozabi, da je rok poroda samo ocena in večina žensk rodi okoli tega datuma. Prvorodke običajno kasneje, drugo in mnogorodke pa prej.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki