Si novopečena mamica, ki poskušaš obvladati izzive prvega leta materinstva? To je lahko težko in naporno obdobje, vendar je tudi posebno in nagrajujoče. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti lahko pomagajo preživeti in uspevati v tem času. Zato, mamice, poslušajte in se držite naslednjih navodil.

dojenček

Nasveti za mamice na porodniškem “dopustu”

Poskrbite zase: Ne morete si natočiti iz prazne skodelice, zato dajte prednost skrbi zase. Privoščite si toplo kopel, privoščite si masažo ali pa si vzemite nekaj trenutkov za sprostitev in polnjenje.

Ne bojte se prositi za pomoč: nihče ne pričakuje, da boste vse naredile same, še posebej ne v prvem letu materinstva. Ne oklevajte in prosite prijatelje in družino za pomoč pri stvareh, kot so priprava obroka, čiščenje in varstvo otrok.

Poiščite podporni sistem: Ne glede na to, ali gre za skupino mam, ki jih srečate prek lokalne starševske skupine ali spletne skupnosti, je podporni sistem lahko rešitev med izzivi prvega leta.

Privoščite si čim več spanca: ko ste novopečena mamica, je spanec težko doseči, vendar je pomembno, da mu daste čim večjo prednost. Poskusite počivati, ko vaš dojenček spi, in naj vas ne bo strah prositi svojega partnerja ali koga drugega, da vas za nekaj časa prevzame, da boste lahko ujeli nekaj dodatnih minutk spanja.

Ostanite organizirane: stvari zlahka postanejo preobremenjene, ko imate novega otroka, zato poskušajte ostati organizirani tako, da se držite urnika in naredite sezname stvari, ki jih morate narediti.

Vzemite si odmor: V redu je, da si vsake toliko časa vzamete odmor od tega, da ste mama. Vzemite si nekaj časa zase in počnite stvari, ki vas veselijo.

Ne primerjajte se z drugimi: vsak starš in vsak dojenček sta drugačna, zato se ne primerjajte z drugimi mamami in ne poskušajte narediti stvari na “popoln” način. Zaupajte svojim instinktom in naredite tisto, kar je najbolje za vas in vašo družino.

Naj vas ne bo strah poiskati strokovno pomoč: če se spopadate s stvarmi, kot sta poporodna depresija ali tesnoba, naj vas ne bo strah poiskati pomoč strokovnjaka za duševno zdravje.

Zapomnite si, da je v redu, če niste v redu: prvo leto materinstva je lahko težko in normalno je, da imate vzpone in padce. V redu je, če niste ves čas v redu, in pomembno je, da prosite za pomoč, ko jo potrebujete.

Uživajte v trenutkih: prvo leto materinstva hitro mine, zato poskusite uživati ​​v posebnih trenutkih in ceniti spomine, ki jih ustvarjate s svojim novim malčkom.

Ne poskušajte narediti vsega: v prvem letu materinstva je v redu pustiti, da nekatere stvari zdrsnejo. Ne poskušajte vsega narediti popolno – osredotočite se na najpomembnejše in opustite ostalo.

Bodite prilagodljive: z novim otrokom se lahko stvari hitro spremenijo. Poskusite biti prilagodljivi in ​​se prepustite toku, ko stvari ne gredo po načrtih.

Poiščite čas za svojega partnerja: pomembno je, da si vzamete čas za svojega partnerja in ohranite vajin odnos močan v prvem letu materinstva. Poskrbite za kakovostno preživljanje skupnega časa in odprto komunikacijo.

Vzemite si čas za navezovanje stikov z otrokom: prvo leto je poseben čas za navezovanje stikov z otrokom. Vzemite si čas za crkljanje, igro in uživajte v družbi drug drugega.

Poiščite načine, kako priti ven iz hiše: v prvem letu materinstva se lahko zlahka zataknete v hiši, zato poskusite najti načine, kako priti ven in se nadihati svežega zraka. To je lahko preprosto kot sprehod po bloku ali obisk bližnjega parka.

Ne bojte se postaviti meja: pomembno je, da postavite meje z družino in prijatelji, da zagotovite čas zase in za svojo družino. Ne bojte se reči ne, če boste morali.

Poiščite vire: na voljo je ogromno virov za mlade mamice, od starševskih skupin in razredov do spletnih skupnosti in blogov. Ne bojte se poiskati teh virov za podporo in informacije.

Ne pozabite se smejati: prvo leto materinstva je lahko težko, vendar je tudi čas za smeh in zabavo. Poskusite najti humor v izzivih in stvari ne jemljite preveč resno.

Prvo leto materinstva je lahko tobogan čustev – od najvišjih vzponov do najnižjih padcev. Toda kljub izzivom je to tudi neverjetno poseben in nagrajujoč čas. Gledanje vašega otroka, kako raste in se spreminja v prvih dvanajstih mesecih, je izkušnja kot nobena druga. Torej, ko se počutite preobremenjeni in izčrpani, ne pozabite globoko vdihniti in ceniti trenutke – hihitanje, crkljanje in čisto veselje, ki ga prinaša biti mama. In ko se počutite potrto, naj vas ne bo strah stopiti v stik s svojimi prijateljicami in prositi za pomoč. Opravljate odlično delo in zaslužite si biti ponosni nase.

Torej za vse mlade mamice – opravljate odlično delo!


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki